Toamna anului 2024 găsește Biblioteca ” Constantin Pavel din Beiuș într-un nou sediu, în casa de cultură a Municipiului Beiuș.
Așteptând să-și ocupe sediul destinat , Casina Casina Română, biblioteca a mai făcut o oprire, in ultimii 10 ani, colecția a migrat prin 3 sedii succesive, care mai de care mai nepotrivite.În Căminul cultural spațiul pare primitor și frumos aranjat.
În primăvara lui 2024 Casina Română a intrat în renovare urmând a fi reabilitată integral cu păstrarea aspectului și detaliilor istorice. În 2 ani , la începutul anului 2026 probabil biblioteca va ocupa clădirea.
Istoria Casinei începe la 1 iunie 1871, ridicată prin subscripție publică, Casina Română a găzduit, până după Marea Unire, majoritatea activităților politice și cultural-patriotice ale comunității românești beiușene. Aici au avut loc evenimente precum înființarea Reuniunii muzicale „Lyra” și a despărțământului beiușean al Astrei ; alegerea la 27 noiembrie 1918, a celor cinci delegați care au reprezentat Beiușul la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, în aceeași zi fiind întemeiată și Reuniunea femeilor române din Beiuș.
Asociația „Casina Română” deținea și o bibliotecă, cu sediul în același imobil și care punea la dispoziția beiușenilor periodicele românești ale vremii.
În 1927, edificiul Casinei Române a fost cumpărat de Reuniunea femeilor române din Beiuș, după 1948, clădirea a aparținut Casei de Cultură a orașului, iar prin 1970 autoritățile au stabilit aici sediul Secției de covoare a Cooperativei „Arta - Crișana”. După 1990 Casina Română a fost utilizată, de Universitatea Populară , diverse firme private, iar la demisol a fost amenajat un spațiu pentru activități recreative destinat seniorilor.
În timpul anilor clădirea monument istoric, a ajuns într-o stare avansată de degradare, nemaiputând fi folosită. Acum finanțarea lucrărilor de restaurare este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.