30 ianuarie 2013

"Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubit"- concurs




             Concursul naţional de scrisori, eseuri, mesaje şi declaraţii de dragoste, "Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubit", iniţiat de Biblioteca Judeţeană ”A.D.XenopolArad, a ajuns în anul 2013, la a VII-a ediţie. Startul concursului se dă, în fiecare an, de 15 ianuarie – ziua pe care o putem numi, ziua  Mihai Eminescu. Demersul nostru a fost inspirat de corespondenţa dintre Poet şi Veronica Micle. Concursul „Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubit” este asociat şi sărbătorii dragostei la români, Dragobetele, din 24 februarie.
            Scrie mesajul / scrisoarea/ eseul/ declaraţia ta de dragoste şi expediază-le prin email la :marketing@bibliotecaarad.ro sau pe adresa bibliotecii: Biblioteca Judeţeană „A.D.Xenopol” Arad, Strada

Gheorghe Popa de Teiuş, nr.2-4, cod 310122 ori adu-le personal la Seviciul Marke- ting-Imagine al bibliotecii (cam.22), până pe 28 februarie, la ora 12.00.


Condiţii de participare.

Competiţia nostră are trei secţiuni: adolescenţi, adulţi şi seniori.
Textul expediat de dvs. trebuie să conţină cel mult 5200 de caractere, scris la 1 rând şi jumătate, în Times Roman, cu caracterde 12 sau mai simplu, o pagină si jumătate de text.
Concursul este deschis atât participanţilor din ţară cât şi celor din străinătate. Dacă doriţi, puteţi folosi un pseudonim literar, dar insistăm să ne trimiteţi o adresă ( un număr de telefon) pentru a vă putea expedia premiul, dacă este cazul.Se vor acorda câte 9 premii, câte 3 premii pentru fiecare categorie de vârstă.
Vom lua în considerare doar scrisorile originale și vom descalifica orice tentativă de .plagiat
La încheierea concursului "Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubit", cele mai bune lucrări se vor publica în presa locală şi naţională. Toate scrisorile ediției 2013 vor fi expuse în holul instituţiei noastre.

Marţi, 26 martie, la ora 13.00, va avea loc festivitatea de premiere a semnatarilor celor mai reuşite scrisori.
Vă urăm succes şi aşteptăm, cu mult interes, compoziţiile dumneavoastră.

29 ianuarie 2013

Noi, “paşoptiştii”



Pe „meterezele” ştiinţei filologice, marţi, 28 ianuarie 2013, elevii clasei a XI-a de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea s-au „întâlnit” cu operele scriitorilor din generaţia pasoptistă. Oaspeţii acestei întâlniri au fost, nu doar elevii de la liceul amintit, ci şi scriitorii generaţiei paşoptiste care, prin lucrările prezente în „Colecţiile Speciale” ale bibliotecii, au „ieşit” din rafturile depozitelor pentru a prinde viaţă în mâinile elevilor. În cadrul sălii de lectură, din "ei" elevii, "ei" paşoptiştii şi "noi" bibliotecarii, s-a născut, pentru timpul prezent, un "noi", o comunitate deschisă cunoaşterii.
            Ora a debutat cu prezentarea compartimentului „Colecţii Speciale” luând la cunoştiinţă de tipăriturile vechi şi rare pe care le deţine biblioteca noastră judeţeană.
Trecerea la subiectul literaturii paşoptiste am făcut-o un pic mai timid, probabil datorită emoţiilor şi a spaţiului nou în care ne aflam. Dar, cu un pic de ajutor, ora a putut să prindă viaţă, mai ales prin întrebările propuse. Acestea credem că pot sparge orice umbră de necuvântare atunci când, prin atitudine şi gesturi îi inviţi pe interlocutori să fie, în primul rând, prieteni şi colaboratori, cu scopul de a realiza împreună ceva măreţ.
Da, aşa am reuşit să înfruntăm emoţiile, să vorbim despre îndrăgostirea de cunoaştere şi mai ales despre acei oameni minunaţi care în urmă cu ceva vreme, „au spart gheaţa” contribuind la ridicarea culturală a neamului. Aşa am reuşit să desluşim termenul de „paşoptism”, amintindu-ne contextual de Revoluţia de la 1848 ca punct referenţial al secolului. Apoi, am făcut cunoştiinţă cu reprezentanţii "paşoptişti": Ion Heliade Rădulescu (1802-1872), Gheorghe Asachi (1788-1869), George Bariţiu (1812-1893), Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu etc. Însă această înşiruire de nume ar fi fost destul de seacă dacă nu am fi amintit contribuţia fiecăruia la cultura românească. Ne-am îndreptat atenţia spre presa românească din acea vreme: Gheorghe Asachi – „Albina românească (1829)”, I.H. Rădulescu – „Curierul românesc (1829)”, G. Bariţiu – „Foae pentru minte, inimă şi literatură” şi „Gazeta de Transilvania” (1838). Unde s-a petrecut toate acestea? La Iaşi, Bucureşti, Blaj şi Braşov. Locuri, în care aceste ziare au devenit, pentru intelectualitatea românească din epocă, mesageri ai cuvântul scris ce "săgeta", periodic, spre popor şi, mai ales, spre posteritate.
Nu am trecut cu vederea operele tipărite de aceştia care, ne-au făcut curioşi, mai ales după ce le-a putut vedea. Astfel, foile îngălbenite, literele şi mirosul de carte veche a pătruns cu această ocazie nu doar în minte, ci şi în inima noastră. Atunci am făcut cunoştiinţă cu câteva ediţii princeps: George Bariţ, „Dicţionariu Ungurescu-Romanescu. Magyar-Román Szótár”, Brasiovu, 1869; idem, „Parti alese din istoria Transilvaniei”, vol I-III, Sibiu, 1889, 1890; G. Asachi, „Nuvele istorice”, Bucureşti, 1915; idem, „Bogdan Voevod”, Bucureşti, [s.a.]; I. H. Rădulescu, „Echilibru între antiteze”, vol. I şi II, ediţie de Petre V. Haneş, Bucureşti, 1916; idem, „Satirele şi Fabulele”, Craiova, 1883; Historia Critică Universale, vol I şi II, Bucuresci, 1893.
Aşa am aflat poteci deja bătute şi ne-am minunat, asemenea lui Eminescu, cât de bogată şi frumoasă este literatura noastră românească:

„Voi credeaţi în scrisul vostru, [...]
Şi de-aceea spusa voastră este suntă şi frumoasă,
Căci de minţi era gândită, căci din inimi era scoasă”.
(Mihai Eminescu, „Epigonii”)  

 
                                                                                                              Bibliotecar,
                                                                                                           Dr. Silviu Sana

Intalnirea grupului de lucru - Saptamana Casatoriei

Astăzi ,29 ianuarie 2013, grupul de lucru - Marriage week Oradea s-a intalnit la Biblioteca Judeteana  pentru a pune la punct ultimele detalii  referitoare la activitatile campaniei.

S-au dezbatut probleme legate pe proiect , posibilitatile de largire a cadrului de      
  cooperare si de a crea un material referitor la evaluarea si impactul primilor 2 ani de proiect.

Prima activitate- Conferința de presa si Conferinta de deschidere a campaniei- in 7 februarie 2012 la Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai ”de la ora 15.




Expozitie itineranta- Oradea in imagini

Biblitoeca Judeteana Gheorghe Sincai- si  initiativa Facebook Oradea în imagini
Va invita 

Sa cautati filialele bibliotecii judetene după programul afișat mai jos 
 pentru a vizita expozitia:
Oradea în perioada comunistă

Expozitia va fi deschisă pe tot programul de lucru al filialelor.
Va rugam sa completati caietul expozitiei cu sugestii, observatii, sau sa ne semnalati daca sunteti pasionati si  implicati  in cercetarea istoriei locale.

Datele de contact ale celor interesati ne vor ajuta ca la sfarsitul proiectului sa organizam un workshop in care sa va invitam sa vorbiti despre pasiunea dumneavoastră- Istoria Locala.




Istoria locala @ biblioteca ta - Anul 2 de proiect-




Principiile directoare ale IFLA şi UNESCO cu privire la serviciile bibliotecii publice stipulează necesitatea acesteia de a-şi asuma, în cadrul comunităţii locale, rolul de agent esenţial în vederea achiziţionării, conservării şi promovării culturii locale în toată diversitatea ei prin conservarea colecţiilor de istorie locală, organizarea de expoziţii şi cercuri de lectură, publicarea de documente de interes local, promovarea unor programe interactive, prezentări de carte, conferinţe pe teme de istorie locală şi prin susţinerea şi dezvoltarea tradiţiei orale ca vector important al comunicării (v. Les services de la bibliothèque publique: principes directeurs de l' IFLA/UNESCO – Fédération Internationale des associations de bibliothèques publique, 2001, cap. 1.8)

Activitati propuse in anul 2 de proiect- Istoria locala @ biblioteca ta

1-      Programe interactive de colaborare cu actorii amatori interesati de recuperarea istoriei locale
2-      Punerea in valoare a colectiilor bibliotecii legate de acesta tema  prin publicarea de articole pe situl dedicat- www.istorielocala.ro


  1. Expozitie foto – Oradea in timpul comunismului- expozitie itineranta  facuta in colaborare cu inititativa-  www.oradealapas.ecoplanning.ro  reprezentata de dl.Dan Dagos
  • 22 de postere cu Oradea vor  fi expuse in cele 4 filiale ale Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai incepand cu data de 4 februarie dupa urmatorul calendar
  • Expozitia va fi insotita de un caiet de oservatii, si va fi facut un studiu asupra interesului public fata de initiativa.
  • In perioada  februarie –iunie vor fi identificate alte persoane interesate de istoria locala – in special amatori , care fac eforturi de recuperare a documentelor relevante pentru istoria orasului Oradea.
  • Proiectul se va incheia cu o expozitie in spatiul expozitional al  Bibliotecii Judetene , si cu un workshop care sa adune pe amatorii interesati de istoria locala .
  • Biblioteca Judeteana va prezenta  proiectele de istorie locala in care este implicata, si fiecare participant va avea ocazia sa isi prezinte propriul proeict.

  1. Punerea in valoare a colectiilor bibliotecii legate de acesta tema  prin publicarea de articole pe situl dedicat- www.istorielocala.ro


Clubul AS al doamnelor.


26 ianuarie 2013

24 ianuarie -Arc peste timp

Elevi de la liceele orădene "Aurel Lazăr" și "Onisifor Ghibu" au participat joi, 24 ianuarie 2013, la sărbătorirea a 154 de ani de la Mica Unire din 1859, eveniment organizat la Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" Bihor în cadrul proiectului "Arc peste timp". 

În prezența conducerii instituțiilor organizatoare, s-a vorbit despre însemnătatea momentului, elevii prezentând lucrări și eseuri istorice  dar și momente artistice, inclusiv o scenetă de teatru.  

Proiectul se ]nscrie ]ntr-o serie de proiecte scolare, educationale propuse de Liceul "Aurel Lazar" care au ca scop- exploarea istoriei locale, crearea de parteneriate intre diferite scoli , acomodarea elevilor cu studiul individual si de grup, cu crearea de materiale stiintifice pornind de la material documentar gasit in Biblioteca Judeteana.


Obiectivele au fost atinse, in lunile oiembrie si decembrie grupuri de elevi au studiat in salile de lectura ale secíeie de carte veche, cautand materiale si referinte cat mai vechi, au pus cap la cap informatiile, au facut materiale in ppt pe care le-au prezentat cu ocaziazilei de 24 ianuarie.

 Un alt rezultat al proiectului a fost  editarea  minipublicatíei ARC PESTE TIMP, care semnaleaza inceputul colaborarii intre cele doua scoli.

















Elevii au avut emotii. Vorbitul in public, sustinerea prezentarilor, si sceneta prezentata au aratat colegilor lor  din public si celorlalti oaspeti prezenti  ca se pot face multe cu un pic de munca, colaborare si respect fata de carte si invatatura.
Felicitari doamnelor profesoare care i-au coordonat: Livia Ghiurcuta si Rodica Ivan.




24 ianuarie 2013

HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ!


Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca a avut loc la 24 ianuarie 1859 prin alegerea simultana ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza. Ea a fost realizata datorita, in principal, de apropierea culturala si economica intre cele doua principate, culminand cu dorinta cea mai mare si mai arzatoare a poporului roman care lupta necontenit pentru emancipare de sub dominatia straina, pentru unitate si independenta. Unirea a avut loc, putem spune, numai prin amploarea si profunzimea miscarii nationale interne. Noul statut international a creat cadrul favorabil desfasurarii  luptei pentru realizarea visului secular,  unirea tuturor romanilor intr-un singur stat, la 1 decembrie 1918. Subliniem si noi semnificatia deosebita a acestei zile si prezentam totodata expozitia HAI SA DAM MANA CU MANA! a copiilor coordonati de d-na profesoara  Marina Tanase de la Gradinita nr. 42. 

 Bibliotecari: Monica Ilie
                      Corneliu Barna

23 ianuarie 2013

ZIUA CULTURII MAGHIARE - A MAGYAR KULTÚRA NAPJA




Din 1989, la 22 ianuarie se sărbătorește Ziua Culturii Maghiare. Conform manuscrisului, poetul Kölcsey Ferenc, și-a finalizat poezia intitulată Imn. Din secolele zbuciumate ale maghiarilor la data de 22 ianuarie 1823. Această poezie a fost pusă pe note în anul 1844 de compozitorul, dirijorul Erkel Ferenc. Mai târziu a devenit imnul oficial al Ungariei.
Această zi ne dă prilejul de a discuta mai mult despre bogăția valorilor spirituale și materiale care ne înconjoară.
Elevii clasei a IV-a B, împreună cu d-na învățătoare Kenéz Ilona, de la Liceul Teoretic „Arany János” din Salonta au venit la Biblioteca Municipală „Teodor Neș” ca să sărbătorim împreună. Am discutat despre importanța acestei zile, despre personalitățile orașului nostru, personalități care fac parte și din cultura universală.
În acest an se împlinesc 100 de ani de la nașterea poetului, scriitorului, traducătorului Weöres Sándor (22 iunie 1913 – 22 ianuarie 1989). Cu acest prilej am realizat o prezentare ppt despre viața și activitatea poetului, ca elevii să cunoască mai bine minunata lume a versurilor sale. Elevii, foarte bine pregătiți, au recitat multe poezii. Deoarece foarte multe poezii ale poetului au fost puse pe note, în încheiere au cântat și o melodie.

********************************************************











**************************************************************

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta január 22-én ünneplik. A kézirat szerint, Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be 1823-ban a Hymnus. A magyar nép zivataros századaiból című versét, amelyet 1844-ben Erkel Ferenc zeneszerző, karmester megzenésített. Később ez lett Magyarország hivatalos himnusza.
E nap alkalmat ad arra, hogy elbeszélgessünk a minket körülvevő szellemi és anyagi értékek gazdagságáról.
A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum IV. B osztályos tanulói Kenéz Ilona tanítónővel meglátogatták a Teodor Neș Municípiumi Könyvtárat, hogy együtt ünnepeljünk. Beszélgettünk e nap jelentőségéről és a nagyszalontai jeles személyiségekről, akik az egyetemes kultúrához is tartoznak.
Az idén lesz Weöres Sándor (1913. június 22. – 1989. január 22.) költő, író, műfordító születésének 100. évfordulója. Ebből az alkalomból készítettem egy bemutatót életéről és munkásságáról, hogy a tanulók jobban megismerjék a költő verseinek csodálatos világát. A nagyon jól felkészült tanulók verseket szavaltak. Mivel a költő sok versét megzenésítették, befejezésként egy dalt is elénekeltek.

Bibliotecari
Irina Rugina
Veres Maria
Ilis Maria

21 ianuarie 2013

Bibliotecile mici și bloggingul

          In ultimii ani promovarea activităților și imaginii  bibliotecilor în spațiul virtual a ajuns ceva foarte obișnuit și chiar recomandat . Unul dintre instrumentele care pot fi folosite în acest proces este blogul- jurnalul online al tuturor activităților, planurilor, parteneriatelor sau  ideilor care circulă prin biblioteci.

          Multe biblioteci mici profitând de acest instrument ușor de utilizat și-au creat bloguri proprii și-au creat o voce proprie , care este ascultată de întreg mediul profesional și au devenit exemple de bune practici.

Avantajele  folosirii blogului nu stau doar în ușurința publicării materialelor ci și în abilitatea de a arhiva automat tot conținutul și de a-l face ușor de regăsit oricând este nevoie. Vorbim acum despre modul de abordare a acestui instrument de către o bibliotecă mică , comunală care nu are o varietate atât de mare de subiecte si activitati .Prezența presei la o activitate culturală anunțată de o bibliotecă comunală este improbabilă, și chiar realitatea desfășurării vre-unei activități în mica bibliotecă devine ușor de contestat de oricine dacă nu este publicată și documentată cu poze. Bibliotecile mici se luptă cu un vechi tipar de gândire ( adoptat mai ales de ordonatorul local de credite, primăria):   Nu mai citește nimeni!  Cine mai intră într-o bibliotecă? La ce e bună o bibliotecă?
            În acest context a avea un blog este o inițiativă bună și aparent simplu de realizat tehnic  dar pentru a deveni relevantă   necesită un efort și un interes susținut din partea inițiatorului, atenție la conținut și la publicul care parcurge acest conținut , creativitate și o implicare care să nu scadă cu trecerea timpului.
 La un moment dat efortul de a menține blogul în actualitate de catre  bibliotecarul de bibliotecă mică care face totul de unul singur, poate deveni mai mare decât beneficiile de imagine,   deci este nevoie de o motivație interioară puternică

       Crearea unui blog de bibliotecă este un angajament și o responsabilitate asumată pe termen lung, care pentru a deveni eficient are nevoie de un plan bine gândit, în limbajul actual de o strategie de marketing. Este un proiect care are nevoie de dezvoltare și alături de care ne dezvoltăm și noi abilitățile de comunicare și pe cele  profesionale  . 

16 ianuarie 2013

Cu „Luceafărul poeziei” în noul an in Salonta




                                                                                                                                       În cadrul parteneriatului cu doamnele învățătoare Grecu Mirela (clasa a II-a) și Cioară Claudia (clasa a III-a) de la Colegiul Național „Arany János“ și Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta, am organizat o activitate comună și o expoziție de carte la aniversarea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu.
Folosindu-ne de mijloacele tehnice oferite prin Programul Biblionet, am audiat câteva versuri și melodii interpretate de artiști consacrați.
După o prezentare în powerpoint a vieții și activității poetului, elevii au recitat cu însuflețire poezii cunoscute și îndrăgite de ei. A fost amintită și prietenia dintre „bădia Mihai“ și Nică (Ion Creangă).
Elevii ne-au demonstrat cunoștințele lor din istoria literaturii, enumerând și câțiva reprezentați de seamă ai literelor românești: Tudor Arghezi, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Ioan Slavici.
În semn de mare prețuire pentru poet, copiii au realizat ecusoane reprezentând portretul lui Eminescu și au realizat pliante cu versuri din care ne-au dăruit și nouă, în amintirea activității desfășurate.


Bibliotecar- Rugina Irina

15 ianuarie 2013

“Eminescu mai aproape de noi”

     In aceste zile au loc numeroase manifestari culturale prilejuite de aniversarea celui mai mare poet al neamului nostru, Mihai Eminescu. Bibliotecarii filialei Iosia in colaborare cu d-nele profesoare Tanase Marina si Popa Maria  de la Gradinita nr. 42 - Scoala Gimnaziala ,,Octavian Goga'', au organizat actiunea numita sugestiv “Eminescu mai aproape de noi”. Obiectivul principal al actiunii a fost dezvoltarea unor sentimente fata de valorile neamului  romanesc la copii. In acest scop prescolarii au invatat si ne-au recitat versuri din creatia ,,Luceafarului poeziei romanesti''. Dupa acest moment artistic bibliotecarii au ales spre lecturare si alte ''nestemate'' din opera marelui poet. Actiunea s-a incheiat dupa ce a fost audiata melodia  ”Eminescu”  pe versurile poetului Grigore Vieru, interpretata de Doina si Ion Aldea Teodorovici. Micii “artisti” ne-au surprins oferindu-ne, inainte de a ne desparti,  lucrari artistico-plastice pe care le-au executat in cinstea acestui eveniment. Le-am promis ca vom organiza o expozitie.

Bibliotecari:
Monica Ilie
Corneliu Barna

11 ianuarie 2013

Calendarul Surselor de Finantare pentru 2013!

Pentru colegii activi interesati de a a scrie proeicte si a accesa finantari in anul care tocmai a inceput.

Mult succes

Descarca aici


Oportunitati de urmarit:
1 Ianuarie: O noua competitie Tara lui Andrei - Petrom
16 Ianuarie: Grundtvig - Formare la locul de munca 
31 Ianuarie: Grundtvig - Proiecte multilaterale, parteneriate 
1 Februarie: Tineret in Actiune  - Initiative ale tinerilor; Schimburi; Formare si retele; 
Europa pentru cetateni - Sprijin pentru proiecte initiate de organizatii 
ale societatii civile;
3 Februarie: Cultura 2007-2013—Proiecte de traducere literara
21 Februarie:  Grundtvig—Ateliere; Parteneriate 
28 Martie: Grundtvig—Alocatii de studiu; Proiecte pentru persoanele in 
varsta 
2 Aprilie: Start inscrieri Impreuna pentru fiecare
30 Aprilie: Grundtvig - Formare la locul de munca
1 Mai: Tineret in Actiune  - Initiative ale tinerilor; Schimburi; Formare si 
retele 
1 Iunie: Europa pentru cetateni - Proiecte cetatenesti; Memorie europeana active 
2 Iulie: Start inscrieri Reiffeisen Comunitati 
17 Septembrie: Grundtvig - Formare la locul de munca
1 Octombrie: Tineret in Actiune  - Initiative ale tinerilor; Schimburi; 
Formare si retele;
Cultura 2007-2013– Proiecte de cooperare intre organizatii implicate in 
analiza politicilor culturale.
3 Octombrie: Cultura 2007-2013 - Proiecte de cooperare;  
15 Octombrie: Grundtvig - Vizite de studiu 
15 Noiembrie: Cultura 2007-2013 - Festivaluri culturale europene

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării