9 august 2021

Proiecte in retea in bibliotecile publice bihorene

 

Proiecte in retea in bibliotecile publice bihorene

(2009-2019)




Lucrăm in reţele. Fiecare Bibliotecă Judeţeană este coordonatoarea unei reţele de biblioteci publice . Statistic se cunosc numărul de biblioteci publice dintr-un judet, numărul de bibliotecari, se cunoaşte formarea profesională a bibliotecarilor, abilităţile lor şi programele de activitate. În întâlnirile de specialitate prezentăm materiale teoretice şi încurajăm bibliotecarii să facă activităţi pentru diferitele grupruri ţintă din comunitate. Lipsa de rezultat şi faptul că în rapoarte numărul de activităţi cu publicul rămânea redus, ne-a indemnat să folosim existenţa unor campanii naţionale, sau a unor evenimente care se pretează lucrului în reţea pentru experimentarea practică a noţiunilor teoretice prezentate în cursuri, care altfel ar fi rămas abstracte. Astfel am ajuns să lucrăm în proiecte în reţea, în aceiaşi perioadă concomitent într-un număr definit de locaţii, biblioteci publice orăşeneşti sau comunale.

Acest tip de abordare permite, instituţional vorbind, multiplicarea cunoaşterii în condiţiile minimizării efortului, transmiterea şi schimbul de idei creative, adaptarea noilor cunoştinţe teoretice la posibilităţile locale, conturarea de alternative care să ducă la progres local, eficientizarea acţiunilor, consolidarea imaginii instituţiei implicate şi a sistemului.

La nivel individual are loc, crearea sentimentului de identitate de apartenentă civică, socială şi profesională, creşterea încrederii în forţele proprii, posibilitatea de a acţiona în limite mai largi la nivel social, cu alt impact.

Pentru a ieşi din sfera teoretică o să prezint experienţa Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” din Bihor, şi a celor 50 de biblioteci publice active în momentul de faţă în regiune. Se lucrează în reţea prin intermediul compartimentului metodic din anul 2009. Bibliotecarul metodist a propus reţelei intrarea în anumite campanii naţionale sau internaţionale. În fiecare campanie propusă Biblioteca Judeţeană a avut propriul set de activităţi, în care bibliotecarul metodist a fost implicat, pentru a genera modele de activitate şi soluţii pentru problemele şi nelămuririle care veneau de la bibliotecile participante.

  • In 2009, 2010, 2011 a fost lansată invitaţia de a se înscrie în campaniile naţionale- Hai pe net, Săptămâna Naţională a Bibliotecilor, în campania Letsdoit Romania şi în zilele de activism împotriva violenţei în perioada 25 noiembrie-10 decembrie. În total au fost implicate 35 de biblioteci, unele în mai multe proiecte alte doar in câte unul, fiecare a ales dacă vrea să participe sau nu.

  • In 2012 si 2013 au fost propuse ca noutate , campania internaţională - Săptămâna Căsătoriei.

  • Pe parcursul anului 2012 s-a lucrat cel mai intens la proiectul Istoria locală @biblioteca ta unde s-au implicat- 9 biblioteci publice şi au fost publicate 90 de articole pe situl www.istorielocala.ro,

Parteneri biblioteci publice din Bihor- Aleșd/ Budureasa/ Căpâlna/ Diosig/ Pomezeu/ Salonta/ Sacueni / Tăuteu / Tinca

Proiectul are continuitate până în anul 2020.

Proiectul îşi propune să contribuie la creşterea gradului de utilitate a bibliotecilor publice şi a implicarii acestora  în sprocesul educational   şi constă în constituirea unui suport informaţional accesibil prin Internet, conţinând materiale documentare şi informative despre istoria locala a fiecărei zone.

  • In 2014 am avut in reţea ca noutate proiectul Lecturi de vara care a adus carte noua pentru premii sau pentru colecţii celor 13 biblioteci publice implicate

bibliotecile din Sacueni, Salonta, Nucet, Capalna, Madaras, Cefa, Bratca, Husasau de Cris, Dobresti, Stei, Tinca , Biblioteca Judeteana  cu proiectele de lectura de vara ale sectiilor de Comunicarea colectiilor, si cele 4 filiale ale Biblitoecii Judetene.



Am inscris in proiect si 3 programe de schimburi culturale transfrontaliere de pastrarea identitaii romanesti.

Apateu, schimb cultural transfrontalier cu romanii din Ungaria.

Noi cititori din Maramuresul istoric- proiect al Fundatiei Morarita pentru romanii din Ukraina.



  • Nu facem nici o referire la proiectul Biblionet, cu cei 5 ani de activitati în reţea (2009-2014), şi cu proiectele suplimentare propuse de acesta, deoarece acest proiect a asigurat şi o finanţare consistentă, pe când proiectele propuse au apelat doar la resursele proprii ale bibliotecilor şi la iniţiativa şi puterea de implicare a bibliotecarului.




  • 2010-2018 Campania împotriva violenței- din 25 noiembrie - Ziua Internationala de Eliminare a Violentei Impotriva Femeilor – pe plan international se organizeaza, timp de 16 zile, actiuni de constientizare si protest impotriva violentei domestice.

    Cele 16 zile au fost alese in aceasta perioada deoarece includ evenimente importante precum:

  1. 25 Noiembrie: Ziua Internationala de Eliminare a Violentei Impotriva Femeilor

  2. 29 Noiembrie: Ziua Luptatorilor pentru Drepturile Femeilor

  3. 1 Decembrie: Ziua Mondiala impotriva SIDA

  4. 3 Decembrie: Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

  5. 10 Decembrie: Ziua Internationala a Drepturilor Omului



  • 2016-2017  ADULT - REG - Proiect transnaţional , parteneriat strategic, între Macedonia, România şi Germania care se adreseaza pietii regionale a muncii .

    Au colaborat - Biblioteca Beius, biblioteca Alesd, biblioteca Stei, bibliotecaTinca, biblioteca Sacueni, biblioteca Sanicolau Român, biblioteca Derna,  bibliotecaValea lui Mihai, biblioteca Capalna, biblioteca Husasau de Cris, biblioteca Bratca, biblioteca Nucet, biblioteca Budureasa



  • 2017-2018-2019 Code Kids cu Fundatia Progerss- Proiect de știință, adresat copiilor din mediul rura. Copiii fac coding în bibliotecile publice.

Proiectul are în portofoliu 5 Târguri de știință care s-au desfășurat la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai .Înscriși în proiect, Biblioteca Nucet,Biblioteca Sanmartin,Biblioteca Madaras,Biblioteca Budureasa ,Biblioteca Rosia,Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai ", Biblioteca Astileu,Biblioteca Valea lui Mihai


  • 2018-2019 „Întrebarea cea mai urgentă și insistentă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?”

Creat în memoria lui Dr. Martin Luther King, Jr., proiectul 4/4 pentru prieteni își propune să celebreze la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei. Pe 4/4, ne unim forțele pentru a schimba ceva în bine în jurul nostru,

În Bihor s-au implicat biblitoecile din- Budureasa , Astileu, Bratca, Ștei, Nucet, filialele BJ Bihor,

  • 2019- Ora sa STIM

- proiect parte a inițiativei europene Volunteer Readers Romania/ Cititori voluntari Romania

 Perioada de implementare: noiembrie 2018- iulie  2019, coordonator Fundația PROGRESS

Parteneri:

- 12 Bibliotecile Județene selectate din bibliotecile județene partenere Fundația Progress

- 120 bibliotecari locali (10 din fiecare județ) din localități urban mic și comune

din Bihor au participat bibliotecile din :

Nucet- Bitea Talida

Madaras- Aristan Marinela 

 Astileu - Bogdan Nicoleta

Sanmartin- Anca Potre

Chislaz- Tiriteu Madalin  

Pocola- Irimie Ana Maria-   

Lugasu de jos- Mariana Puris 

Holod - Solomie Rodica 

Santandrei- Durdeu Ramona 

Marghita- Atym Lavinia- 

Alesd- Ardelean Georgeta

4 Filiale ale Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai "





Putem împărtăşi din exprerianta acumulată :

La primele apeluri de participare , prin 2009, nu a răspuns nimeni . A trebuit contactat fiecare bibliotecar separat şi explicat  individual ce ar trebui să se întâmple: Care ar fi cea mai bună abordare ? Cine ar trebui implicat? Unde şi când s-ar putea organiza ceva? şi in special De ce este importantă o astfel de campanie pentru bibliotecă şi comunitate.

Foarte repede au ales să se implice bibliotecile comunale, nu au fost reacţii aşa de bune de la bibliotecile municipale şi orăşeneşti. Acesta este un semnal- în cazul judeţului Bihor, legăturile bibliotecilor comunale cu principalii actori locali sunt mai bune decât cele ale bibliotecilor mai mari . Pe de altă parte agendele bibliotecilor orăşeneşti erau suficient de aglomerate ca să mai poată să introducă ceva.

Un alt punct sensibil a fost cel al temei campaniei. Prima reacţie a fost – nu ştim nimic despre asta. Nu am fost niciodată aproape de aşa ceva. Interesul manifestat la inceput pentru o temă , a scăzut în funcţie de reuşita primului eveniment. Deci anul următor au trebuit căutate alte oferte care să se potriveasca mai bine profilului comunităţii sau abilităţilor bibliotecarilor.

Titlurile proiectelor sau ale campaniilor arată gama problematicii abordate: probleme sociale, de integrare, de educaţie şi de moralitate care privesc în mod direct comunitatea. În unele locuri s-a lucrat doar cu copii sau tineri , în altele au fost  mobilizaţi şi actori locali cum ar fi primăria, şcoala, părinţii, poliţia.  Fiecare bibliotecar implicat a fost liber să îşi organizeze tipul de eveniment în funcţie de propria viziune şi posibilitate, respectând desigur tematica propusă .

Mai târziu au fost proiecte de lectură, de știință pentru a menține treaz interesul principalilor participanți.

Dacă discutăm despre impactul acestor 10 ani de proiecte în reţea putem trage următoarele concluzii :

-Biblioteca Judeţeană prin biroul metodic a fost actorul principal în asigurarea menţinerii constante a fluxului informaţional, a comunicării şi monitorizării reţelei şi generării de iniţiative. Ca şi metode de comunicare s-au folosit discuţiile între parteneri, comunicarea scrisă (electronică), întâlnirile periodice şi atelierele de lucru. La cerere au fost trimise materiale de-a gata care să poată fi doar prezentate, încărcate pe platforme accesibile tuturor http://www.slideshare.net/bibliotecibihorene/edit_my_uploads

- A crescut numărulde biblioteci care şi-au diversificat gama de activităţi pe care le desfăşoară pe teme de interes în comunitate (Mădăras, Cefa, Săcueni, Husasău de Criş, Sântandrei, Beiuş, Marghita, Chişlaz , Căpâlna, Salonta, Tinca, Dobreşti , Ştei, Aştileu, Borş)

- A crescut numărul de bibliotecari care au curaj şi aplică cu succes pentru diferite proiecte de finanţare (Nucet, Aleşd, Diosig, Bratca, Valea lui Mihai).

- Avem bibliotecari care au preluat una din teme ca tema de suflet şi au dezvoltat-o în bibliotecă şi în comunitate fără alte imbolduri (Budureasa, Rosia ) .



Graficul reprezintă reţeaua bibliotecilor publice bihorene care s-au implicat şi numărul de proiecte in reţea din primii 5 ani.

-S-a creat obisnuinţa de a scrie şi prezenta activităţile desfăşurate pe blogurile proprii, sau pe blogul bibliotecilor bihorene, www.bibliotecibihorene.blogspot.ro de unde pot fi accesate şi paginile celorlalte biblioteci.

Transformările nu au apărut rapid, nu toate activităţile derulate au fost un succes, nu toată lumea a fost mulţumită. Ideea este să răspândim microbul , să creştem încrederea în puterile fiecăruia , şi să îl facem pe fiecare biblitoecar să conştientizeze că biblioteca poate fi cu adevărat centrul comunităţii.

În următorii 5 ani găsim, 2015-2019, lista de biblioteci suferă mici modificări.

Mădăras, Săcueni, Sântandrei, Beiuş, Marghita, Chişlaz , Salonta, Ştei, Aştileu, Borş ,Nucet, Aleşd, Diosig, Bratca, Valea lui Mihai, Săcueni, Aleșd, Budureasa, Rosia, Curtuiseni, Sanmartin, Pocola , Holod, Bors, Lugasul de Sus se implică în proikectele mai sus numite și multe altele individuale.

Tinca, Dobresti ,Căpâlna, Tulca, Nojorid, Derna, Ciuhoi, Tauteu nu au mai răspuns la apelul de participare.





2020 a adus o mare lovitură activității din bibliotecile publice. 
2021 , încă ruptura creată nu s-a reparat. Căităm mijloace noi de exprimare  și colaborare pentru că un bibliotecar are resurse interne inepuizabile .

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării