17 februarie 2017

Lecturi de weekend 74

Pentru un weekend cu o lectură terapeutică recomandăm  :Amos Oz, Cum sa lecuiesti un fanatic aparuta la Editura Humanitas in 2007.
Text  online                                  

Autorul ni se prezinta ca fiind  un  expert in fanatism comparat  Autorul evreu trăiește  ” usă în ușă cu suferința, nedreptatea, asuprirea, violența, demagogia, șovinismul, fundamentalismul religios și fanatismul."

Eseurile  vorbesc despre:

  • infantilizarea omenirii, 
  • gradinita globala,
  • faptul că fanatismul e contagios, se ia ca un virus
  • esenta fanatismului este dorinta de a ai sili pe ceilalți sa se schimbe
  • fanaticul este un mare altruist
  • fanatismul care incepe acasă.
  • faptul că poti deveni fanatic pe orice temă


Ca și solutii de vindecare pe termen lung autorul recomandă  literatura ca antidot al fanatismului prin mecanismul de  ”injectare de  imaginatie” in cititori.
Autori recomandați sunt :
Shakespeare- la care  fanaticul fie moare in final, fie ajunge de rasul lumii.
Gogol  care ne arată cat de putin stim
Kafka 
Faulkner
Yehuda Amichai- care spune că :”Acolo unde am dreptate nu poate creste nici o floare”

Alte solutii de vindecare:

  • Simtul umorului  poate fi un medicament grozav.
  • ”Compromisul” pentru autor e sinonim cu ”viață”  dar  ”nu există compromisuri fericite”.


In final ne invită  pe cei care simțim la fel să ne înrolăm în Ordinul Linguriței:


„Cred că, atunci când asistaţi la o catastrofă – o explozie, să zicem –, există doar trei opţiuni principale. Prima: să o luaţi la goană cât vă ţin picioarele, iar cei care nu pot fugi n-au decât să ardă. A doua: să-i trimiteţi o scrisoare foarte indignată editorului ziarului dumneavoastră, cerând ca vinovaţii să fie daţi afară din serviciu, sau să organizaţi o manifestaţie. A treia: să aduceţi o găleată cu apă şi să o aruncaţi peste foc, şi dacă nu aveţi găleată să aduceţi un pahar, şi dacă nu aveţi pahar să aduceţi o linguriţă – tot omul are o linguriţă. Da, ştiu că o linguriţă e mică, iar focul e imens, dar suntem milioane de oameni, şi fiecare are o linguriţă. Ei bine, aş vrea să fondez Ordinul Linguriţei. Mi-ar plăcea ca aceia care îmi împărtăşesc atitudinea – nu fuga, nu scrisoarea, ci linguriţa – să poarte întotdeauna la rever o linguriţă, ca să ştim că suntem în aceeaşi mişcare, în aceeaşi frăţie, în acelaşi ordin, Ordinul Linguriţei. Aceasta este filozofia mea, într-un cuvânt – sau într-o linguriţă, cu voia dumneavoastră.“ (Amos OZ)

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării