25 august 2023
DRAG DE LIMBA ROMÂNĂ- invitație
Antologia DRAG DE LIMBA ROMÂNĂ, conținând poeme de la 28 de poeți din Bihor și Republica Moldova, va fi lansată luni, 28 august, ora 17:00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai", din Oradea! Evenimentul Asociației Culturale Pro Lirica dorește să marcheze festiv marchează Ziua Limbii Române, sărbătorită anual pe data 31 august.
Creațiile literare publicate în Antologie sunt datorate colaborării între Asociația Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan, și Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, aflată sub înaltul patronaj al poetei Renata Verejanu de la Chișinău.
În perioada iunie - august 2023, poeții bihoreni și cei din zona capitalei Republicii Moldova au fost invitați să participe în comun la realizarea unei Antologii de poezie românească contemporană, menită a dezvolta relațiile frățești dintre cele două comunități. Fiecare poet a putut participa cu un număr de maximum 10 poeme reprezentative. Antologia, intitulată sugestiv: „Drag de limba română” a fost editată la Oradea ca parte a proiectului cu același nume al Asociației Culturale Pro Lirica.
Găsim între autorii din antologie seniorii care fac parte din inițiativa Cetățeni activi la puterea a treia , a doamnei Miorița Săteanu! Leontina Costruț, Pascu Heteș, Aurel Horgoș, Sabina Măduța, Emil Neșiu, Ioana Precup, Nona Tudor Herdean, Elvira Vancea, prieteni vechi ai clubului de poezie de la Filiala Dacia!
Proiectul „Drag de limba română” este cofinanțat de Consiliul Județean Bihor și vine ca rezultat al colaborărilor dintre Primăria Municipiului, care a înfrățit Oradea cu comuna Băcioi din administrarea Sectorului Botanica al Chișinăului, respectiv de CJ Bihor, care a realizat un acord de colaborare cu aceeași administrație din Republica Moldova.
Vă așteptăm la eveniment!
23 august 2023
Lecturi de weekend 179
Danilum Pelerinaj la Compostela. O experiență miraculoasa și mesaje divine editura Antet din Prahova
Camino, pelerinajul la Santiago de Compostela, în Spania este pentru fiecare pelerin o altfel de poveste. Anii trecuți am mai prezentat două variante ale acestui pelerinaj. Universul mi-a răspuns la întrebările nepuse aducându-mi în atenție alte 4 variante de abordare. Pelerinajul este unul care coboară adânc în istorie, drumul a fost parcurs și de Sf. Francis de Assisi , Charlemagne, regele Ferdinand şi regina Isabella, Dante şi Chaucer. Camino se întinde pe o distanţă de aproape 800 km, traversând munţi şi văi, oraşe şi sate, câmpuri şi păduri.
___________________
Prima carte lui Danilum, Pelerinaj la Compostela. O experiență miraculoasa și mesaje divine editura Antet din Prahova.
Cartea îmi arată că cei care pleacă la drum cu inima deschisă primesc mesaje indiferent de mijlocul de deplasare pe care îl folosesc. Aici pelerinii merg cu mașina, sunt turiști și pelerini, iar universul e la fel de deschis pentru ei ca și pentru cei care merg pe jos, într-o încercare conștientă de a-și depăși limitele. Liniile de forță ale drumului nu îi ignoră.
Pelerinajul la Compostella este un drum care se redefinește mereu. Liniile lui de forșă cresc pentru a include mai multe și mai multe suflete și experiențele lor.
Toti cei care au pășit vreodată pe el in gând sau faptă sunt parte din el si drumul este o parte din ei. Fiecare ființă este îmbogațită de existenta acestui pelerinaj și el este mai puternic cu fiecare ființă. In memoria lui energetică este marcat fiecare zâmbet, fiecare lacrimă, fiecare vis.
_________________________
Camino - o călătorie a spiritului a lui Shirley MacLaine, este de fapt prima carte citită cu mulți ani în urmă, pierdută și regăsită în acest an.Ziua Limbii Române
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România și Republica Moldova în fiecare an pe 31 august. Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011 a fost legiferată ca zi festivă în România prin Legea nr. 53/2013.
Marți, 22 august, copii, cei care sunt cititori permanenți ai Bibliotecii, și adulți deopotrivă au venit în Parcul Muzeului Țării Crișurilor, pentru a sărbători Ziua Limbii Române
Activitatea coordonată de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, prin reprezentanții ei, Lilia Blaga, Delia Pantea și Mariana Barna, a avut loc în parcul Muzeului Țării Crișurilor, unde este amenajată o bibliotecă în aer liber, un concept menit să atragă cât mai mulți cititori de toate vârstele.
„Anul acesta, profitând de vremea frumoasă, am ales să sărbătorim Ziua Limbii Române în cadrul proiectului multicultural și multietnic - Podul prieteniei interculturale”, au precizat organizatorii.
Întâlnirea inedită a fost despre importanța limbii române și a limbilor materne, bogăția de cuvinte și de sensuri a limbii române, importanța dezvoltării și îmbogățirii vocabularului prin cea mai eficientă metodă cunoscută: cititul! Toți participanții prezenți au citit poezie sau proză axată pe tematica activității. S-a citit din Grigore Vieru, poeziile Răsai și În limba ta, poezii din cartea „Curcubeul”, dedicată celor mici și... celor mari, Tudor Gheorghe „Vara vieții mele”, Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Eminescu, poezie atât pentru adulți, cu conotații patriotice, cât și pentru copii.
Podul prieteniei interculturale este un proiect finanțat de Primăria Oradea, coordonat de doamna Miorița Săteanu, inițiatoarea conceptului „Cetățeni activi la puterea a treia”, în parteneriat cu: Forumul Democrat German; Forumul Democrat Slovac; Asociația Pensionarilor Maghiari din „Partium”, Asociația Ucrainenilor din România, Comunitatea Evreilor din Oradea, Asociaţia Romilor.
A consemnat Lilia Blaga
19 august 2023
Vechi meserii urbane
Vechi meserii urbane- meserii rare în orașul de azi de Cătălin Alexa apărută la Editură Etnologică, București în anul 2018.
Este o carte de interviuri cu, poate ultimii practicanți ale unor meserii din ce în ce mai rare azi.
Nea Nae (umbrelar) , Nea Gigi (sticlar), Cristian Alexeev (bijutier), Radu Anghel (tinichigiu), Gheorghe Bellu (anticar de artă), Constantin Paraschiv (lustragiu), Ion Stanciu (blănar), Ion Moga (geamgiu), Nicolae Potenchin (pantofar), Spiridon Naftan (marochiner), Oprica Aldoiu (remaieuză), Doamna Adriana (dactilografă), Gabriel Crigloska (reparator de camere foto analog), Valentin Nae (fotograf de studio), Paul Ionescu (păpușar marionetist), Emil Klosterman (brichetar), Marian Neagu (peruchier), Haig Keșkerian (cafegiu), Ion Ionescu (proiecționist), Petre Tiu (bobinator), Jean Petrescu (tocilar), Maria Marinescu (retușieră), Nicolae Mușcel (anticar de carte), Doamna Răducu (sifonăreasă), Mihai Georgescu (plăpumar), Ion Stancici (lăcătuș), Vicențiu Pavelea (legător de artă), Viorel Pater (butafor), Doamna Lidia (stopeză), Dumitru Caraiani (vânzător de lozuri), Nea Nelu (fochist), Tudor Blănaru (frezor), Dumitru Cotruță (depanator radio-tv), Radu Pană (taxiderm).
17 august 2023
Ziua Limbii Române !
Vă invităm în data de
22 august
În parcul Muzeului Țării Crișurilor
să sărbătorim împreună
de la ora 11
Ziua Limbii Române !
10 august 2023
Lectură în parcul Muzeului!
După un început modest , biblioteca în aer liber a trezit interesul trecătorilor, unii vin special să petreacă câteva ore în parc cu o carte în mână!
Prin cărțile poștale, oferite gratuit de Poșta Română, Oficiul Județean de Poștă Bihor, ne-a invitat să trimitem mesaje purtătoare de emoții și amintiri .
Am profitat să trimit la colegi din țară câte o carte poștală.
Programul Șezătorii ”IA Oradea”
Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025