26 iunie 2015

Lecturi de weekend 41



Mihail Bulgakov scriitor rus ,născut in 15 mai 1891 după stilul nou în Kiev, Imperiul Rus (acum Ucraina) și decedat la 48 de ani la 10 martie 1940, este cunoscut mai ales pentru opera "Maestrul si Margareta ” considerata de Times drept una din capodoperele secolului XX si ale literaturii ruse.

Întalnirea cu o carte  considerată o capodoperă este riscantă pentru cititor neavizat  pentru că acesta vine cu așteptări mari.  Un cititor avizat care cunoaște contextul  scrierii acestei povești si care  are solide cunoștințe istorice sociale si politice  despre secolul în care se desfășoară ,  va  putea prinde subtilitățile  și ironiile   inaccesibile altfel.

Eu am luat cartea din raft  fără nici o pregătire anterioară și cu multe așteptări puse pe seama renumelui cărții și al autorului.

Din primele pagini m-am întâlnit cu  diavolul  care sub chipul iluzionistului Woland   se amuză   pe seama locuitorilor din Moscova...apoi a inceput să se  deruleze povestea calvarului lui Isus într-o variantă nouă, cu personaj principal Pontius Pilat... apoi haosul din Moscova a inceput să crească... apoi au aparut și Maestrul cu Margareta lui și cu povestea   lui Pontius Pilat scrisă , arsă și apoi recuperată prin intermediul diavolului.

Cam aici m-am oprit și am  luat-o de la capăt, cu niște date biografice ale autorului și cu notițele lui Ion Vartic despre acest ” mare roman figural  ” Așa am înțeles că romanul este  împanzit de date autobiografice, de aluzii livresti, religioase, demonologice, ezoterice cu actiuni care se desfasoara  in Moscova anilor 30, cand  noile ideologii comuniste acaparaseră viata publica si privata. Romanul a fost  prezentat   prin lecturi publice in anul 1933 dar a fost  publicat doar in 1966-1967.

Am reluat  textul cu alti ochi desigur si fara asteptari foarte mari, incercand doar sa ma bucur de poveste.
Finalul este unul neasteptat, povestea de dragoste a Maestrului si a Margaretei ajunge intr-un impas in viata reala si atunci printr-o insolită  negociere e transferată  pe o rază de lună intr-o lume astrală.
Emisarul   puterilor luminii se intalneste cu echipa diavolului si negociaza:
"...te roaga sa il iei cu tine pe Maestru si să-l răsplătești cu liniște. Poti să faci așa sau este prea greu pentru tine, duh al raului."
" Dar de ce nu-l luați cu voi în lumină?" spuse Woland.
"N-a binemeritat lumina; doar liniștea , zise Levi cu glas trist "



 Intr-o legatura directa si edificatoare cu acest roman este cartea Margaretei Atwood  (n 18 noiembrie la Ottawa, 1939), o alta Margaretă cu har si inspiratie care peste secole vorbeste in Negocierea cu moartea  , despre scriitură , depre prezenta vietii si a mortii    a  diavolului si a altor mesageri in  literatură.
O carte care prezintă multe puncte de vedere în  citate, fară să creioneze păreri clare   lăsând cititorul să-și tragă propriile concluzii.

Referitor la prezenta maleficului in scrierile literare citim  :
" Nimeni nu urăște scriitorii mai mult ca ei insisi. Cel mai vicios si dispretuitor portret al scriitorilor ca nivel individual si ca gen, este descris in cartile scrise de ei insisi . Totodata nimeni altcineva nu ii iubeste mai mult. Oglinda scriitorului este impartita intre megalomanie si paranoie.Sriitorul- precum Faust, privește in ea și vede un grandios rau si suprauman Mefisto, stăpânul magiei, dirijorul destinelor....”

21 iunie 2015

INVITATIE

Luni la ora 16!

INVITATIE

Luni la ora 14!
Expozitie


Asociația Filantropia Oradea prin Centrul de Informare pentru Străini (CIS) vă invită luni, 22.06.2015, ora 14:00 la Biblioteca Județeana Gheorghe Șincai la evenimentul GUST PENTRU CULTURĂ - pentru a vă delecta cu o expoziție fotografică aparte marca Gheorghe Petrila, formată din cetățeni străini care locuiesc în Oradea și pentru care România a devenit a doua casă.

- Călătorește prin frumusețea diversității culturale
- Află care este povestea CIS Oradea
- Cunoaște oameni care au ales România
- Gustă din frumusețea muzicii: invitat special: Sherin Varghese orginară din India, studentă la Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, care ne va încânta cu un moment muzical

__________________
MONDAY 22.06.2015 starting with 14:00
At Biblioteca Județeana Gheorghe Șincai (https://www.facebook.com/bibliobihor)
to TASTE FOR CULTURE event in order to enjoy a unique photographic exhibition !
- Travel through the beauty of cultural diversity 
- Find out what is the story MIC Oradea
- Socialize
- Taste the beauty of music: special guest: Sherin Varghese orginar in India, a student at the Faculty of Medicine and Pharmacy Oradea, which will delight us with a musical moment - Moments surprise









19 iunie 2015

Miercuri in biblioteca

ora 16:  Intalnire de lucru cu reprezentanta   Grup Azvi din Spania și cu  lector univ. dr. Ioana Alexandrescu, voluntar al Grupului Azvi din Spania care a venit in vizita de evaluare a   programului multianual Tărâmul magic al copilăriei realizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea în colaborare cu Fundación Grupo Azvi din Spania.






Ora 17: Workshop pentru orientare practica in carieră pentru Elevi în clasele de liceu ăn cadrul Proiectului Networking. Crestere Educare , manageriat de Teodora Chifor consultant pentru afaceri.
Sala multifunctionala de la etajul 2.




17 iunie 2015

Expozitei de grafica la Filiala Iosia

Diana Șuiugan elevă la Liceul Teoretic Aurel Lazăr  incanta trecatorii din cartierul Iosia cu o miniexpozitie de grafica.


Felicitări tinerei artiste! 


Eminescu redescoprit in parfum de tei

Luni 15 iunie, in parfum de tei , cenaclul de poezie al Filialei Dacia  s-a intalnit in aer liber sa cinstească memoria marelui nostru poet Mihai Eminescu .  Ioana Precup, Ileana Bodi si Miorita Sateanu  au recitat din peziile marelui poet si din poeziile proprii . Nona Tudor Herdean  si  Octavia Vesa   foste profesoare ne-au adus amanunte inedite din reviste ale secolului XIX  despre viată și activitatea poetului.


Nona Tudor Herdean a facut o frumoasa selectie de poezie omagiala scrisă de poeti bihoreni. Printre ei sunt Viorel Horj, Lucian Munteanu si Ion Davideanu si nebihoreanul Adrian Păunescu.


A existat si un moment de aducere aminte a acestui poet bihorean care a decedat la 10 iunie in 2010. 
Ion Davideanu (15 ianuarie 1938 - 10 iunie 2010) - poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Fiu spiritual al orașului Nucet unde și-a petrecut tinerețea romantică, a debutat editorial (1961 - cotidianul „Crișana”) .










13 iunie 2015

Biblioteca Orășenească Săcueni: Tema interviului - Biblioteca Săcueni

Biblioteca Orășenească Săcueni: Tema interviului - Biblioteca Săcueni: Mi lesz veled, művelődési ház? http://erhangja.ro/blog/kozelet/mi-lesz-veled-muvelodesi-haz Sokunk szívfájdalma Székelyhíd központ..


undefinedSokunk szívfájdalma Székelyhíd központjában az egykor szebb napokat is látott Művelődési Ház épülete. Mint tudjuk a település kulturális rendezvényeinek több éve a múzeum, a munkásklub, az iskola előadóterme ad otthont. Mondhatjuk, hogy lebonyolíthatóak ezekben az épületekben is, de azért hiányzik a színházi miliő, a színpadi, színházi előadások varázsa.

9 iunie 2015

Cenaclul Ecoart


Introducerea in tema propusa- Cum trădăm poezia a făcut-o Mihai Vieru prezentându-ne fragmente din Festivalului de literatură Discuţia secretă.  Programul acestui festival arădean aflat in 2015 la a doua editie a cuprins 15 evenimente: lecturi publice, lansări de carte, dezbateri, dar şi momente speciale în care publicul a fost  chemat să socializeze   cu autorii invitaţi.


Propunerea de discutie, făcută de dl Dan H. Popescu ,  pornea de la definiția poetului și a poeziei și  de la posibila migrare a scriitorului de poezie în arealul scriitorului de proză. Proza si mai ales romanele scrise de un poet găsesc echilibrul just al genului?

Si-au exprimat părerile de specialiști poetii Alexandru Sfârlea, Gheorghe Vidican iar concluzia a fost una singură: limbajul și maniera poetică îmbogățește orice text, proză scurtă sau roman, crează momente de pauze lirice în succesiunea evenimentelor , și ridică mult calitatea textului.
Identificarae momentelor poetice in text a fost exersată pe exemple propuse de Mihai Vieru  si a generat polemici intense.

  






8 iunie 2015

Clubul AS Lansare de carte

UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA
ORADEA str. Iuliu Maniu nr. 64
Telefon  0770140956
Nr. 89 /8 IUNIE 2015 




               Clubul “AS” al Doamnelor din  Uniunea Femeilor Bihor Oradea in colaborare cu Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” organizeaza lansarea cartii
“COPILARIE, JOC SI ARMONIE ”autoarea: prof. TANASE MARIA –prof.
educator Gradinita  NR. 42
 in ziua de MARTI – 9 IUNIE  orele 17,00 
 in Amfiteatrul din Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai”

Prezentarea cartii va fi realizata de ing. Sateanu Miorita – presedinte de onoare al Uniunii Femeilor Moderatoarea intalnirii va fi asigurata de prof. LIGIA ANTONIA MIRISAN- director Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” invitate - Elvira Lerintiu si prof.Maria Matei
          


Miorita Sateanu
presedinte de onoare al Uniunii Femeilor
              




Clubul AS al Doamnelor a organizat cu cateva zile in urma , la Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” un cenaclu literar prin prezenta membrelor clubului si prin reprezentantii de elita a invatamnatului prescolar si scolar din Judetul Bihor care au dorit sa participle la lansarea celui de al doilea volum de poezii “Copilarie , joc si armonie creatia prof. MARIA TANASE- cadru didactic la Gradinita nr. 42
Cuvantul de deschidere a fost atribuit domnul dr. Sana Silviu, bibliotecar gazda intalnirii -si colaboratorul fidel al Uniunii Femeilor in organizarea diferitelor evenimentelor culturale impreuna cu doamna director prof. Ligia Antonia Mirisan al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai”
Sateanu Miorita a subliniat faptul ca invitatii intanlirii sunt persoanele care sunt promotorii si creatorii “luminii din frumusetea versurilor” iar in poeziile volumului care se lanseaza sunt regasite intr-o paleta larga de tiluri si o multitudinea de ideii, ca fiind sursa de inspiratie a vulcanului creator care erupe din atitudinea, talentul, iscusinta copiilor cu care este inconjurata zilnic,
Prezenta invitatilor si a membrelor clubului au colorat evenimentul prin catrenul dedicat autoarei de catre poetul prof. Aurel Horgos si prin recitarile actorului Rin Tripa din poeziile volumului care se lanseza de catre autoarea Maria Tanase
Un moment special a fost oferit de prof. Maria Matei si Elvira Lerintiu - interprete consacrate de muzica poplulara care au facut ca sala sa vibrez de sentimente de adanca pretuire pentru poeziile:”Limba noastra”,” Un popor, o limba”, “Draga mea, limba romana”, “Un cuvant, o limba”
Simplitatea, modestia si emotiile prof. Maria Tanase au sinsibilizat intreg auditoriul - fosti elevi, cadre dactice , prieteni, colegii si invitati, care s-au motivat prin transmiterea felicitarilor si preluarea volumului de poezii cu dedicatia autoarei


copilarie , joc si armonie
AUTOARE: maria tanase
         


          Inca nu s-a stins ecoul fermecator al voiosii glasurilor, al rasetelor colorate,, al jocurilor sburdalnice, al veseliei generale, instaurate cu ocazia sarbatoririi zilei Internatiomale a Copilului, Si in aceasta atmosfera care te poarta pe aripi de vis in cea mai dulce, fericita  si nevinovata etapa a vietii unui om – doamna prof. MARIA TANASE  lanseaza o inedita lucrare , un volum de poezii intitulat:
                                           Copilarie, joc si armonie
          Stiu ca la exprimarea acestui cuvant - copilaria- in sufeltele noastre sunt evocate cu nostalgie timpuri in care  credeam ca jocul este scopul vietii, dansul si cantecele sunt bucuria care insotea viata, iar daruirea si dragostea parintilor este fericirea  pe care o primesti de la viata gratuit.
         Acum cand suntem oameni maturi , retrarirea evenimentelor din copilarie sunt considerate adevarate povesti incredibile , dar placerea inflacarata  cu care ni le reamintim provoca o bucurie imensa. Visele coplilariei sunt norii care sboara pe cerul albastru, mintea copilariei este luminata de stele stralucitoare, iar sufletul curat si vesel este incalzit de razele arzatoare la soarelului care te invaluie cu dragoste, pentru a-ti pastra mereu vie imaginea primei etapa a vietii – copilaria.
           Aceasta floare a vietii, intai in stare de boboc, se deschide, cu fiecare clipa a existentei noastre , fiecare petala reprezinta un eveniment trait cu intensitate, iar cand floarea s-a deschis in plina splendoarea ei multicolora, petalele care cunosc pasi pe care i-am parcurs in viata, sunt adunate si puse in ierbarul  pe care il pasteaza sufletele noastre, in casuta amintirilor.
 Autoarea Maria Tanase , aceste amintiri le evoca in cartea “Copilarie, joc si armonie”
Oare la aceste amintiri ce mai poate contribui pentru  a scoate in evidenta cuvintele din titlul volumului de poezii?
         “Jocul” este atitudinea permanenta a autoarei, care in mijlocul copiilor, in mediul in care lucreaza zilnic , constituie  cea mai edificatoare relationare cu copii - ,specifica profesiei
Acest joc este suportul , poate chiar atmosfera in care se creaza armonia si toate trei cuvinte din titlu : copilaria, jocul si armonia – sunt  percepute in poeziile autoarei ca o culegere a experientei si relationarii personale cu copii, ca o sursa de inspiratie a vulcanului creator care erupe din atitudinea, talentul, iscusinta copiilor cu care este inconjurata zilnic,
           Ce nevinovata este copliaria- asa cum scrie autoarea Maria Tanase, care viseza, canta si sboara cu luna si soarele.
 Sunt foarte semnificative in acest context poeziile : Vis de copil, Sa crezi in steau ta, copile, Secretul tineretii, Dansul cuvintelor, La joaca ,
Sunt un copil pe-acest pământ,
Vreau să visez, să zbor, să cânt
Cu luna şi cu soarele,
Pădurea şi izvoarele
          Imaginatia copilariei este foarte puternic influientata de personajele din fiecare poveste. Aceste personaje au un mesaj sfatuitor si transmit un semn , ca bunatatea este mereu invigatoare
Cu fapte bune, tu să ocroteşti,
Pe prinţul biruitor din poveşti.
Pe împăraţi şi-mpărătese acum, ocrotitor,
Ca să ajungi în stele, nemuritor
          In coplilarie am fost inconjurati de dragostea parintilor care prin exemplul lor  au dorit sa devenim adulti  - maturi - cu care ei- parintii- sa se mandreasca pentru priceperea, profesionalismul  si corectitudinea copiilor lor.
 Înconjurat de dragoste şi dor,
Tu eşti ca îngerul în zbor
Călăuzit de glasul mamei, blând
Şi de poveţele ascunse-n gând.
            Copile drag, fii bun şi înţelept,
            Aşa cum mama te-a-nvăţat
             Dar nu uita pe drumul vieţii tale,
            Să crezi în steaua ta, copile drag
                    Dacă-n viaţă vei dori
                      Sfaturi multe vei primi
                      Şi vei învăţa sfios,
                      Secretul tinereţii cu folos    
            Totusi spre a o lauda pe autoare, trebuie sa remarc disponibilitatea dansei , exprimata prin cuvinte care denota o mare si sincera credinta si incredere in Bunul Dumnezeu., o dovedesc poeziile :Suflete inaripate, Sarbatoarea Invierii, De Pasti, Sosirea iepurasului, Scrisoare catre iepuras,
Copile cu ochi mari şi visători
Priveşti în jur mirat şi gânditor
Visezi s-ajungi până la nori,
La  Dumnezeu cel bun şi-ocrotitor.
        Când mare eu azi am crescut
        Copil am devenit ca l-a-nceput
        Şi crezul şi avântul meu
        S-au împlinit prin Dumnezeu
Suflete inaripate
În suflet flacăra se-aprinde iar
Şi arde încet, cu dragoste şi dor
O inimă ce bate neîncetat
Doar pentru tine, sfinte creator
          Citind cartea am constatat ca  poeziile sunt foarte diverse dar ordonat insiruite pentru a fi grupate inspre poezii care cuprind invataminte si sfaturi utile in viata copiilor,  acestea sunt regasite in poeziile : Învăţăturile din poveşti, În tabără, Fii atent la traversare, Semaforul, Intelepciune, Jocul mintii si altele:
Strada e un loc în care,
Circulă în goana mare,
Automobile mari şi mici,
Parc-ar fi nişte furnici.
             Tu să ştii copile bine,
              Semaforu-i pentru tine.
               Verde-i ca să traversezi,
                Roşu, în loc să te opreşti.
Din  poezia INTELEPCIUNE
Copile, dacă vrei să ştii
În limba ţării să vorbeşti
Învaţă cât mai multe despre ea,
Citeşte cu elan din cartea ta.
            Să-nveţi tot alfabetul limbii noastre
            Cuvinte pline de înţelepciune,
            Cu drag rostite şi cu gând ales
            Acasă sau la şcoală, pe-nţeles.
Ai să găseşti în limba noastră dulce,
Poveţe înţelepte din străbuni venite
Ce te-ndeamnă să asculţi pe rând,
Basme şi poveşti visând.
          Am fost surprinsa de disponibilitatea autoarei pentru a dezvolta o tema atat de sensibila pentru relatia copiilor cu parintii- si in mod special cu  fiinta pe care fiecare copil o cheama prin primele cuvinte rostie , o adora, o venereaza, o doreste sa fie alaturi in oricare clipa a vietii, - pe -mama
Prin poeziile; Mama , De ziua mamei, Iubita mama, Oda penrtu mama
Din poezia:MAMA
Mama mea e numai una
E frumoasă ca şi luna.
Mă iubeşte şi mă-nvaţă,
Cum să mă comport în viaţă.
Din poezia : DE ZIUA MAMEI
E soare şi e cald afară,
E prima zi de primăvară.
Ghiocelul s-a trezit
Şi sfios el m-a privit.
             L-am cules să ţi-l dau ţie,
            Mama mea, de bucurie.
             Mă grăbesc să-l dăruiesc,
             Pentru că mamă, te iubesc!
În inimă un dor m-apasă,
Natura însăşi mă răsfaţă.
Să fiu mereu copil aş vrea,
Ca să mă joc în umbra ta
Poezia:ODĂ PENTRU MAMA
            E primăvară şi afară
            Au răsărit iar ghiocei
            Şi soarele zâmbeşte iară,
            Parcă- ncălzit de glasul ei.
Tu mamă, ce cu drag veghezi,
Neobosită, zi de zi,
Pentru mine tu munceşti,
Să am tot ce- mi pot dori.

           Prin poeziile , pe care sugestiv le numesc,’ne cheama natura:” autoarea se intrece pe sine in incusinta de a zambi sagalnic si admirativ la frumusetile si minunile naturii, a curcubeului de culori imbietoare, a splendorilor dezvaluite sub albastu- azuriu al cerului,  imbinate cu sfaturile  pentru apararea si pastarea avutiilor natural ale plaiurilor tarii noastre
Subliniez afirmatia prin poeziile :Ursuletii harnici, Sfatul ursuletilor, In poiana, Ursuletii ecologisti, Braul ecologist.
Ursuleţii s-au trezit
Şi-mpreună au pornit
Cu lopeţi, hârleţi şi greble,
La pas, spre ecologizare.
                       Ursuleţii au adunat
                       Şi bine au ecologizat.
                      Au pornit cu mic cu mare,
                      La centrele de colectare.  
           Imaginatia creatoare a autoarei este cu atat mai semnificativa cu cat constatam ca aproape pentru  fiecare anotimp a dedicate o poezie: : Ploaia de vara, Iarna vesela, Ghiocelul, Fulg de nea, Martisorul
 PLOAIA DE VARA
Pic, pic, pic şi ploaia cade
Cu stropi mari, reci ca de gheaţă.
Peste flori, pământ şi case,
Se dezlănţuie voioasă.
MARTISORUL DRAG
Mărţişoare, mărţişoare
Hai copii, la mărţişoare!
.......................................
MARTIE pe-un vânt pribeag
A sosit din nou în prag.
Şi chiar de e călător
Ne-a adus un mărţişor
NINGE
Ninge cu flori mari de gheaţă
Peste case şi grădina mea,
Fulgii albi şi mari de vată
Se aşează lin în palma mea.


          Impresia unui puternic si pofund simt  pentru desavarsirea problemelor din domniul educatie sunt demonstrate prin poeziile:Un cuvant, o limba , In limba noastra, Comoara, Un popor, o limba, Draga mea, limba romana,
Un cuvant, o limba
 Şi mă gândesc la limba ţării,
Ce Dumnezeu ne-a dat-o nouă,
Să o cinstim, s-o preţuim cu toţii
Şi s-o păstrăm ca pe-o comoară.
COMOARA
O comoară-i limba noastră,
Eu cu drag azi o rostesc.
Simt cum inima-mi tresaltă,
Când la ea eu mă gândesc.
 Este o placere sa citesti versurile si sa vizionez grafica, simpla, dar convingatoare,  care  este perfect adaptata textului
          Cu ocazia lansarii volumului de versuri , : Copilarie, joc si armonie- autoarea Tanase Maria, face pasi mari pentru a trece prin poarta zidului care o conduce spre consacrare si spre recunoasterea capacitatii personale de a percepe cum mare indemanare framantarile sufetelor copiilor pe care cu o deosebita sensibilitate le inregistreaza , le prelucreaza si le asterne pe hartie pentru a ne aduce la cunostinta
o imenistate de evenimente si fapte care preocupa mintea,abilitatea  mainile , aptitudinile si  dorinta de creatie a copiilor.
         Aveti prilejul sa cititi, sa studiati enigma din versurile volumului “Copilarie, joc si armonie,.pentru a descoperii cum este vazuta copilaria de catre autoarea Maria Tanase, dar aveti posibilitatea sa va distrati prin joc in poeziile dedicate jocului si sa simtit armonia care  se reavarsa din sufletul autoarei pentru a se dedica si a crea o atmosfera placuta in mijlocul copiilor care trebuie sa-si  insuseasca anumite notiuni in domniul educativ
             Inalte cuvinte de apreciere care de fapt exprima multumirea si bucuria noastra  de a fi alaturi de dumneavoastra la acest eveniment deosebit de inaltator
             


SATEANU MIOIRITA

Un pas spre viitor


7 iunie 2015

Premiere la sfârșit de an la Biblioteca Chișlaz.







Cu ocazia sfarsitului de an scolar Biblioteca Chislaz si-a premiat cititorii. Premiatii, Pop Dalia si Tut Adrian , sunt elevi la Scoala Chislaz si au primit cate o diploma de excelenta pentru cele mai multe publicatii imprumutate si o carte din partea bibliotecii.

15 iunie comemorare Eminescu la Filiala Dacia


Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării