„Conferințele Dilema veche” au avut loc între 5 și 7 mai 2022, la Oradea „Conferințele Dilema veche” sunt un proiect itinerant, avînd pînă acum ediții în Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și, începînd din acest an, Oradea. Tema care a reunit evenimentele culturale de la Oradea a fost Comedia lumii.
Joi, 5 mai, Sinagoga Neologă Sion de la ora 18.00: Daniel David,a întrebat și a răspuns ”Au românii umor? Elemente de psihologie a umorului .Umorul poate fi antrenat!
Conferinţa lui Daniel David a atins teme ca efectele umorului - da, este benefic pentru sănătate, fizică şi psihică -, dar a explicat şi "mecanismele" umorului, cum anume se produce el, cum apare amuzamentul, râsul, făcând legătură cu "incongruenţa" dintre aşteptări şi realitate într-o situaţie dată.
Psihologul a mai spus şi că umorul poate fi antrenat, adică nu e un dar, pe care-l ai sau nu-l ai.
Concluzia: Da, a spus specialistul, românii au umor, şi-ncă din toate cele patru tipuri enumerate mai sus. "Perioada de comunism ne-a forţat să ne dezvoltăm şi umorul self-enhancing".
Daniel David a răspuns unor întrebări din public pe această temă - trimise, la indicaţia moderatorului, prin SMS sau pe whatsapp, la un număr afişat în sinagogă – dar a atins şi subiectul fericirii bazate pe trei piloni: "pleasant life, good life şi meaningful life"
Ordinea în care au apărut pe scenă invitații Conferințelor de la Oradea în data de 5 mai a fost : psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, profesoara de literatură comparată și scriitoarea Adriana Babeți, criticul de teatru George Banu , moderatorul evenimentului a fost Sever Voinescu.