23 mai 2022

Alegoria și efectele proastei guvernări

                 Joi, 19 mai 2022, orele 18:00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” Bihor,a avut loc conferința lui Bogdan Bucur ,,Alegoria și efectele proastei guvernări: de la Ambrogio Lorenzetti la Dimitrie Gusti”.
                 Bogdan Bucur   lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București a fost într-un  dialog de înalt nivel  cu prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș cu  lect. univ. dr. Mihai Maci inițiatorul întâlnirii ,cu  Adrian Hatos prof. univ. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Sociologie-Asistență Socială , Gabriel Moisa profesor univ. habil. decan la Facultatea de Istorie, Relaţii internaţionale, Ştiinţe politice şi  Ştinţele comunicării de la Universitatea din Oradea , dr. Laurențiu Petrilă consilier guvernamental , expert la Ministerul Educației, lector la universitatea Agora și alte personalități universitare locale .

                    Bogdan Bucur a analizat documentele din sute de cercetări monografice realizate în perioada interbelică de Școala Sociologică condusa de Dimitrie Gusti pentru a evalua starea opiniei publice față de administrație și de politică. În fond, datele culese de monografiști sunt cele mai credibile informații privind starea de spirit a epocii.

                    Spicuim din ideile pe care le-am desprins din dialog.
- Bogdan Bucur, vorbind despre cercetarea autentică și despre plagiat a menționat că  a fost primul care a deschis în arhive dosarele pe care le-a întocmit Dimitrie Gusti și studenții  conform metodologiei de studiu elaborate . Acest lucru nu este în regulă! 
-  Volumul “Sociologia proastei guvernări în România interbelică” a primit premiul Academiei Române. Nu e o lucrare demitizantă ci o carte de știința foarte fain scrisă care ar trebui citită în primul rând de politicieni. Este o oglindă istoriografică a vremurilor , scrisă cu luciditate, talent  și umor.( Mihai Maci )
- Din dialog a reieșit că în oricare perioadă de timp  istoric,  pentru proasta guvernare, românii au dat vina pe alții. În perioada interbelică vinovați au fost evreii; în perioada timpurie  grecii și turcii.
- Călătorii străini care vorbeau despre Țările Române observau resursele naturale deosebite, poziția geografică, potențialul ca țară, dar mai vorbeau despre devastare și corupție.( Sorin Șipoș)
-România este din punct de vedere istoric un stat tânăr care vede peste tot dușmani și creează o istorie militantă glorioasă.
- S-a menționat că nu avem nici o lucrare serioasă despre anii 1990 . 
 -Concluziile sunt șocante: românii transilvăneni sau cei din Basarabia regretau deja administrațiile imperiale anterioare chiar dacă se bucurau că au scăpat de opresiunea etnică și națională. La fel, locuitorii satelor de deal aveau nostalgia autoguvernărilor bazate pe dreptul cutumiar.
( Mihai Maci) 
-Bogdan Bucur a încheiat spunând că România a progresat  ca și stat! 




                                              





















 

                                       

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării