30 septembrie 2016

Momente din istoria lecturii- ARAD

Intre 26 si 29 septembrie a avut loc la Arad editia a VI-a a simpozionului bienal cu participare internationala - Momente din istoria lecturii publice.

27 septembrie a fost ziua în care s-au derulat lucrarile simpozionului pe trei teme distincte- Biblioteca in serviciul comunitatii, Biblioteca in era digitala, si sectiunea Carte de patrimoniu in colectiile bibliotecilor publice.

Ca de obicei timpul a fost dusmanul prezentarilor, foarte multi din participanti uitand sa seteze prezentarea pe timpul afectat care era de 8-9 minute.
Nu pot sa spun ca imi place noua moda de a face  o povestire digitala, dublata de vocea bibliotecarului si completata cu secvente din emisiunile de stiri in care sunt surprinse diferite momente. Pe langa faptul ca sunt cronofage, se pierde comunicarea cu sala, si de obicei selectiile de imagini sunt atat de generale si neiteresante incat  iti doresti sa se termine mai repede.

Au fost si prezentari care ridicau o problema, semnalau  si cereau un raspuns de la comunitatea profesionala prezenta, desigur pentru astea nu era timp, si poate nu era nici interes, datorita divesrsitatii reprezentantilor de biblioteci din sala. Fiecare era chinuit de propia lui tema de lucru.

Au avut loc trei prezentari de carte Astra in satul meu de Onuc Nemes Vintila, Trecute vieti de autori si carti , ziare si reviste .De la romantism la proletcultism de Costantin Bostan  si o ultimă  carte de interviuri de Liliala Moldovam.



Colegii din Braila prezentandu-ne dansuri grecesti in deschiderea simpozionului.






Invitatii din Ungaria au avut doua prezentari - una legata de prezenta in mediul virtual a bibliotecii din Bekes, si a doua a fost o prezentare foarte interesanta despre valorificarea istoriei locale prin digitizare a colectiilor bibliotecii Csorba Gyozo din Pecs.



De la ora 17,30 a avut loc vernisajul expozitiei Taberei de caligrafie si ilustratie de carte- Bata 2016.
Frumusetea expozitiei ma indeamna sa cred ca noi biblitoecarii putem face mai multe in recuperarea cuvantului frumos scris de mana. Asociat cu povestile cu poezia  sau cu miturile romanesti, am putea invita copii sa scrie  si sa deseneze cele mai frumoase ganduri ale lor.


Prima seara s-a incheiat cu  Teatru lectura- o expreienta pe care am putea-o incerca si noi la Oradea sau oriunde.Noi am  audiat piesa- Ingerii nu miros a usturoi de Saul Below, in lectura actorilor teatrului aradean.

Ziua a doua  ne-a dus in Biblitoeca oraseneasca Ineu , unde am avut prilejul sa o felicitam pe doaman bibliotecara pentru intreaga activitate.






Am avut ocazia sa vorbesc cu bibliotecari  din biblitoecile comunale din judetul Arad, cu colegi din tara pe care nu i-am ami intalnit la alte conferinte.
Fiecare dintre cei care lucrează in bransa face eforturi pentru a mentine la suprafata  viata bibliotecii pe care o conduce. Problematica este aceiasi ca si in Bihor, ajutoarele nu vin de niciunde, cu atat  mai mare este admiratia mea pentru acei oameni care nu se dau batuți.

Organizarea simpozionului a fost ca de obicei foarte buna, participantul nu a avut timp sa rasufle fiecare moment al prezentei noastre in Arad a fost programat cu grija.
In mapa primita am gasit caietul  editiei a V-a a impozionului.

ADULT- REG


A patra intalnire transnationala de proiect dedicata programelor de Educatie a Adultilor, a avut loc la centru de Educatie pe tot parcursul vietii de la Skopje .

Partenerii au lucrat la finalizarea listei programelor pentru educatia adultilor care vor fi implementate la nivel local in perioada imediat urmatoare.

Partenerii au cazut de acord asupra continuturilor si au identificat temele pentru care vor fi organizate cursuri.




Bibliotecă - comunitate, evaluarea relațiilor

 Lucrare prezen tată   la Simpozionul Internaţional Bienal
„Momente din istoria lecturii publice” Arad 26 – 29 septembrie 2016







21 septembrie - Ziua internațională a păcii

Ziua Internațională a Păcii


Drapelul Organizației Națiunilor Unite

      Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie. Aceasta este dedicată păcii și în special absenței războiului și a violenței. De exemplu cum ar fi încetarea temporară a focului într-o zonă de război pentru accesul ajutorului umanitar. Ziua a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice si militare .
          Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU (în New York City). Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”. Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.

Sursa Wikipedia

         În data de 21 septembrie am fost invitați la GPP 45 grupa mare A, educatoare Bernad Floare, pentru a sărbători Ziua internațională a Păcii. Cu această ocazie copiii ne-au făcut o surpriză cu desene realizate de ei, pentru a le expune la bibliotecă.










 







27 septembrie 2016

Ziua Mondială a Păcii

26 septembrie 2016 - Ziua Mondială a Păcii sărbătorită la Filiala ,,Ioşia''
Expoziţie cu lucrări artistico-plastice realizate de copiii din grupa mare A, de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 42 din Oradea, prof. Tănase Maria
Au vorbit despre însemnătatea păcii în lume, au cântat ,,Să fie pace în lume'', au realizat lectura după imagini ,,Copiii, apărătorii păcii'' şi au expus lucrările proprii într-o mini expoziţie.







21 septembrie 2016

Lansare de carte- aniversare


Parohia bihoreană Husasău de Criș a îmbrăcat în aceste zile haine de sărbătoare la aniversarea a 780 de ani de la atestarea documentară a localității (1236-2016). Sărbătoarea a adunat numeroși fii ai satului, oficialități locale și județene, precum și un mare număr de credincioși din Husasău de Criș și din satele învecinate.

Cu acest prilej, Duminică, 18 septembrie 2016, Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, în biserica parohială cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat mulți copii și tineri îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale din Bihor.







21 septembrie Ziua Internationala a Pacii








16 septembrie 2016

"CULORILE VERII" expozitie de arta plastica

Vă invităm la vernisaul expoziției "CULORILE VERII", vineri, 16 septembrie 2016, de la orele 16:30 la etajul -I- al bibliotecii.
Expun copiii de la Centrul de Joacă ZAIDRA: Ana Belenis– 4 ani, Cristiana Verdeț—6 ani, Maria Pop—6ani, Ariana Pop—6 ani, Sophie Pater—8 ani, Andrea Pater—8 ani, Maia Mihăilă—8 ani, Sânziana Mardale—9 ani, Melisa Pop—9 ani, Evelyn Ștef—9 ani, Jaqueline Blaga—9 ani, Daria Demian—11 ani, Bianca Indrieș—12 ani, Michelle Pater—12 ani, Ioana Ciobanu—35 ani, Adriela Mitrașcă—6 ani.
Coordonator Eugenia Drăgoi, artist plastic.














Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării