Vasile Andru. Apusul misticii populare.Editura Paralela 45, 2016.
Poate că această carte este printre ultimele care atestă o lume încă vie a descântecelor, a vrăjilor, a legărilor oculte. Mâine, tulburările psihice care stau sub incidența magiei vor presupune alt limbaj terapeutic. (…)
Problema dezlegărilor încă este de actualitate. Chiar când o firească demitizare va aduce o altă înțelegere a acestor categorii de fapte, dezlegările vor avea o actualitate care ține nu doar de dominanta tradiționalăa pacienților afectați, din zone rurale; ea ține de constituirea omului și de oglindirea, în mentalul său, a istoriei sale, dinspre geneză până astăzi.
Demontarea unor clișee periculoase de ”gândire magică”
1.Magia poruncește forțelor naturii. Și lucrează contra naturii.
Rugăciunea imploră forțele naturii . Lucrează în sensul naturii.
2.În desfacerea descântecelor de urâtire , terapeutul amintește pacientului că are în perfecțiunea formată din frumusețe și bunătate , că acesta este obiectivă și trebuie conștientizată pentru a fi recăpătată.
3. Mintea primește totdeauna forma obiectului evocat. Te gândești la un trandafir mintea ta va lua forma de trandafir, te gândești la imagini spăimoase , mintea ta va primi acea vibrație, pildele referitoare la satana deși cu caracter pedagogic vor întreține un program negativ.
4.Cel mai bun raport cu lumea nevăzută este gândirea pozitivă. A gândi îngerul înseamnă a aduce aici îngerul.
5 ”Eșecurile repetate produc 3 efecte: cei tari după eșec , își deschid ochii asupra junglei umane și învață minte; cei smeriți își deschid ochii asupra zădărniciei , iluziei și falselor ținte și primesc har; cei slabi devin superstițioși expuși legăturilor și autolegăturilor” .( fac complexe de persecuție , văd primejdii telepatice , conjuncturi demonice, vibrații negative...)
6.Dacă ai căzut ridică-te. Pe omul ridicat sabia malefică nu îl taie. Acesta-i paradoxul relației cu lumea nevăzută.