24 noiembrie 2023

Atelier de mediere culturală






Medierea culturală este o formă particulară de mediere , care include toate acțiunile care vizează conectarea oamenilor - o vârstă a participanților - cu o lucrare artistic


Medierea culturală se exercită în muzee de artă, locuri de artă contemporană, instituții care prezintă artele spectacolului, locuri de patrimoniu, biblioteci și orice loc care oferă descoperirea de obiecte culturale sau artistice. Crearea de legături cu partenerii sociali și educaționali etc., mediatorii culturali tind să dezvolte acțiuni în medii școlare sau extracurriculare, organizații comunitare, structuri populare de educație și servicii publice de tot felul în jurul proiectelor comune. Manifestările sale variază în funcție de obiective, contexte și mijloace, dar este în principal acolo:

  • facilitează accesul la forme culturale pentru persoanele care sunt îndepărtate de ele.
  • să promoveze însușirea unui loc cultural, a unei opere sau a unui proiect artistic de către publicul existent sau potențial,
  • dezvolta curiozitatea, sensibilitatea și gândirea critică în fața evenimentelor culturale,
  • încurajează participarea cetățenilor prin cultură.

Adesea gândită și finanțată ca strategie în contexte de revitalizare a teritoriilor aflate în dificultate, medierea culturală se bazează pe oricine dorește să întreprindă un proiect, inclusiv participarea cetățenilor și emanciparea prin sau dintr-o abordare culturală. Din 2004, orașul Lyon a înființat o Cartă a cooperării culturale care contractualizează angajamentul instituțiilor culturale municipale în politica orașului și acordă un loc primordial medierii culturale ca pârghie și instrument. În 2005, politica de dezvoltare culturală a orașului Montreal a adoptat medierea culturală ca acțiune prioritară pentru a promova accesul la cultură pentru toți cetățenii săi.



Mediatorul cultural , servește ca o punte între vizitator și opera de artă, promovând astfel schimburile dintre arte și indivizi. Prin urmare, este o educație informală, aproape de petrecerea timpului liber. Actorilor desemnați, care sunt mediatori profesioniști - toți facilitatorii și ghizii, potrivitorii, traducătorii, interpreții, facilitatorii culturii, între cei care intră, poartă etc. - trebuie să adăugăm actorii uneori mai puțin vizibili, chiar anonimi, care participă la transmiterea sensului, la dezvoltarea practicilor culturale.


in dictionar mai este de finita și 

Mediere culturală în bibliotecă



Așa cum a fost proclamat de Manifestul UNESCO privind biblioteca publică , misiunea medierii culturale este de a dezvolta un simț al patrimoniului cultural și un gust pentru arte, asigurând accesul tuturor cetățenilor fără discriminare la operele artistice și culturale. Medierea culturală facilitează întâlnirea dintre lucrări, documente, expresii culturale și cetățeni prin conferințe, evenimente, ateliere, întâlniri și alte activități serioase sau ludice. Această politică proactivă urmărită în așa-numitele țări occidentale timp de aproximativ treizeci de ani față de populații este susținută de observația că locurile culturale, deși deschise tuturor și în ciuda politicilor de prețuri atractive, se luptă să atragă o mare parte a populației. Prin urmare, este vorba de implementarea unor acțiuni pentru a oferi fiecărui cetățean aceleași șanse de acces la resurse culturale, forme simbolice și o imaginație îmbogățită, contribuind astfel la reducerea inegalităților culturale și sociale. Aceasta implică acordarea unei atenții speciale publicului îndepărtat, inhibat, cititorilor slabi și non-cititorilor. Serviciul de recomandare se bazează mai ales pe relațiile umane și adaptarea continuă a serviciilor. Activitățile „în afara amplasamentului” sunt un exemplu de strategie de mediere menită să aducă populația în contact cu conținut cultural de calitate. Ieșirea în afara zidurilor bibliotecii permite, de asemenea, o analiză mai eficientă a comunității și generează relații mai bune între comunitate și bibliotecă.

Web 2.0 a schimbat abordarea umană a informațiilor . În acest context, profesioniștii în informare oferă mediere în biblioteci , deoarece alfabetizarea digitală a devenit necesară pentru funcționarea cetățenilor. Medierea apare ca o relație între bibliotecar , utilizator și hârtie , dar se extinde și la cultura digitală . Într-adevăr, profesioniștii din domeniul informației lucrează pentru a facilita această învățare și prezintă instrumentele utile pentru adaptarea la fluxul constant de informații de pe web și locul în care oamenii se ocupă de aceasta. 

Persoanele și bibliotecile au acum o identitate digitală , care permite și chiar necesită medierea digitală . Bibliotecarii au fost nevoiți să își reînnoiască modalitățile de a face lucrurile, ținând cont de principiile fundamentale ale profesiei, în special făcând oamenii să descopere resursele culturale, indiferent de mediul lor. Este vorba de integrarea instrumentelor digitale pentru a dezvolta o interacțiune cu utilizatorul și nu de a le folosi ca simpli actori de transmitere a informațiilor. Rolul bibliotecarilor în era informațională este de a-i adăuga valoare, lucrând pentru a face mai ușor de găsit, utilizat  . Cu alte cuvinte, medierea constă în facilitarea întâlnirii dintre informații și utilizatori.

Dezvoltarea web a făcut posibilă accesarea unui număr de documente datorită conținutului disponibil acum online, permițând utilizatorilor să consulte resursele disponibile de la distanță. Web-ul este, de asemenea, integrat ca instrument de mediere pentru biblioteci, deoarece permite diversificarea serviciilor oferite acolo. Interacțiunea cu utilizatorii este menită să fie îmbunătățită prin instruire sau chiar expoziții care sunt acum accesibile virtual. Bibliotecarii acoperă decalajul dintre informațiile abundente de pe web și utilizator, ajutându-l pe acesta din urmă nu numai să găsească ceea ce caută, ci și să filtreze și să organizeze fructele cercetărilor sale. 

De acum înainte, serviciul de recomandare poate fi realizat prin intermediul unui chat sau întrebări frecvente pe un site web. În plus, rețelele sociale creează posibilitatea de a afișa instituții documentare și de a implica comunitatea lor. Acestea constituie un loc virtual de întâlnire în care utilizatorii pot interacționa. Munca colaborativă este, de asemenea, propusă cu wiki-uri care au ca scop facilitarea accesului la informații. În acest scop, mulți profesioniști în informare participă la acest tip de inițiativă într-un spirit de acces deschis .






"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării