9 septembrie 2017

Lecturi de weekend 80

Aglaja Veteranyi s-a născut in 1962  în România, la București, și a părăsit țara în 1967 împreună cu părinții ei, artiști de circ.

Îndrumată de mama sa, care dorea să facă din ea un star, a apărut pe scena mai multor varieteuri. A frecventat câțiva ani un pension, apoi a studiat arta dramatică la Zürich, iar din 1982 și-a început cariera de actriță și de autoare dramatică. Împreună cu Rene Oberholz a înființat trupa experimentală Die Wortpumpe ("Pompa de cuvinte") în 1993, iar împreună cu Jens Nielsen grupul teatral Die Engelmaschine ("Mașina de fabricat îngeri") în 1996. În 1998 a primit o bursă de la Literarisches Colloquium Berlin.
A publicat numeroase poezii în reviste literare și antologii din mai multe țări. În 1999 îi apare volumul de versuri Daruri - un dans al morții, precum și romanul Warum das Kind in der Polenta kocht (De ce fierbe copilul în mămăligă), tradus în mai multe limbi de circulație, inclusiv în română de poeta și prozatoarea Nora Iuga.
Aglaja Veteranyi se sinucide într-un spital din Zürich, în urma unei depresii, la începutul anului 2002. Și-a regizat moartea la fel de laborios ca și romanul.


|Romanul De ce fierbe copilul în mămăligă este un roman biografic scris din perspectiva unui copil care vede viata  intr-un stil propriu.
Lumea circului, orbitoare în aparență, e  pândită permanent de tragism și de spectrul morții. Povestea copilului fiert in mamaliga e prezenta ca sa atenueze spaima mortii, spaima care insoteste toata copilaria autoarei.

"Copilul se ascunde in sacul cu malai pentru ca ii e frica. Si pe urma adoarme.Vine bunica si rastoarna malaiul in apa clocotita , ca sa faca o mamaliga pentru copil. Si cand copilul se trezeste e gata fiert." Pe parcurs mai intalnim si alte scenarii, cu o tentă suprarealistă și grotescă. Ambitia si limitarea parintilor tin copiii in continuare in zona specacolelor de cabaret si a lumii inselatoare a scenei.
Copilul rememoreaza transmite mesaje si impresii care descriu realitatile sociale și politice din România ultimelor decenii comuniste. 
"Dictatorul l-a interzis pe Dumnezeu."
"In strainatate poti sa devii celebru fara sa fii in partidul dictatorului."
"Avem un pasaport de emigrant .La fiecare granita sintem tratati altfel decat oamenii adevarati."

Este o carte trista.
"Tata a murit de absenta
Mama traieste intr-un lesin
Sora mea e doar fata tatei.
Am crescut putin cate putin"

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării