19 august 2023

Vechi meserii urbane

Vechi meserii urbane- meserii rare în orașul de azi de  Cătălin Alexa apărută la Editură   Etnologică, București în anul   2018.



 Este o carte de interviuri cu, poate ultimii practicanți ale unor meserii din ce în ce mai rare azi.
Nu spun ca au dispărut complet toate, unele da, dar în rest mai poți găsi pe străduțe de cartier câte o mică firmă care anunță existența unui atelier de modă veche.

În carte facem cunoștință cu:

Nea Nae (umbrelar) , Nea Gigi (sticlar), Cristian Alexeev (bijutier), Radu Anghel (tinichigiu), Gheorghe Bellu (anticar de artă), Constantin Paraschiv (lustragiu), Ion Stanciu (blănar), Ion Moga (geamgiu), Nicolae Potenchin (pantofar), Spiridon Naftan (marochiner), Oprica Aldoiu (remaieuză), Doamna Adriana (dactilografă), Gabriel Crigloska (reparator de camere foto analog), Valentin Nae (fotograf de studio), Paul Ionescu (păpușar marionetist), Emil Klosterman (brichetar), Marian Neagu (peruchier), Haig Keșkerian (cafegiu), Ion Ionescu (proiecționist), Petre Tiu (bobinator), Jean Petrescu (tocilar), Maria Marinescu (retușieră), Nicolae Mușcel (anticar de carte), Doamna Răducu (sifonăreasă), Mihai Georgescu (plăpumar), Ion Stancici (lăcătuș), Vicențiu Pavelea (legător de artă), Viorel Pater (butafor), Doamna Lidia (stopeză), Dumitru Caraiani (vânzător de lozuri), Nea Nelu (fochist), Tudor Blănaru (frezor), Dumitru Cotruță (depanator radio-tv), Radu Pană (taxiderm).


O carte remarcabilă mai ales că descrie o societate non consumeristă în care lucrurile, cât erau ele de modeste se reparau; de exemplu o brichetă, sau un fir dus de la un ciorap de mătase, sau o plapumă d elână de la bunica....

Interviurile aducpe lângă aerul epocii și descrierea tranziției de la vechea lume la cea nouă, cum nevoia de a câștiga pâinea cea de toate zilele a impus meșterului recalificare și adaptare.
Poate cândva ne vom mai întoarce  acolo.
 

"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării