21 ianuarie 2015

Proiecte in retea in bibliotecile publice


Experienta bihoreana (2009-2014)

Lucrăm in reţele. Fiecare Bibliotecă Judeţeană este coordonatoarea unei reţele de biblioteci publice . Statistic se  cunosc  numărul de biblioteci publice dintr-un judet, numărul de bibliotecari, se cunoaşte formarea  profesională a bibliotecarilor,  abilităţile lor şi programele de activitate.   În întâlnirile de specialitate prezentăm materiale teoretice şi încurajăm bibliotecarii să facă activităţi   pentru diferitele grupruri ţintă din comunitate. Lipsa de rezultat şi faptul că în rapoarte numărul de activităţi cu publicul rămânea redus,  ne-a indemnat  să folosim  existenţa unor campanii naţionale, sau a unor evenimente care se pretează lucrului în reţea  pentru experimentarea  practică a   noţiunilor teoretice  prezentate în cursuri,  care altfel ar fi rămas abstracte. Astfel am ajuns să lucrăm în proiecte în reţea, în aceiaşi perioadă concomitent într-un număr definit de locaţii, biblioteci publice orăşeneşti sau comunale.
Acest tip de abordare permite, instituţional vorbind, multiplicarea cunoaşterii în condiţiile minimizării efortului, transmiterea şi schimbul  de idei  creative, adaptarea noilor cunoştinţe teoretice la posibilităţile locale, conturarea de alternative care să ducă la  progres local, eficientizarea acţiunilor, consolidarea imaginii  instituţiei implicate şi a sistemului.
La nivel  individual are loc,  crearea sentimentului de identitate de  apartenentă civică, socială şi profesională, creşterea încrederii în forţele proprii, posibilitatea de a acţiona în limite mai largi la nivel social, cu alt impact.
Pentru a ieşi din sfera teoretică o să prezint experienţa Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” din Bihor, şi a celor 50 de biblioteci publice active în momentul de faţî în regiune.  Se lucrează în reţea prin intermediul compartimentului metodic din anul 2009. Bibliotecarul metodist a propus reţelei intrarea în anumite campanii naţionale sau internaţionale. În fiecare campanie propusă Biblioteca Judeţeană a  avut propriul set de activităţi, în care bibliotecarul metodist a fost implicat,  pentru a  genera modele de activitate şi soluţii pentru problemele şi nelămuririle care  veneau de la  bibliotecile participante.
  • In 2009, 2010, 2011 a fost lansată invitaţia de a se înscrie în campaniile naţionale- Hai pe net, Săptămâna Naţională a Bibliotecilor, în campania Letsdoit Romania şi în zilele de activism împotriva violenţei   în perioada 25 noiembrie-10 decembrie. În total au fost implicate 35    de biblioteci, unele în mai multe proiecte alte doar in câte unul, fiecare a ales dacă vrea să participe sau nu.
  • In 2012  si 2013  au fost propuse  ca noutate , campania internaţională   - Săptămâna Căsătoriei. Pe parcursul anului 2012 s-a lucrat cel mai intens la proiectul Istoria locală @biblioteca ta unde s-au implicat- 9 biblioteci publice şi au fost publicate 90 de articole pe situl www.istorielocala.ro
  • In 2014 am avut in reţea ca noutate proiectul Lecturi de vara care a adus carte noua pentru premii sau pentru colecţii celor  13 biblioteci publice implicate 
Nu facem nici o referire la proiectul Biblionet, cu cei 5 ani de activitati în reţea (2009-2014), şi cu proiectele suplimentare propuse de acesta, deoarece acest proiect a asigurat şi o finanţare consistentă, pe când proiectele propuse  au apelat doar la resursele proprii ale bibliotecilor şi la iniţiativa şi puterea de implicare a bibliotecarului.
Putem împărtăşi din exprerianta acumulată :
La primele apeluri de participare nu a răspuns nimeni. A trebuit contactat fiecare bibliotecar separat şi explicat  individual ce ar trebui să se întâmple: Care ar fi cea mai bună abordare ? Cine ar trebui implicat ? Unde şi când s-ar putea organiza ceva? şi in special De ce este importantă o astfel de campanie pentru bibliotecă şi comunitate.
Foarte repede au ales să se implice bibliotecile comunale, nu au fost   reacţii aşa de  bune de la bibliotecile municipale şi orăşeneşti. Acesta este un semnal- în cazul judeţului meu, legăturile bibliotecilor comunale cu principalii actori locali sunt mai bune decât cele ale bibliotecilor mai mari . Pe de altă parte agendele bibliotecilor orăşeneşti erau suficient de aglomerate ca să mai poată să introducă ceva.
Un alt punct sensibil a fost cel al temei campaniei. Prima reacţie a fost – nu ştim nimic despre asta. Nu am fost niciodată aproape de aşa ceva. Interesul manifestat la inceput  pentru o temă , a scăzut  în funcţie de reuşita primului eveniment. Deci anul următor au trebuit căutate  alte oferte care să se potriveasca mai bine profilului comunităţii sau  abilităţilor bibliotecarilor.
Titlurile proiectelor sau ale campaniilor arată gama problematicii abordate: probleme sociale, de integrare, de educaţie şi de moralitate  care privesc  în mod direct comunitatea.   În unele locuri s-a lucrat doar cu copii sau tineri , în altele au fost  mobilizaţi şi actori locali cum ar fi primăria, şcoala, părinţii, poliţia.  Fiecare bibliotecar implicat  a fost liber să îşi organizeze tipul de eveniment în funcţie de propria viziune şi posibilitate, respectând desigur tematica propusă .
Dacă disctutăm despre impactul acestor 5 ani de proiecte în reţea  putem   trage următoarele concluzii :
-Biblioteca Judeţeană  prin biroul metodic a fost  actorul  principal în asigurarea menţinerii constante a fluxului informaţional, a comunicării şi monitorizării reţelei şi generării de iniţiative. Ca şi metode de comunicare s-au folosit discuţiile între parteneri, comunicarea scrisă (electronică), întâlnirile periodice şi  atelierele de lucru. La cerere au fost trimise materiale de-a gata care să poată fi  doar prezentate, încărcate pe platforme accesibile tuturor http://www.slideshare.net/bibliotecibihorene/edit_my_uploads
- A crescut numărul de biblioteci care şi-au diversificat gama de activităţi pe care le desfăşoară pe teme de interes în comunitate (Mădăras, Cefa, Săcueni,  Husasău de Criş, Sântandrei, Beiuş, Marghita, Chişlaz , Căpâlna, Salonta, Tinca, Dobreşti ,Ştei, Aştileu, Borş)
- A crescut numărul de bibliotecari care au curaj şi aplică cu succes pentru diferite proiecte de finanţare (Nucet, Aleşd, Diosig, Bratca, Valea lui Mihai).
- Avem bibliotecari care au preluat una din teme ca tema de suflet şi au dezvoltat-o în bibliotecă şi în comunitate fără alte imbolduri (Budureasa, Rosia) .



Graficul reprezintă reţeaua bibliotecilor publice bihorene care s-au implicat  şi numărul de proiecte in reţea  din ultimii 5 ani.
-S-a creat obisnuinţa de a scrie şi prezenta activităţile desfăşurate pe blogurile proprii, sau pe blogul bibliotecilor bihorene, www.bibliotecibihorene.blogspot.ro de unde pot fi accesate şi paginile celorlalte biblioteci.
Transformările nu au apărut rapid, nu toate activităţile  derulate au fost un succes, nu toată lumea a fost mulţumită. Ideea este să răspândim microbul , să creştem încrederea în puterile fiecăruia , şi să îl facem pe fiecare biblitoecar să conştientizeze că biblioteca poate fi cu adevărat centrul comunităţii.


                                                                                                Delia Pantea
Bibliotecar metodist, şef birou filiale
Biblioteca “Gheorghe Şincai” Bihor



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării