15 februarie 2017

„Cetăţeni activi la puterea a treia”


Ieri 14 februarie 2017,  în Cuibuk  Democrației, din cadrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Şincai”, a avut loc o întâlnire a persoanelor implicate în realizarea şi concretizarea problemelor pe care Parlamentul Seniorilor le va prezenta în data de 21 februarie Guvernului şi Instituţiei Parlamentare.

Evenimentul a fost organizat de Miorița Săteanu, membră a Parlamentului Seniorilor, înființat în cadrul proiectului „Cetăţeni activi la puterea a treia”. Miorița Săteanu a fost selectată să reprezinte interesele persoanelor vârstnice în Parlamentul Seniorilor din România, pe zona de vest – Oradea. De asemenea, domnia sa este preşedinte onorific al Uniunii Femeilor Bihor Oradea și cetăţean de onoare al municipiului Oradea.

„Membrii Parlamentului Seniorilor din România au întocmit un raport cu problemele cele mai stringente care vor fi prezentate la trei comisii ale Instituţiei Parlamentului: Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru sănătate şi familie și Comisia pentru drepturile omului. Totodată, Instituţia Parlamentului a stabilit și nominalizat membrii comisiilor care vor prelua și, poate, vor rezolva problemele persoanelor vârstnice sesizate în acest raport”, a spus Miorița Săteanu, ieri, în cadrul evenimentului.


Printre problemele majore prezentate cu această ocazie, amintim: practica neunitară în calcularea pensiilor; lipsa unei strategii de ţară care să includă şi problematica vârstnicilor; nerespectarea drepturilor vârstnicilor; lipsa unei legislaţii unitare și echitabile de acordare a pensiilor, recunoașterea şi aplicarea prin lege a nevoilor speciale medicale ale vârstnicilor.
„Multe persoane ar dori să lucreze și după vârsta pensionării. Aici, însă, ne luptăm cu tinerii care nu au un loc de muncă. În organizația noastră, sunt foarte multe doamne care, prin faptul că au primit diferite sarcini, s-au integrat foarte bine și sunt bucuroase când li se oferă ceva de făcut. Le integrăm pe aceste doamne, pentru a se simți utile și vrednice!”, a mai spus Miorița Săteanu.

Datele și problemele sistematizate vor fi prezentate marți, 21 februarie, membrilor celor două camere legislative și ministerelor din noul Guvern care administrează şi gestionează problemele persoanelor vârstnice.

Printre cei care au mai fost prezenţi în cadrul evenimentului s-au numărat: Arina Moș, directorul Administrației Social-Comunitare Oradea, Adina Ciucioiu - Șef Serviciu Programe Sociale - coordonator CIET, polițiști de la Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii, în frunte cu cms. șef Ioana Indrieș, precum și Ana Angela Pop, președinta Uniunii Femeilor Bihor.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării