A ajuns la ultima activitate proiectul început în mai- Podul Preteniei Interculturale a cărui manager de proiect este doamna Miorita Săteanu. Proiectat ca un eveniment festiv ”ATELIERul CULINAR”din seara de 26 octombrie , a fost găzduit de comunitatea de ucraineni din Oradea sub coordonarea asistentului de proiect Maria Odette Bilan. Dorina Nan - managerul Hotelului Restaurant *Transit* a pus la dispoziție spațiul restaurantului.
Invitate au fost celelalte comunități, etnii conlocuitoare ale Oradiei și zonei Bihorului: Forumul Democrat German, Uniunea Pensionarilor Maghiari din Parțium, Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor, Comunitatea Evreilor, Comunitatea Ucrainenilor din România, Fundația Cioro Roma, Asociația Comunitară ”Amare Phala” Tămașda și bine-nțeles ”Cetățenii Activi la Puterea a Treia”.
Evenimentul a fost deschis de generoasa noastră gazdă, directorul societății SC INTERTOUR TRANSIT SRL, domnul Petre Nan, care în alocuțiunea sa ne-a urat un BUN VENIT și i-a adresat câteva cuvinte doamnei Miorița: ”Oamenii sunt precum cărțile. Ai nevoie să citești câteva pagini dacă ai de-a face cu o capodoperă sau doar o singură pagină dacă cartea este frumoasă*
A urmat apoi cuvântul doamnei Miorița Săteanu care a prezentat motivația, scopul si activitățile proiectului * PODUL PRIETENIEIE INTERCULTURALE*, fiind ultima întâlnire din acest proiect.
Proiectul a fost dedicat intâlnirilor intre persoanele care sunt membre ale comunităților care conviețuiesc pașnic si in respect reciproc in Oradea și în Judetul Bihor.
Prin proiectul *PODUL PRIETENIEI INTRECULTURALE* am cunoscut mai în amănunt tradițiile si obiceiurile specifice comunităților participante. În inchiere doamna Miorița Săteanu a dorit să transmită felicitări comunităților pentru participare, cu multe mulțumiri persoanelor care s-au implicat in organizarea activităților cuprinse in programul proiectului *PODUL PRIETENIEI INTERCULTURALE8 *.
Maria Odette Bilan a punctat câteva repere : ”Consider că, pe noi minoritățile naționale, ne-a binecuvântat Dumnezeu cu privilegiul priceperii îmbinării celor două idențități, a filonului minoritar cu cel majoritar structural al statului din care facem parte, viețuind într-o permanentă spirală cuantică, simțind și trăind în ambele, transformând harul binecuvântării într-un dar permanent, pentru care trebuie să-I fim recunoscători. Minorităţile naţionale, prin contribuţia lor la viaţa culturală, ştiinţifică şi economică a ţării, prin spiritul de convieţuire şi acceptare reciprocă pe care-l generează, reprezintă un atuu şi o bogăţie pentru România, o dovadă vie pentru alte națiuni, iar dacă și alții ar gândi la fel, atunci am putea trăi în pace și liniște, fără războaie.”
La eveniment au participat un număr de 60 de persoane având invitați de seamă din mediul academic, profesori doctori emeriți Vasile și Agneta Marcu, alți profesori, scriitori și poeți, avocații Pașcu și Antița Balaci, avocat Nicolae Șerban, directorul Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră, comisar șef de poliție Aura Sima, reprezentantul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, comisar șef Ioana Indrieș, președintele CARP Oradea, ing. col. rez. Radu Onchiș, prof. psiholog dr Crețu Alin, prof. Psiholog dr, Crina Cretu de la Societatea Civilă Profesională de Psihologie președintele Asociației Pensionarilor din Județul Bihor col. rez. Bochiș Dumitru, consilier PSD Florica Bungău, familia Palaghiță, reprezentanții Corului "Margareta" Erdei Eva si Erdei Nicolae, etc.
In acest cadru cei implicați în proiect au servit bunătăți oferite cu drag de gazdele - soții Nan, plăcinte săsești oferite de Forumul Democrat German, în persoana domnului președinte Heilmann Norbert și a doamnei Monika Fabian, precum și *pelmeni* ucraineni cu carne, brânză si cartofi achiziționați de Comunitatea de ucraineni din Oradea de la Natalia (o refugiată din Ucraina pentru a o ajuta și pe aceasta să se susțină financiar).
Seara s-a încheiat cu o felie de tort și câteva cântece pe care le-au cântat reprezentantele Comunități de ucraineni, printre care "Te-j mene pidmanula" și cântece pe care le-a interpretat doamna prof, Maria Matei, sub acompaniamentul acordeonului domnului profesor Fluieraș Ioan.
Mulțumiri gazdelor Petre Nan și Dorina Nan, și participanților pentru prezență !
INTOCMIT
prof. dr. Col. r. MARIA ODETTE BILAN