31 august 2024

lecturi de weekend 197

 Penelopiada de Margaret Atwood, Editura Nemira 2021




Acest articol urmărește evidențierea rolului rescrierii postmoderne în contextul literaturii feministe, pornind de la romanul lui Margaret Atwood, Penelopiada. Penelopiada este o rescriere postmodernă în care sunt vizibile trăsăturile discursului feminist, acesta din urmă criticând viziunea patriarhală asupra relației dintre sexe prin desacralizarea cuplului Ulise – Penelopa.
 Atwood, din dorința de a evidenția carențele patriarhatului, mută centrul de orientare al perspectivei narative dinspre masculin spre feminin și atrage atenția asupra victimelor acestui tip de societate. 

"Penelopiada" de Margaret Atwood, rescrie  povestea remarcabilă a soției lui Ulise, Penelopa, și a celor doisprezece servitoare ale sale.   
Atwood aduce în secolul XX  mitul lui Homer, ilustrând în alt fel viața și a experiențele  Penelopei în  absența lui Ulise . Ce s-ar fi întâmplat dacă Penelopa, servitoarele ei și Ulise ar fi fost contemporani cu noi. 
Rescrierea poveștii devine un  prilej de critică socială,  de interpretare a mitului în varianta feministă,  care în ciuda principiilor teoretice privind egalitatea dintre sexe, nu reușește să asigure proteția și  drepturile femeilor. 

 

24 august 2024

Cea mai nouă bibliotecă publică din Bihor

 

În luna septembrie, la Sântandrei se va deschide cea mai nouă bibliotecă publică din județ.


„Consiliul Județean asigură finanțarea pentru construcția sau reabilitarea a 3 biblioteci din zona metropolitană: Sântandrei, Sânmartin și Oșorhei, într-un proiect mai mare de digitalizare a bibliotecilor din județ”, a transmis președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook.

Clădirea este gata, așa cum se vede în imagini, iar până la sfârșitul lunii septembrie se va monta și mobilierul.

După începerea noului an școlar, elevii și cetățenii din Sântandrei vor avea acces la o bibliotecă digitalizată și cu un fond de carte format din cele mai noi apariții editoriale”, a transmis sursa de mai sus.

Renovarea și dotarea bibliotecii fac parte dintr-un proiect finanțat cu fonduri europene, prin PNRR. În cadrul aceluiași proiect sunt cuprinse lucrările de reabilitare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” și a celor din Sântandrei, Sânmartin și Oșorhei, dar și dotarea cu echipamente a acestora și a încă 25* de biblioteci comunale din județul Bihor.

sursa




23 august 2024

Biblioteca din Felix în lucru

Din anul 2021, biblioteca  din Felix a trecut în proprietatea comunei Sânmartin. În prezent, într-un parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și cu Consiliul Județean Bihor, primăria a depus un proiect prin PNRR pentru a putea finanța reabilitării acestei instituții.

Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, vorbește despre situația bibliotecii.

„Dorim să păstrăm valorile arhitecturale, dar în același timp, se va merge și pe un plan de modernism, realizându-se inclusiv o cafenea la intrarea în Bibliotecă, unde localnicii și turiștii vor putea să stea la o cafea și să lectureze. Proiectul a fost depus, a trecut de prima etapă, comuna Sânmartin a votat deja indicatorii tehnico-economici și așteptăm finalizarea proiectului și implementarea lui”, a spus Cristian Laza.


Imagini din  timpul lucrarilor. 









20 august 2024

Expoziție vernisaj , la Valea lui Mihai

 


Augusztus 19-én, hétfőn újra kitárta kapuit az érmihályfalvi alkotótábor, idén immár 17. alkalommal.

A képzőművészet számos ága képviselteti magát, készül festmény, grafika, fametszet, csipkézett tojás, agyagedény.

Karsai Attila, megbízott polgármester is köszöntötte a művészeket, biztosítva őket arról, hogy továbbra is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a tábor az elkövetkező években is megrendezésre kerüljön, hiszen ez a település egyik legrégebbi és legrangosabb kulturális rendezvénye. Külön köszöntötte az újonnan jötteket, jó munkát, kellemes időtöltést kívánt minden résztvevőnek.

A tábor zárókiállítása augusztus 23-án, pénteken 18 órakor lesz, a Gödör Rendezvényházban, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 Az eseményen fellép a Veres László Zsolt Városi Kórus, karnagy Darabont Aliz.   


18 august 2024

Lecturi de weekend 196

Vă recomandăm  Cartea virtuților de  Contele Alexander von Schönburg apărută la Editura: BAROQUE BOOKS & ARTS în anul 2023.


Dacă vreodată te-ai întrebat care sunt virtuțile și cum sunt ele integrate în viața reală.
Vei găsi dezbateri despre:

Înțelepciune • Umor • Deschidere spre lume • Modestie • Curtoazie • Umilință • Fidelitate • Castitate • Compasiune • Răbdare • Echitate • Sportivitate • Supunere • Decență • Amiciție • Îngăduință • Sinceritate • Mărinimie • Măsură • Discreție • Coolness • Hărnicie • Bună-creștere • Curaj • Toleranță • Încredere în sine • Gratitudine



„Librăriile gem de cărți despre cum să îți perfecționezi comportamentul narcisist-egocentric, ascultă-te pe tine, îngrijește-te de tine, cum poți să îți faci un bine! Nimic nu pare mai important decât să îți mângâi egoul și nimic nu este mai înșelător: cauți idealul de comoditate și dai peste vidul existențial. […]

Vestea bună: înțelepciunea nu are nimic de-a face cu inteligența.

Évariste Galois, spre exemplu, era un matematician parizian important din secolul al XIX-lea. Din cauza unei femei, fiica unui medic, a fost de acord să se dueleze. Noaptea dinaintea duelului, apăsat de bănuiala că nu avea să supraviețuiască, și-a petrecut-o scriind în grabă mai mult de șaizeci de pagini de comentarii asupra unor teorii matematice. În dimineața zilei de 30 mai 1832 a fost găsit de un țăran într-un șanț, cu stomacul străpuns de un glonț, iar o zi mai târziu a murit. În însemnările sale însăilate pe fugă s-au descoperit bazele pentru demonstrarea că două dintre problemele clasice ale matematicii sunt nerezolvabile – și anume trisecțiunea unghiului și dublarea cubului. [...]

 Din punct de vedere cultural, trăirea de calitate înseamnă întoarcerea de la ziar și de la radio la carte, de la grabă la tihnă și liniște, de la împrăștiere la ordine, de la senzație la reflecție, de la idealul virtuozității la artă, de la snobism la modestie, de la lăcomie la măsură.....


”Și eu mă las prins în plasa consumului exagerat. De aceea am și renunțat la Instagram. Am ajuns să ne consumăm până și trăirile, în loc să ne bucurăm de ele. Și umplem Instagramul cu momente pe care nici nu le-am parcurs și nici nu le-am trăit cum se cuvine, am amânat frumusețea clipei ca să postăm.“ ALEXANDER VON SCHÖNBURG

Despre autor

Contele Alexander von Schönburg, jurnalist monden și scriitor, s-a născut la 15 august 1969 și este fiul contesei Beatrix Széchenyi de Sárvár-Felsovidék și al contelui Joachim von Schönburg-Glauchau.

Din anul 1999 este căsătorit cu prințesa Irina Verena de Hessa, nepoata prințului Christoph de Hessa și strănepoata reginei Elisabeta a II-a. Împreună au trei copii: Maria-Letitia, Maximus Carolus Joachim Maria și Valentin Polykarp Joseph Maria. Sunt descendenți direcți ai reginei Victoria și stră-stră-strănepoți ai prințeseiMargareta de Prusia, mezina împăratului Frederic. Din pricina confesiunii lor catolice, copiii au fost excluși de la succesiunea la tronul britanic.


6 august 2024

Lecturi de weekend 195

 Cenusa unei iubiri de ANNE FINE apărută în 2009 la Editura: RAO.


Cenusa unei iubiri este cel de-al șaselea roman pentru adulți scris de Anne Fine. Twentieth-Century Fox a ecranizat cartea ei, Madame Doubtfire, sub titlul Doamna Doubtfire, tăticul nostru trăsnit, cu Robin Williams în rolul principal.
                                                         


O carte despre problemele relatiilor de iubire contemporane, scrisa intr-un stil concis, care merge drept la inima. Tilly si Geoffrey se intâlnesc intâmplător pe plaja, apoi se revăd dupa cațiva ani la o petrecere. Dupa un divorț elegant, Tilly se indrăgosteste de Geoffrey, coplesită de felul în care o răsfață. La rândul său, Geoffrey este divorțat de ani buni, însă are o fosta soție plină de resentimente, și doi copii, care devin și copiii  lui Tilly ca mamă vitregă.


 Fie că sunt iubiți, colegi sau familie, Tilly s-a priceput întotdeauna să împingă oamenii să intre și să iasă din viața ei exact așa cum i se potrivește. Apoi vine Geoffrey, blând, plin de compasiune, generos până la vină, cu copiii săi mizerabili și fosta sa soție manipulatoare. 
Propria expertiză a lui Tilly în artele înșelăciunii și evitării ar trebui să fie suficientă pentru a se asigura că este întotdeauna cu un pas înaintea familiei care se prăbușește a lui Geoffrey. 

Relația începe să scârțîie, Tilli are doar obligații dar nu și drepturi în noua familie.
Sufocată de propria neputință de a ieși din relație ea inventează o modalitate  de  a scăpa definitiv de bărbatul agățat în cele din urmă de ea.
 
Al șaselea roman al lui Anne Fine este o comedie sclipitoare despre legăturile care leagă mai sălbatic decât oricare altul - cele ale familiilor.

5 august 2024

Biblioteca din Sacueni -Ora liberă


Lyukasóra
Lilla Molnár, eleva clasei a 7-a a Școlii elementare János Szalárd, Lois Lowry,Lois Lowry Nyáron, a scris o recomandare pentru cartea sa intitulată .


"Recomand cartea oricui, si nu as lega-o de varsta, dar cu siguranta va fi citita de cei care iubesc si isi doresc povesti pline de emotii, care ar putea fi chiar evenimentele si trairile propriei noastre vieti de zi cu zi. "
https://majomsziget.ro/.../konyvajanlo-lois-lowry-nyaron.../


2 august 2024

Ziua Imnului Național 2024


Ziua imnului naţional al României - "Deşteaptă-te române!", simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 - este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ''Deşteaptă-te române!'' a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Anul acesta la Ziua Imnului Național al României a fost marcată la Centrul Social Multifuncțional Rogerius, Inițiator, d-na Miorița Săteanu, a trecut în revistă istoria imnului național, transformările prin care a trecut pe parcursul timpului și a accentuat faptul că ascultarea imnului sau intonarea acestuia ar trebui să trezească în fiecare dintre noi un sentiment de mândrie, atașament și devotament față de România.

A urmat un moment artistic de recitare de poezii patriotice susținut de d-l Aurel Horgoș, d-na Ecaterina Grecu, d-na Iuga Victoria și copiii din ”Ceata lui Pițigoi” – Andrei Petruța, Maria Pașca și Matei Popa, sub coordonarea d-nei Ecaterina Grecu, urmat de un scurt recital de muzică populară al Nataliei Mendre .


                                             

Beneficiarii centrului, dar și invitații, s-au bucurat să petreacă timpul împreună, au participat activ la discuții și au cântat împreună cântece învățate în copilărie.






Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării