22 decembrie 2023

Lecturi de weekend 182

 


Fetița din trenul orfanilor  de CHRISTINA BAKER KLINE apărută la Editura Pandora în 2018  e o carte recomandată tinerilor  cu vârste între 10 -14 ani, 
 


După ce și-a pierdut tatăl într-un accident de mașină, Molly s-a înstrăinat de mama ei, a locuit cu mai multe familii adoptive și este nefericită.
Acum trebuie s-o ajute pe bătrâna Vivian să-și facă ordine în podul casei, ca pedeapsă pentru furtul unei cărți de la bibliotecă.
În timp ce sortează lucruri vechi, Vivian îi povestește lui Molly despre viața ei.
Cum a ajuns din Irlanda în Statele Unite cu un vapor, în căutarea unei vieți mai bune.
Cum a rămas a nimănui și a ajuns să traverseze America în trenul orfanilor, dorindu-și o familie adoptivă.
Cu ajutorul noii sale prietene, Molly va învăța ce înseamnă iertarea și speranța și își va găsi în sfârșit un cămin.

Trenul orfanilor este o realitate care definește perioada 1854 and 1929 în America. Prin acest proiect au fost relocați   aproximativ 200.000 de copii- copiii noilor imigranți rămași fără familii după traversarea oceanului și copiii familiilor sărace  care trăiau în aceste orașe.În secolul al XIX-lea, nu existau reguli în privinţa adopţiei. Copiii care îşi pierdeau părinţii erau crescuţi de familia extinsă sau de vecini. În anul 1850, aproape 5% din populaţia oraşului New York era reprezentată de copiii rămaşi fără părinţi.
 Expresia „trenul orfanilor” a fost folosită pentru prima dată în 1854 pentru a descrie transportul copiilor din orașele mari spre fermele din vestul Statelor Unite unde puteau fi adoptați.

Termenul „trenul orfanilor” nu a fost folosit pe scară largă decât cu mult timp după ce programul s-a încheiat.


Autoarea a găsit în familia soțului membri de familie care au călătorit cu acest tren spre o altă soartă.
Cartea inițială a fost la rândul ei rescrisă pentru a putea fi citită de adolescenți ca un capitol de istorie națională. Cartea are la sfârșit imagini de arhivă.


 


Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării