5 iulie 2015

Lecturi de weekend 42


Unele teme  sunt surse de inspirație pentru foarte mulți autori  : azi ne întâlnim cu  Omul care aduce ploaia  în patru variante .

Am cautat definita si originile cuvantului  rainmaker si am gasit :
1.(among American Indians) a medicine man who by various rituals and incantations seeks to cause rain.
2. a person who induces rainfall by using various scientific techniques, as the seeding of clouds with silver iodide crystals from an airplane.

3. Slang. an executive or lawyer with exceptional ability to attract clients, use political connections, increase profits, etc.: The president has several rainmakers among his advisers.

1. In traditia samanica a indienilor americani un rainmaker este  o persoana care prin diverse ritualuri si incantatii incearca sa aduca ploaia in perioadele de seceta. 



Cartea lui John Grisham  ”Omul care aduce ploaia.”se refera la a treia varianta a definitiei, este vorba de un avocat cu o abilitate exceptionala de a atrage clientii si de a folosi conexiunile politice, de a creste profiturile.

”Baylor, un tanar absolvent al Facultatii de Drept, primeste o lovitura dura de la viata, caci firma unde ar fi trebuit sa lucreze imediat dupa absolvire este inghitita de o superfirma de avocati care nu mai are nevoie de serviciile sale. Este silit astfel sa se angajeze la o firma de periferie, implicata in afaceri murdare. Aceasta detine insa un atu important: a fost angajata de o familie ce da in judecata o mare companie de asigurari care a refuzat sa plateasca o polita intr-un caz de leucemie.”Este fascinantă lupta în justiție cu compania de  asigurări, dar finalul este unul forțat artificial care scade din  intensitatea cărții .

După ce câștigă războiul cu asigurările , cotiturile întortocheate ale  legislației falimentului  spulberă victoria  iar  victimele nu primesc nici o despăgubire .  Eroul  într-o conjunctură nefericită ajunge asasin, și fuge sătul de viața  într-o meserie în care chiar și atunci când câștigi se pare că de fapt ai pierdut.



Cartea lui Grisham am citit-o doar pentru că titlul mi-a readus în memorie o remarcabilă ecranizare cu același titlu : N.Richard Nash ”Omul care aduce ploaia.” Piesă în trei acte  apoi  film a cărui dată de lansare (SUA) a fost 13 Decembrie 1956. Aici ne regasim in a doua varianta a defintiei, dar e vorba mai degraba de o metafora care demonstreaza  nevoia oamenilor de a crede  vise.


"Acțiunea piesei este plasată la ferma familiei
Curry  dintr-un  orășel din vestul Statelor Unite ale Americii, în epoca marii depresiuni. De prea multă vreme, seceta pustiește recoltele și, în același timp, sufletele oamenilor; grijile ies mai pregnant la iveală în aceste condiții, răbdarea și caracterucenic și cinematl fiecăruia sunt puse la încercare. Ca fundal al conflictului, seceta capătă dimensiuni de simbol.

Un tată înțelept, iubitor și doi frați construiți pe coordonate antagonice (Noah – fire practică, lipsit de imaginație și Jim – visător, blajin, copilăros) se preocupă de soarta fiicei, respectiv surorii lor, Lizzie care, la 27 de ani, riscă să rămână fată bătrână. Fire puternică, înțeleaptă și muncitoare, Lizzie nu este prea frumoasă, nici atrăgătoare, fapt de care este dureros de conștientă. Evenimentul care le schimbă ritmul monoton al existenței este sosirea lui Bill Starbuck, personaj simbolic, care le promite aducerea ploii în schimbul a 100 de dolari. Șarlatan? Vânzător de speranță? Cert este că toți cred în el și în puterea sa. Apariția lui declanșează o serie de evenimente care o fac pe Lizzie să se privească pe sine însăși într-o lumină nouă. Într-adevăr, ploaia sosește și, împreună cu ea, dragostea. Deși nu-l urmează, Lizzie va prelua de la Bill avântul și încrederea în viață.
O piesă pentru suflet, ce demonstrează puterea poeziei și a speranței de a construi o lume de poveste pe canavaua realității banale. Totul devine dacă avem puterea de a visa și de a crede.”




Nu putem sa nu ne amintim de Rain Man   filmul  american din 1988, regizat de Barry Levinson după scenariul lui Barry Morrow și Ronald Bass. El prezintă povestea unui yuppie egoist, Charlie Babbitt, care descoperă că tatăl său înstrăinat a murit și și-a lăsat moștenire întreaga avere de milioane de dolari celuilalt fiu al său, Raymond, un savant autist de a cărei existență Charlie nu avea cunoștință.

Rolurile principale sunt interpretate de Dustin Hoffman (Raymond Babbitt), Tom Cruise (Charlie Babbitt) și Valeria Golino (prietena lui Charlie, Susanna). Morrow a creat personajul Raymond, după întâlnirea cu Kim Peek, un savant real; Rain Man a primit recenzii pozitive la momentul premierei sale, fiind lăudată interpretarea lui Hoffman și inteligența și gradul de sofisticare ale scenariului.”



Și la o carte care se referă clar la o ploaie de bani !Pe asta nu am citit-o ... dar aici ne incadram in varianta a treia a definitiei care la sfarsit adauga - un om care prin abilitatile sale duce la cresterea profiturilor  firmei 

How to Become a Rainmaker

”Jeffrey Fox a absolvit Trinity College din Hartford,Connecticut,şi a finalizat un MBA La Harvard Business School.Conform cercetărilor, autorul acestei cărţi este subiectul unui studiu de caz predat la Harvard , considerat a fi unul dintre primele 100 analizate acolo. Mai mult,se pare că acesta este cel mai frecvent analizat studiu de caz din lume. Fox este un orator foarte căutat de către organizaţiile  mari şi grupurile de directori executivi din companii.

Iată-l pe cel care aduce în companie clienţii importanţi,încasările-record şi afacerile mari.Cum reuşeşte?

Nu aşteaptă niciodată să dea norocul peste el!Tocmai de aceea are norocul să se numere printre cei cu adevarat bine plătiţi(din orice domeniu). Indiferent de statutul pe care îl deţine-proprietar al afacerii, partener, CEO, director, agent de vânzări sau altceva similar-el este indispensabil pentru organizaţie.De ce?

Fiindcă priveşte fiecare persoană întâlnită ca pe un potenţial client; în public, e încrezator şi,totuşi, abordabil; se oferă să reprezinte firma la diverse evenimente,ţine discursuri şi îşi face mereu alte cunoştinţe;învaţă mereu tehnici noi de vânzare;se concentrează asupra afacerilor importante,dar îsi împarte cu alţii succesul;e devotat companiei şi pasionat de munca lui. El e omul care...le arată clienţilor câştigul, nu se lasă intimidat,îndrăzneşte să pună întrebări, nu se ascunde niciodată”în şedinţe”, se comportă cu modestie, lucrează chiar şi vinerea după-amiază, nu se duce la mese de afaceri ca să mănânce şi nu-şi scapă din vedere nicio clipă obiectivul.

    Aşa îl prezintă Jeffrey Fox pe omul care aduce bani în firmă.Şi ştie ce spune,pentru că este el însusi un om care aduce ploaia...de bani.
 JEFFREY J.FOX este fondatorul renumitei organizaţii Fox & Co.,Inc.,o firmă de consultanţă în
domeniul marketingului,ce are în portofoliul de clienţi peste 60 de instituţii, şi este situată în  Avon,Connecticut.”

Ne-am lamurit cu definitiile americane in literatura si in cinematografie.
La noi paparudele aduc ploaia in vechile noastre traditii:


„Paparudă-rudă, / vino de ne udă / cu galeata-leata / peste toata ceata; / cu ciubărul –bărul / peste tot poporul. / Dă-ne Doamne, cheile / să descuiem cerurile / să pornească ploile, / să curgă şiroaiele / să umple pâraiele. / Hai, ploiţă, hai! / udă pământurile / să crească grânele / mari cât porumbele. / Hai, ploiţă, hai!”.

Citeste mai mult: adev.ro/nqvx6n

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării