23 septembrie 2024

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐛𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚̆. 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐭𝐢𝐩𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐚𝐜𝐮𝐥 𝐚𝐥 𝐗𝐕𝐈-𝐥𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚

 


Într-un cadru familiar, sala de lectură „Colecții Speciale” a bibliotecii noastre a fost gazda expoziției anuale de carte veche, intitulată „𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐭𝐢𝐩𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐚𝐜𝐮𝐥 𝐚𝐥 𝐗𝐕𝐈-𝐥𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚”. În prezența unui public iubitor de carte și bibliotecă, Dr. Silviu Sana, curatorul expoziției, a făcut o scurtă incursiune în istoria tiparului, legând tema expoziției de istoria europeană a culturii. Cercetătorul orădean a scos în evidență particularitatea fiecărui volum, atât prin însemnările olografe de pe acestea, precum și prin coperțile frumos decorate și îmbrăcate în pergament sau piele. Expoziția – organizată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului - s-a încadrat cronologic în istoria secolului al XVI-lea, discursul curatorului canalizându-se în a-i evoca pe cei care au contribuit la răspândirea tipăriturilor și a tiparului în Europa, „prezenți”, de altfel, în cele 6 exemplare expuse în vitrinele bibliotecii.

Au fost expuse și au fost redate amănunte din „viața” următoarelor volume:

Iosephus Flavius, Opera Historica, Paris, 1513-1514;

Farrago, Nova Epistolarum Des Erasmi Rotterodami, Basel, 1519;

Martin Luther, ...Lucubrationum Pars Una, Basel, 1520; Flavius Iosephus, ... Opera..., Basel, 1525;

Theophylacti..., In quator Evangelia ennarationes..., Basel, 1525;

Theophylacti ..., In omnes Divi Pauli Epistolas Ennarationes, Köln, 1531;

Sermones Ludici Clichtovei Neoportuen..., Köln, 1535.

Expoziția a avut 6 panouri tematice, unul fiind dedicat lui Eramus de Rotterdam, celelalte cinci fiind dedicate fiecărui exemplar de carte veche din expoziție, fiecare descriere având un rezumat în limba maghiară și engleză. În următoarele săptămâni, aceste panouri tematice pot fi vizionate de publicul cititor în holul instituției de la etajul II al bibliotecii noastre.

Dr.Silviu Sana




 











Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România.

  În perioada 10-11 octombrie 2024, a fost organizată Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. Întâlnirea profesion...

Wikipedia

Rezultatele căutării