21 ianuarie 2013

Bibliotecile mici și bloggingul

          In ultimii ani promovarea activităților și imaginii  bibliotecilor în spațiul virtual a ajuns ceva foarte obișnuit și chiar recomandat . Unul dintre instrumentele care pot fi folosite în acest proces este blogul- jurnalul online al tuturor activităților, planurilor, parteneriatelor sau  ideilor care circulă prin biblioteci.

          Multe biblioteci mici profitând de acest instrument ușor de utilizat și-au creat bloguri proprii și-au creat o voce proprie , care este ascultată de întreg mediul profesional și au devenit exemple de bune practici.

Avantajele  folosirii blogului nu stau doar în ușurința publicării materialelor ci și în abilitatea de a arhiva automat tot conținutul și de a-l face ușor de regăsit oricând este nevoie. Vorbim acum despre modul de abordare a acestui instrument de către o bibliotecă mică , comunală care nu are o varietate atât de mare de subiecte si activitati .Prezența presei la o activitate culturală anunțată de o bibliotecă comunală este improbabilă, și chiar realitatea desfășurării vre-unei activități în mica bibliotecă devine ușor de contestat de oricine dacă nu este publicată și documentată cu poze. Bibliotecile mici se luptă cu un vechi tipar de gândire ( adoptat mai ales de ordonatorul local de credite, primăria):   Nu mai citește nimeni!  Cine mai intră într-o bibliotecă? La ce e bună o bibliotecă?
            În acest context a avea un blog este o inițiativă bună și aparent simplu de realizat tehnic  dar pentru a deveni relevantă   necesită un efort și un interes susținut din partea inițiatorului, atenție la conținut și la publicul care parcurge acest conținut , creativitate și o implicare care să nu scadă cu trecerea timpului.
 La un moment dat efortul de a menține blogul în actualitate de catre  bibliotecarul de bibliotecă mică care face totul de unul singur, poate deveni mai mare decât beneficiile de imagine,   deci este nevoie de o motivație interioară puternică

       Crearea unui blog de bibliotecă este un angajament și o responsabilitate asumată pe termen lung, care pentru a deveni eficient are nevoie de un plan bine gândit, în limbajul actual de o strategie de marketing. Este un proiect care are nevoie de dezvoltare și alături de care ne dezvoltăm și noi abilitățile de comunicare și pe cele  profesionale  . 



Primul pas ar fi să căutăm împreună  răspunsul la câteva întrebări importante pentru tema propusă- viața blogului nostru de bibliotecă mică.
  • Care este scopul blogului?
  • Pentru cine facem blogul ?Care este publicul care va accesa articolele noastre? Ce fel de articole i-ar place să citească?
  • Este acest public la care dorim să ne adresăm suficient de instruit și prezent în spațiul web ca să afle de inițiativa noastă?
  • Care sunt mesajele pe care dorim să le transmitem publicului nostru?
  • Dorim să atragem atenția asupra serviciilor bibliotecii noastre pentru a aduce mai mulți utilizatori în bibliotecă și a-i face mai prezenți în programele bibliotecii? Sau dorim să îi încurajăm să folosească mai mult oferta informațională din mediul virtual?
  • Dorim să interacționăm în alte moduri cu copiii sau tineri din comunitate, care folosesc mediile electronice pentru comunicare? 
  • O altă întrebare importantă este cea care ține de redactarea unui articol. Știm să scriem un articol în așa fel încât să transmită toate elementele importante de care are nevoie cititorul pentru a  primi informația, sau mai mult pentru a deveni interesat? 

Spuneam că vom căuta răspunsurile împreună. Poate va fi de ajutor  pentru cei care pornesc la drum  deoarece din experiența județului Bihor, blogurile bibliotecilor din Marghita și Santandrei, pornite cu entuziasm, sunt părăsite de aproape doi ani, iar blogul bibliotecii Roșia, deși e mai nou, nu pare că va avea o soartă mai bună.
un blog mentinut la zi 
un blog abandonat









Pentru ce să facem un blog?
Pentru a promova evenimentele și programele din bibliotecă. Pentru a avea un document on line care să ateste că ceea ce am scris în rapoartele anuale a fost cu adevărat realizat , apreciat și comentat într-un spațiu accesibil în timp real din toate colțurile lumii.
.
Pentru cine?
Evenimentele descrise ne folosesc atât nouă ca bibliotecari  cât și partenerilor noștri - profesori, educatori, ONG uri cu care am lucrat, și chiar administrației locale când dorește să demonstreze, sau să susțină utilitatea serviciilor de bibliotecă în comunitate.
Părinților care pot vedea modul în care copiii lor își petrec timpul.
Pentru mediul profesional .O bibliotecă comunală este destul de izolată  geografic, sunt puține întâlnirile față în față cu colegii. Mediul electronic este un spațiu foarte bun de schimb de experiență profesională și de promovare de bune practici, de preluare de idei care vor fi adaptate în alte contexte.

Este publicul nostru local suficient de instruit pentru a reacționa la inițiativa noastră?
Dacă nu este, cel mai probabil răspuns, existența blogului devine un pretext pentru a-l instrui și informa , și chiar de a-l invita să participe la inițiativă, devenind autor .
O metodă pe care eu o folosesc în diverse proiecte unde trebuie să prezint ceva  este aceea de a folosi materialul on line pentru  exemplificarea cu  imagine. Nu duc ppturi cu mine, doar mă asigur că am conexiune internet in sală și că știu să regăsesc informația în blog. 
Vizualizați o ședință de consiliu în care bibliotecarul iși susține cererea de finanțare pe anul următor cu  prezentarea imaginilor online de la evenimente, și dacă e relevant , cu traficul pe acele postări. Desigur trebuie un pic de curaj și tupeu. 

Tot pentru o mai eficientă relaționare cu publicul vostru învățați care sunt instrumentele interne  tehnice ale blogului care vă ajută la regăsirea ușoară a informației: căsuțele de căutare, aplicația bibliotecarul vă răspunde, abonamentele la postări, folosirea judicioasă a etichetelor; relevanța titlului de articol , toate ușurează  regăsirea informației  de catre  motoarele de căutare; permiteți  cititorilor să promoveze conținutul  pe rețele de socializare.

 Atenție- evenimentele organizate în bibliotecile mici ,  în general în colaborare cu școala se înscriu cam în același calendar cultural în fiecare an. Devine plictisitor să descrii în fiecare an în același mod același tip de activitate, în care doar protagoniștii sunt alții. 
Despre ce mai putem scrie pe blog ca să evităm problema menționată? Despre partenerii noștri obișnuiți și activitățile lor, inclusiv ale primăriei, despre noutățile din bibliotecă, despre cititorii noștri fideli,  despre tot ce se întâmplă în comuna noastră.  Întrebați-vă ce vor să citească oamenii și scrieți pentru toate tipurile de oameni din comunitatea vostră: femei, bărbaţi, tineri, maturi, bătrâni, despre ceea ce ați trăit împreună în comunitățile voastre
Alte sfaturi utile:
Creeați-vă propriul stil. Dați  cititorilor   informaţia completă. Folosiți propoziţii şi fraze scurte. Scrieți cum vă inspiră viaţa.   
 Dacă ne facem suficient de bine cunoscută  intenția  de a deveni o imagine a comunității se poate să găsim persoane, tineri sau adulți, dornice să scrie alături de noi să dezvolte teme de interes pentru ei și cei de vârsta lor (istorie, muzică, agricultură, pictură, meșteșuguri...).

După cum vedeți, deși e vorba de un instrument în mediu electronic pentru a-l menține trebuie să deveniți mai prezenți, mai atenți la ce se întâmplă în jurul vostru, să interacționați în final mai mult cu oamenii din mediul real.

Una din componentele esențiale ale  acestei activități pe care o descriu este aceea că devine eficientă când este făcută cu plăcere și cu un pic de umor.

Departe de a fi gata cu teoria intrăm în miezul problemei: articolul în sine. Cum îl scriem? Care sunt regulile de scris ?
Chiar atunci când prezentăm doar un eveniment este nevoie să parcurgem câțiva pași. Cu cât veți dori să faceți un articol mai amplu și mai personal cu atât va trebui să vă concentrați mai mult pe respectarea pașilor recomandați de sursa de inspirație numărul 2 :

Redau aproape integral recomandările care se potrivesc și la noi și cu care sunt în totalitate de acord:
” Să scrii un articol de succes, nu este tocmai o problemă de inspiraţie, ci o problemă de cercetare, structură şi de calitatea informaţiei pe care o transmiţi. Toate informaţiile pe care eu le ofer sunt informaţii cercetate, optimizate şi  procesul de realizare al fiecărui articol de-al meu este format din 3 acţiuni largi: 

  1. Pregătirea articolului 
  2. Scrierea articolului 
  3. Optimizarea articolui 

1. Pregătirea articolului
  • Schiţa articolului

Înainte de orice articol pregătesc o schiţă a articolului care cuprinde: lucrurile ce vreau să le transmit şi alte elemente care intră sau pot intra în viitorul post. 

  • Colectarea de informaţii

O parte peste care mulţi trec cu vederea. Un articol creşte în calitatea odată pe măsură ce creşte şi seriozitatea cu care îţi cercetezi informaţiile şi selectezi doar ce e mai bun şi util. Cercetare pe net pentru a vedea cum au prezentat alții tema respectivă.

  • Sursele de cercetare.
  • Elemente principale de învăţare.
Reprezintă elementele cheie pe care vrei să le transmiţi prin fiecare articol. Vrei ca articolul tău să producă o schimbare în comportamentul cititorului, astfel încât acesta să aplice sfaturi pe care le oferi cu regularitate sau imediat după ce a citit articolul tău. Informaţii interesante. Ce aduce nou articolul meu.Cum poate deveni ceea ce am facut eu deinteres pentru altcineva.

2. Scrierea articolului
Firul logic are  4 elemente principale:
titlul 
introducerea 
partea de mijloc 
…şi încheierea
  • Titlul -Reprezintă pe departe cel mai important element al articolului tău.
  • Introducerea

De aici începe conexiunea, sau cum îmi place mie să spun, promisiunea. Tu la începutul fiecărui articol prin titlu şi prin introducere, te angajezi (promiţi) să furnizezi valoare cititorului tău.

Însă ca să îl conduci până la descoperirea valorii furnizate de articolul tău, trebuie să îl treci prin 2 hopuri, titlul şi introducerea.

  • Partea de mijloc

Este foarte importantă. Din punct de vedere calitativ este cea mai importantă. Titlul şi introducerea sunt importante pentru atragerea cititorilor către ce e mai bun din articolul tău. Nu vei reuşi pe toţi să îi aduci până la partea de mijloc a articolului tău. Însă pe cei pe care i-ai adus, foarte probabil vor termina articolul tău.
  • Încheierea
Deseori în încheiere caut să reiau 1-2 idei principale pe care eu vreau să le transmit sau fac un sumar al articolului. Cel mai important element din încheiere reprezintă îndemnul la acţiune (call to action). În încheiere poţi să indemni cititorul să răspundă la o întrebare sau să dea feedback la articol.Nu trebuie ca articolul să aibă o încheiere lungă, însă este necesar să tragi nişte concluzii sau să faci call to action.
  • Stilul de scris
Stilul pe care îl tu afişezi în scris contribuie mult la originalitatea şi la estetica articolului tău. Foarte mulţi cititori se îndrăgostesc pur şi simplu, de stilul de scris al unui autor. Pentru unele persoane nu contează neapărat calitatea cât contează această estetică a scrisului. Estetica stilului de scris se îmbunătăţeşte de obicei prin exersare continuă şi experienţă. Însă poţi apela până capeţi experienţă şi la câteva mecanisme simple.



Foloseşte verbe aflate la diateza activă şi NU la diateza pasivă sau reflexivă. Exemple de verbe la diateza pasivă şi reflexivă: A fost mâncat, A fost dus; s-a mâncat, s-a dus. Verbe la diateză activă: Mănânc, El merge. Vrei ca acţiunile pe care tu le propui să aibă o persoană determinată şi ca să aibă un efect activ, imediat. În cazul verbelor de la diateza pasivă şi reflexivă, ele nu au determinate o persoană sau persoane certe.



Ca efectul activ să fie complet, foloseşte în scriere persoana I sau aII-a singular, în principal pentru a simula o legătură directă, o conversaţie.

3.Optimizarea articolului. Câteva sfaturi legate de optimizarea unui articol: 
  • Ai grijă la formatarea textului. 
  • Foloseşte imagini. Cresc timpul mediu de citire dacă sunt utilizate pe parcursul unui articol şi nu doar la început. 
  • Gândeşte-te de două ori înainte te a încadra un articol într-o categorie. 
  • Foloseşte-te de etichete (tag-uri) pentru că are o importanţă crescută în partea de SEO a articolui tau. 
  • Corectează textul tău după ce ai luat o pauză de 5-10 minute. 
După cum observi, pentru a scrie un articol de succes trebuie să munceşti destul de mult. Însă beneficiile pe termen lung pentru tine sunt foarte mari. Înveti să scrii mai repede şi mai bine, conţinutul tău va fi mai bun şi va merita menţionat, devenind o resursă care primeşte multe link-uri, vei beneficia de mai mult feedback pozitiv şi nu vei fi nevoit să rescrii unele articole.”


Surse de inspirație:
1.http://preutescu.wordpress.com/2012/06/12/ce-inseamna-sa-fii-blogger/
2.http://www.nechitagabriel.ro/cum-scrii-articole-de-succes
3.http://spreviitor.wordpress.com/2010/01/17/reguli-de-scris/
4.http://www.infotoday.com/mls/nov03/fichter.shtml 
5.http://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1396&context=libphilprac
6.http://www.piercecountylibrary.org/services/online-services/blogs/blog-ground-rules.htm


Delia Pantea 

Un comentariu:

  1. Un alt link, l un articol care trateaza problema scrisului pe blog , dpv.emotional.
    http://regelebarbos.wordpress.com/2013/01/21/4-pasi-simpli-ca-sa-ti-implici-cititorii-la-citit-articole-sau-care-i-schepsisul-despre-feeling/

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării