22 ianuarie 2010

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE 1859-2010


Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor (5 ian. 1859 la Iaşi şi 24 ian. 1859 la Bucureşti), s-a înfăptuit unirea Ţărilor Române sub numele de "Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei".

Mihail Kogălniceanu spunea despre "Mica Unire" de la 1859: Unirea este actul energic al întregii naţiuni române. Unirea, naţiunea a făcut-o!". Gazeta Transilvaniei, din 31 ian. 1859, relata: "După alegerea domnului Alexandru Ioan Cuza se prefăcu capitala României într-o mare de făclii şi lumini. O generală entuziasmare cuprinse tot oraşul care suna de urări: să trăiască prinţul României, Alexandru Cuza!"

Al. I. Cuza a purtat tratative dificile pentru recunoaşterea unirii de către Marile Puteri, timp de 2 ani. Noul stat naţional s-a numit România, având capitala la Bucureşti (1862).

Prin reformele pe care le-a înfăptuit domnitorul Cuza, a creat un stat naţional modern.

În anul 1866 a fost nevoit să abdice, pentru a nu pune în pericol unirea obţinută cu greu de către poporul român şi a plecat în exil.

În prezent osemintele sale odihnesc în Biserica "Trei Ierahi" din Iaşi.

Un comentariu:

  1. Doina, scuze pentru critica, dar se pare ca din cauza vitezei ai "rontait" o litera. Si da, e adevarat ca prin acele reforme Al.I.Cuza a reusit sa creeze un stat modern, desi "epigonii" de azi l-au cam facut praf in ultimii cinci ani.

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării