23 ianuarie 2022

Ziua scrisului de mână


În data de 23 ianuarie este serbată Ziua scrisului de mână (National Handwriting Day), instituită cu scopul de a ne aminti frumusețea și unicitatea acestei forme de artă, numită caligrafie, dar și necesitatea folosirii semnăturii de mână.

Această dată, la care este celebrată Ziua mondială a scrisului de mână, coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock, devenit notoriu datorită semnăturii sale, deosebit de lizibile și de interesante, de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.




7  beneficii   ale scrisului de mână:

1. Scrisul de mână te relaxează și te îndeamnă la introspecție. 

Marc Seifer susține că atunci când scriem o propoziție cu tente pozitive, calme, experimentăm o formă de grafoterapie. Doar scriind de 20 de ori pe zi scurta propoziție ”Voi fi mai pașnic”, avem mari șanse să devenim mai calmi. Acest exercițiu este eficient și în cazul deficitului de atenție.

2. Scrisul de mână coordonează activitatea celor două emisfere ale creierului.

3. Cu ajutorul scrisului de mână, procesul de învățare se simplifică.

Scrisul de mână îmbunătățește abilitățile cognitive, mai ales în cazul copiilor. Scriind litere, apoi cuvinte și propoziții, copiii (dar e valabil și pentru adulți!) îşi antrenează creierul și reușesc să stabilească mai multe conexiuni sinaptice decât atunci când învață folosindu-se de tehnologie. Când scriem de mână, când ne concentrăm asupra a ceea ce scriem și suntem atenți și la modul în care ținem pixul, în creier se activează ariile responsabile de gândirea analitică, memorie și limbaj.

La vârsta școlarului mic aceste beneficii sunt cu atât mai mult demne de luat în serios. Chiar dacă pare o activitate anevoiasă, generatoare de mici frustrări, practicarea caligrafiei îl ajută pe elevul din clasele primare să-și dezvolte limbajul, motricitatea și creativitatea. Dar mai ales, îi oferă un model important de învățare, concentrare și coordonare a mișcărilor fine. Chiar dacă copilul nu va scrie ulterior după șabloanele de caligrafie din clasa întâi (ceea ce este absolut firesc), acest exerciţiu îi va aduce doar beneficii la învățătură. 

E foarte important să încurajăm copiii să scrie caligrafic măcar pentru o perioadă scurtă de timp, mai ales că generațiile actuale uită repede că scrisul de mână e indispensabil, chiar și în era tehnologiilor informaționale…

4. Scrisul de mână stimulează creativitatea.

Potrivit dr. Marc Seifer: ”Scrisul de mână ne inspiră mai mult în procesele de creație pentru că folosirea instrumentelor de scris și a hârtiei implică un proces mai lent și mai elaborat decât folosirea tastaturii în conceperea textelor.” Iar acest fapt se află în legătură directă cu imaginația și creativitatea.

5. ”Tinereţe fără bătrânețe” este un alt atribut al scrisului de mână.

Așa cum alimentația sănătoasă și mișcarea sunt veritabile surse de întinerire și sănătate pentru trup, scrisul de mână este un real elixir al tinereții pentru minte.

6. Scrisul de mână îmbunătățește capacitatea de memorare.

Notițele făcute cu pixul pe hârtie sunt net superioare celor realizate la laptop, tabletă sau telefon, datorită solicitării mai multor procese cognitive. Iar ceea ce este scris de mână se memorizează mult mai ușor și mai temeinic. Se știe doar că a scrie de mână echivalează cu a citi de două ori.

7. Scrisul de mână îți pune mintea în mișcare, la propriu. 

În timp ce mâna ta se mișcă pe foaia de hârtie scriind, în creier se activează și ariile responsabile de citit. Acest lucru nu se întâmplă atunci când tastezi la calculator. ”Mișcarea este cea care face diferența, iar asta implică activitatea cortexului motor. Așadar, când scrii de mână, îți folosești mai multe părți din creier decât atunci când tastezi” explică dr. Marc Seifer.

 


O știință:

Grafologia datează de pe vremea Imperiului Roman. Studiile cu privire la caracterul scrisului de mână  ,apar chiar din I secol. Istoricul roman Suetonius , se presupune a fi primul care a studiat particularităţile scrisului.  Suetonius în lucrările sale, scrie despre Împăratul Roman Octavian Augustus precum că el întotdeauna conecta strâns literele ultimului cuvânt  în rând cu scopul de a nu trece dintr-un rând în altul. Aceasta arată simţul economic şi prezenţa unei minţi practice, ceea ce istoricii afirmă ca fiind două caracteristici ai Împăratului. Aristotel declara că  poate caracteriza sufletul oamenilor prin modul de a scrie.

Istoria evoluţiei scrisului de mână este de mii de ani, perioadă în care oamenii au încercat să stabilească caracterul unei persoane după scrisul de mână al acesteia.În forma sa moderna, Analiza Grafologica este veche de aproximativ 200 de ani. 
 În anul 1875, părintele francez Jean-Hippolyte Michon a folosit pentru prima dată termenul „grafologie”, care, astăzi, este considerat drept un domeniu de analiză a scrisului de mână. O contribuție importantă la teoria grafologiei a avut-o și filosoful și psihologul german Ludwig Klages (10 decembrie 1872- 29 iulie 1956).

Oamenii de știință au stabilit șapte caracteristici principale ale scrisului de mână, după care poate fi creat profilul unui om. Acestea sunt: mărimea literelor, forma și înclinarea lor, direcția scrisului de mână, presiunea și viteza scrisului, precum și forma liniei de bază a rândurilor.


În acest moment este o ştiinţa atât de exacta încît poţi cunoaşte aproape în amânunt o persoana care până acum 30 de minute iţi era complet străină!

Exemple 



carti postale vechi

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării