23 septembrie 2017

Lecturi de weekend 81

Frank Herbert, Bill Ransom- Efectul Lazar este o carte aparuta la editura Nemira in anul 2006 in  seria Pandora , serie de literatura stiintifico -fantastica.

Efectul Lazăr este cea de-a doua parte Trilogiei Pandora.Pandora şi deşertica Dune, au aceiasi tema  : lupta pentru supravieţuire. Societatea divizata ,cauta o solutie la conflict si merge fie spre  o transformarea benefică, fie spre pieire.

 Lăsaţi singuri pe Pandora de catre Navigatori, oamenii, au distrus perfecţiunea conştiintei totale a Avatei-spiritul planetei, grupul de supravieţuitori face ceea ce ştie mai bine: se divide şi începe lupta unul contra celuilalt. Societatea se împarte în insulari şi tritoni, primii săraci până la mizerie, mutanţi în care naşterea fiecărui copil e supusă tribunalului condus de Ward Keel pentru a i se hotărî dreptul la viaţă; ceilalţi sunt mândri de forma lor fizică atât de aproape de cea a Navigatorilor şi de tehnica pe care o stăpânesc.
  
 Ambele grupuri se straduie sa recupereze darurile pe care Nava le-a lăsat în celulele de hibernare, alături de exemplarele salvate dintre cei buni. Muţii ştiu să se distreze, nu au secrete, ţin unul la celălalt, respectă esenţa fiecăruia, tritonii de sub ape cultivă luxul şi ambiţiile politice, vor ca în spaţiul lor vital să se extinda spre uscat,  iar dorinţa de a stăpâni e trăsătura lor definitorie.
Planeta se recupereaza, algele isi recapata constiinta si puterea de a discerne intre bine si rau. o nouă viaţă poate începe pe planeta unde algele şi-au recăpătat sinele.
Romeo si Julieta de pe Pandora sunt   Brett Norton şi Scudi Wang apartinand fiecare unui grup. Efortul lor incearca  concilierea celor două lumi care se urăsc între ele, în scopul creării unei noi populaţii pe pământul ferm ridicat de sub ape.  Ei cauta aliati intre personajele romanului, se inseala , lupta, evadeaza, au incredere si participa la momentul de recuperare a celulelor de hibernare. Momentul face ca diferenţele considerate fundamentale dintre tritoni şi insulari sa  dispara complet. Apar modelele originale omeneşti, Navigatorii-Cloni, pentru care toţi cei de pe Pandora sunt la fel de diformi. Acest amestec de fiinţe vechi şi noi vor forma împreună o lume noua,  cu sanse noi, pe o planeta renascuta, final frumos si plin de optimism al romanului.

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării