26 ianuarie 2010

" - I-am inconjurat, Sir! "

De multe ori, majoritatii oamenilor (chiar celor cu pretentia ca au o cultura generala "vasta") nu prea le place istoria. Unii zic ca-s prea multe date de tinut minte(chestia asta a afirmat-o si un sef de stat fost marinar de meserie), altii ca sunt prea multe personalitati prezente pe acolo (de parca aia ar fi de vina ca au existat), iar restul mai zic ca de ce sa ne batem noi capul cu ce ne prezinta istoria ca nu-i asa cand nu stim ceva pac ne asezam la p.c., laptop si tusti ne zice google ce vrem sa stim. Nu de mult acelasi sef de stat, cam incult e adevarat (nu-i mentionam aici numele pentru simplul fapt ca toata ziua e pe toate posturile tv si radio) a afirmat cu seninatate ca de fapt unirea aia "mica" ce o sarbatorim, noi romanii, pe 24 ianuarie in fiecare an, ar fi avut loc in "1959". Noroc cu consilierii (energetici?!) din spatele lui, care la a treia incercare reusira sa-l faca pe "prezident" sa zica anul corect.
Desigur, veti spune ce legatura are discursul de pana aici cu titlul? Poate nimic, doar ca m-am gandit sa scriu, din cand in cand, cand timpul si "clientii" imi permit, o mica rubrica despre fapte, oameni, situatii mai putin cunoscute din istorie, dar interesante si uneori si comice.
Azi ma voi referi la doua chestiuni legate de razboiul de independenta al celor treisprezece colonii engleze din America de Nord, plus unele "inventii" ce nu s-au mai realizat in al doilea razboi mondial.
Dupa ce in primele batalii cu armata engleza, americanii o cam luara "pe coaja", in anul 1777 in batalia de la Saratoga Springs (incheiata in 17 octombrie) englezii fura invinsi, generalul John Burgoyne predandu-se americanilor cu trupele ce nu pierisera in lupta ce durase aproximativ o luna. Dupa lupta un soldat american se prezenta la comandantul lui (din pacate nu se mai stie nici numele soldatului, nici al ofiterului) cu sase soldati englezi pe care ii luase prizonieri. Comandantul, mirat il intreba: "Cum ai reusit sa-i capturezi pe toti sase?" Soldatul, cu un calm aproape englezesc ii raspunse: "I-am inconjurat, Sir!" Deoarece nici pana in prezent tratatele de strategie si tactica militara nu mentioneaza aceasta tehnica de lupta individuala originala, cazul este unic in analele tehnicii razboiului.
In cel de-al doilea razboi mondial pe langa unele inventii revolutionare cum a fost radarul, parasuta, etc. au existat si cateva inventii doar propuse de strategii militari, nerealizate nicicand de nici o armata din lume. Iata pe scurt, cateva din cele mai hilare:
- Dezorientarea navelor si aviatiei inamice prin inversarea magnetismului polilor pamantului.
- Scoaterea din uz a aeroporturilor inamice prin bombardarea lor cu clei.
- Parasutarea pe teritoriul inamic a numerosi serpi, scorpioni, lei si tigri.
- Imobilizarea infanteriei inamice prin pulverizarea asupra ei cu gelatina.
- Construirea unor tancuri care sa sara dealurile (desi se stie ca rusii realizasera un tanc ultrausor ce putea fi parasutat in spatele liniilor inamice, fapt confirmat de cateva poze ce s-au pastrat din razboi in arhiva KGB).
- Demoralizarea trupelor inamice, debarcate, prin construirea in porturi a unor cheiuri subrede.
- Asigurarea orientarii pe orice fel de vreme a trupelor de uscat prin dotarea lor cu harti ale cerului, imprimate pe umbrele.
- Sporirea eficacitatii luptelor corp la corp prin fixarea unei baionete la bocancul drept sau stang, dupa preferinte.

2 comentarii:

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării