26 ianuarie 2015

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA – ZIUA CULTURII MAGHIARE



         A Magyar Kultúra Napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc költő, politikus, nyelművelő ezen a napon fejezte be 1823-ban – a kézirat szerint – a Himnusz című versét, amelyet Erkel Ferenc zenésített meg 1844-ben. 1903 óta ez a magyarok himnusza.
         A nagyszalontai közkönyvtár idei rendezvénye az Arany János Elméleti Líceum könyvtárosának együttműködésével jött létre. Jelen voltak a IX. B és a X. C osztály diákjai, akiket Bényei Szabolcs és Fenesi Ferencz tanár urak kísértek el. A program elején három diáklány szavalta el a Himnuszt, majd Ilyés Judit tanárnő, könyvtáros mutatta be Kölcsey Ferenc életét és munkásságát, a Himnuszt és előzményeit. Majd a kézirat hányatott sorsát mesélte el.
         A rendezvény második részében én a Márai-programról beszéltem, majd könyvtárunk gazdag könyvállományából bemutattam néhány kötetet, amelyeket e program keretében kaptunk és a magyar kultúrához kapcsolódnak.
Megemlítettük Nagyszalonta jeles szülötteit is, akik nélkül szegényebb lenne nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúra is.

                                                                   Rugină Irina,
                                                                  könyvtárvezető
                                                                       „Teodor Neș“ Municípiumi Könyvtár
                                                                  Nagyszalonta






*

         Ziua Culturii Maghiare se sărbătorește la 22 ianuarie, deoarece – conform manuscrisului – în 1823 la această dată a fost terminată poezia „Imn“ (Himnusz) de Kölcsey Ferenc. Poezia a fost pusă pe note de compozitorul Erkel Ferenc în anul 1844. Din 1903 a devenit imnul național al maghiarilor.
         Programul din acest an al bibliotecii municipiului Salonta s-a desfășurat în colaborare cu bibliotecara Liceului Teoretic „Arany János“. Au participat elevii clasei a IX-a B și a X-a C, care au fost însoțiți de domnii profesori Bényei Szabolcs și Fenesi Ferencz. În deschidere, trei eleve au recitat Imnul, după care doamna prof. Ilyés Judit, bibliotecara liceului, a prezentat un material proiectat despre viața și activitatea poetului, criticului literar, politicianului maghiar, Kölcsey Ferenc, și un material despre Imn. În continuare a vorbit despre soarta manuscrisului.
         În a doua parte a programului, eu am vorbit despre Programul Márai și am prezentat câteva cărți din bogatul fond al bibliotecii, care au fost primite prin acest program și au legătură cu tematica Zilei Culturii Maghiare.
         Au fost amintite și personalitățile de seamă ale orașului nostru, fără de care ar fi mult mai săracă nu numai cultura maghiară, ci și cea universală.                                               
Rugină Irina,
                                                        bibliotecar responsabil,
                                               Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta
        


        


Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării