16 octombrie 2014

TERRA, PLANETA SUFLETELOR RĂCITE- lansare de carte

 În data de 13.10.2014 intre orele 1100- 1400, în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai’’ din Oradea a avut loc lansarea volumului    TERRA, PLANETA SUFLETELOR RĂCITE, a distinsului autor gen.® GHEORGHE DRAGOMIR , în cadrul simpozionului  BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ÎN TRECUT ŞI ÎN PREZENT.



 În loc de prezentare, redăm  cuvîntul  înainte scris de Pr. Dr. Ioan-Mircea Ghitea din Parohia Ortodoxă Husasău de Criş .



         TERRA, PLANETA SUFLETELOR RĂCITE, a distinsului autor gen.® GHEORGHE DRAGOMIR, se prezintă singură, ea ne cheamă şi ne provoacă la meditaţie şi reflecţie religioasă şi spirituală. Pentru că este o lucrare ce face trimitere la sufletul omenesc, cu toate ale sale. În lucrare se face o analiză serioasă şi profundă asupra fenomenului religios de astăzi, asupra importanţei religiei în viaţa omului, (post)modern şi contemporan, de secol XXI şi început de mileniu III. Cu alte cuvinte, această carte, aşa cum se poate observa chiar şi dintr-o simplă răsfoire a ei, pune în discuţie şi dezbatere lucruri şi probleme foarte importante, fundamentale, ale omenirii, de natură existenţială, spirituală, dogmatică, filozofică, morală, într-un cuvânt teologică.
         Lucrarea este structurată pe 13 capitole, care sunt precedate de o ,,Prefaţă’’, semnată de distinsul tânăr erudit doctor în teologie, STELIAN GOMBOŞ, care cu mult har şi înmânuire condierească ne prezintă printr-o radigrafiere persoana autorului, a domnului general ® GHEORGHE DRAGOMIR, prezetându-ne lucrările, articolele şi studiile sale, oprindu-se la această lucrare ,,‹‹Terra, planeta sufletelor noastre››.
         Din această vastă, consistentă şi bogată lucrare observăm care sunt  preocupările, întrebările şi frământările autorului, cu privire la problema religioasă, spirituală, a cosmosului, universului şi omenirii întregi, dar şi preocupările domniei sale cu privire la importanţa religiei, implicit a culturii sacre, spirituale, în viaţa omului, dintotdeauna, inclusiv a omului de astăzi. Reţinem şi subliniem faptul că: omul este un univers deschis, care se află între abisurile întunecoase ale căderii, ale păcatului şi ale patimilor şi înălţimile sau piscurile senine ale virtuţilor. Păcatele, patimile de fapt fiind izbucnirile cele mai violente şi grosiere ale energiilor şi resurselor umane, iar virtuţile, constituie adevărata vocaţie şi lucrare a omului, care au fost aceleaşi de la început, deşi au fost numite diferit.
         Din parcurgerea cărţii, aflăm că umanitatea se află în acest prag istoric şi la început de ciclu cosmic, într-o profundă criză morală care evidenţiază o slăbire evidentă a credinţei în Dumnezeu, o neîncredere în dogmele religioase, în căutarea căii de a se întoarce la începuturi, când omul tradiţional era preocupat, înainte de toate, de propria spiritualizare şi căuta corespondenţe simbolice în procesele naturale ce se petrec, în virtutea analogiei dintre macrocosmos şi microcosmos, care se extinde nu numai la regnul mineral, ci şi la celelalte regnuri ca şi la om, mergâmd până la astre care nu pot să nu influenţeze tot ce se petrece în lume.
         Prin urmare, planeta noastră cu întreaga natură şi umanitate trebuie să se purifice de energiile negative acumulate din gândurile, acţiunile şi faptele necuvioase, energii negative care s-au constituit într-o mantie neagră care opturează pătrunderea luminii divine care să binecuvinteze viaţa pe pământ şi să o elibereze de forţele răului care o menţine în întunericul tenebros al Diavolului. Am întâlnit pe parcursul cărţii o serie de teorii şi ipoteze privind crearea universului şi a lumii având drept izvoare o serie de teorii religioase şi filosofice din cele mai vechi timpuri, dar şi rezultatul unor cercetări în domeniul ştiinţei medicale, arheologiei şi geneticii, cât şi trăirile unor mistici religioşi, toate aceste mărturii ajungând la o singură concluzie şi anume că: universul şi lumea au fost create de o inteligenţă supremă, de o conştiinţă universală, morală, creatoare, plină de înţelegere şi iubire faţă de întreaga creaţie.
         Această fiinţă divină care poartă diverse nume în religiile şi filosofiile popoarelor, într-un moment de mare cumpănă, văzând pericolul autodistrugerii omenirii datorită decăderii sale morale, a hotărât să trimită din ceruri pe pământ, pe Unicul Său Fiu, drept jertfă pentru mântuirea din păcat a omului decăzut în speranţa că prin aceasta se va crea o nouă specie – omul hristic.
         Din lecturarea acestei cărţi am putut observa că mai sunt enigme şi fenomene care îşi aşteaptă răspunsuri din partea ştiinţei şi religiei, dar sunt convins că mintea omenească, fără apropierea de Dumnezeu, nu va putea să lede aun răspuns.
         În încheiere, doresc să-i adresez sincere felicitări distinsului autor, pentru elaborarea acestei lucrări care este importantă şi necesară, e un adevărat tratat, ştiinţific şi teologic (incluzînd aici toate ramurile şi ştiinţele teologiei: antropologie, cosmologie, cosmogonie, eshatologie, mistagogie, hristologie şi multe altele), care pot fi folosit în domeniul studiului teologic la disciplina ,,Istoria religiilor’’, dând teologului posibilitatea de a avea în faţă o lucrare care să-i permită să facă acesta o paralelă între materia de curs şi problematica abordată în acest volum.
         Autorului îi doresc sănătate, putere de muncă, ca în continuare să publice cărţi cel puţin la fel de interesante, ca aceasta şi ca cele publicate până acum, bucurându-se de un real şi binemeritat succes în urma lor şi având parte, în continuare, de mult succes şi multe împliniri! ...
         09 martie 2014,
Sfinţii 40 de Mucenicii din Sevastia Armeniei
Pr. Dr. Ioan-Mircea Ghitea
Parohia Ortodoxă Husasău de Criş



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării