31 octombrie 2018

Saptamana accesului deschis 22-28 octombrie

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 (Open Access Week),  un eveniment global, a ajuns în acest an la ediţia a XI-a. Tema  pentru anul 2018 – „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise”.



Evenimente in tara-

Biblioteca Științifică a Academiei


Mai semnalăm:
Grafica vizuală pentru Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2018 este disponibilă la 


Tot dintr-o sursa din Republca Moldova preluam - 

 Pledoarie pentru accesul deschis la informație

Accesul Deschis (Open Access – OA) presupune ca informația științifică, cu consimțământul autorilor, să fie disponibilă pe Internet astfel încât utilizatorii s-o folosească în mod gratuit, s-o poată descărca, copia, distribui. Beneficiile OA sunt: extinderea accesului la informația științifică, multiplicarea oportunităților de publicare, sporirea vizibilității științifice a savanților, înlesnirea comunicării științifice, economia resurselor destinate cercetării și publicării etc.

....

Pe tot parcursul Săptămânii OA au fost difuzate materialele promoționale elaborate de Bibliotecă: posterul informativ „Open Access Week 2018”, pliantul „Open Accsess: Elemente definitorii”, semne de carte cu indicarea bazelor de date în acces deschis. Vitrine cu materiale promoționale, însoțite de compoziții floristice în oranje, culoarea reprezentativă a OA, au fost amenajate la toate filialele Bibliotecii.

Biblioteca a primit aprecieri și mulțumiri din partea profesorilor și studenților pentru manifestările dedicate OA, ei fiind impresionați îndeosebi de expunerea publicațiilor științifice noi și ghidarea privind accesul la bazele de date.



Sezatori in octombrie

 10 octombrie 2018










 24 octombrie







30 octombrie 2018

Conferintele Unirii


Daruind o carte- daruiesti speranta


Punct de colectare - Filiala Dacia a Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai"
Filiala Dacia nr. 106, bl. AN 5

Program cu publicul:

Luni-Vineri: 8.00 - 18.00
Sâmbătă: Închis

În perioada concediilor de odihnă, sau în caz de concediu medical, programul filialei este de la : 9.00 - 17.00

Bibliotecari: Lilia Blaga, Maria Felicia Jurcă

Telefon: 0359/ 455 895
"Un copil care citește va fi un adult care gândește", asa spune o vorba.
➡️Orădenii sunt așteptați să doneze cărti pentru copiii care nu au posibilitatea de a simți plăcerea răsfoirii uneia.

🗓CAND? Perioada de colectare este:
MARTI, 30 octombrie - JOI, 13 decembrie.

Proiectul urmareste dotarea unui centru de plasament cu carti, rechizite si haine. 
De asemenea, in weekendurile 9-11 noiembrie si 14-16 decembrie, va exista un targ de carte, unde oamenii pot achizitiona o parte din cartile colectate, nepotrivite pentru copii, printr-o donatie libera. Locatia se va anunta in curand.
Ce se intampla cu banii de pe urma targului? Ne propunem ca pana la Craciun sa ajutam un numar de 3 familii aflate in situatii dificile, cumparandu-le alimente si alte lucruri de care au nevoie.

📌UNDE? Donația cărtilor se va face în mod anonim la punctele de colectare din oras gasite pe pagina noastra, pe harta donatiilor:
-Street Coffe Roasters(1&2);
-Juice Coffeehouse & Lounge Bar;
-Neptun Cafe (doar cărți);
-Restaurant Mediterana;
-Origins Cafe;
-Floraria Florius Art;
-Colegiul National "Emanuil Gojdu";
-Colegiul National "Mihai Eminescu";
-Colegiul National "Iosif Vulcan";
- Filiala Dacia nr. 106, bl. AN 5
-Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu";
-Scoala Generala "Oltea Doamna";
-Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu";

📚CUM? În fiecare dintre aceste centre de colectare vor exista 3 cutii, atât pentru cărți, cât și pentru haine și rechizite școlare, astfel dariund unui copil șansa de a avea o educație si o viață mai bună. 

😁Contribuie și tu la fericirea unui copil printr-o carte, o haina pe care nu o mai porti sau cu niste rechizite scolare. Cu ajutorul vostru putem readuce Magia Craciunul in sufletul lor!

Organizatori: Leo "Black Eagle" Oradea
Colaboratori: Lions 22 Oradea, Consiliul Judetean al Elevilor

Romania peste 100 de ani- opinia copiilor


           În 2018 suntem chemați să recitim paginile scrise despre drumul românilor spre MAREA UNIRE, dar și evoluția ROMÂNIEI în perioada 1918 – 2018 și să ne exprimăm viziunea pentru următorul secol.
            Cum va fi țara noastră peste 100 de ani?! Ce trebuie să facem azi, mâine… pentru ca nepoții și strănepoții celor de azi să fie stăpâni și mândri în ROMÂNIA?!
Elevii clasei a treia de la Colegiul National ”Iosif Vulcan” clasa doamnei profesoare Rodica Panti    si-au exprimat părerea .
Va prezentam viziunea lor. 
 








Comuna Rosia - centenarul marii uniri

Roşienii au dorit să marcheze Centenarul Marii Uniri printr-un eveniment intitulat „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, duminică, 28 octombrie, în comuna Roşia.

Organizat de către Primăria comunei Roșia, Consiliul Județean Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor şi Asociația Așezămintelor Culturale din România, evenimentul va cuprinde mai multe momente festive.



Targul de stiinta de la biblioteca- editia Tech








Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținută la nivel european de compania SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 22 de țări europene și susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week.
În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro/) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.”

Organizații partenere : Fundația PROGRESS și Asociația ETIC (Cluj) care participa cu cluburile Code Kids din Bihor.


1.Denumire proiect: AstroPi Space Lab
Nume participant(i): Oana Sebastian, Dindelegan Ilie, Ionescu Andrei, Georgies Victor, Oana Miruna, Bot Natalia; mentor ing. Hofer Grațian
Vârsta participant(i): 15-18 ani
Organizația: Astroclub „Meridian Zero”
 Tema proiectului a fost „Viața pe Pământ” și în primă fază trebuia găsită o idee care să fie acceptată de comisia de organizare a concursului. Ideea noastră a fost aceea de a găsi locul optim (cu poluare luminoasa cat mai redusă) pentru construirea unui observator astronomic. După acceptarea ideii, am primit un kit de rosberry pi pentru a putea lucra în continuare.
Cerința următoare era de a scrie un program în limbajul de programare Phyton care analizeaza imaginile obținute de camera instalată pe Statia Spatiala Internationala și apoi,după rularea acestui program pe stație,dacă acesta era corect, să prelucrăm imaginile primite .
Programul a fost rulat, așa că am ajuns până în finala concursului, fiind singura echipă din Bihor ajunsă până în acest stadiu.

Juriul a premiat acest proeict pentru idee , prezentare si lucru exemplar in echipa.
2.Denumire proiect: Coderdojo Teodor Nes Salonta
Nume participant(i): prof. Illyes Lajos Demeter
Csornai Patrick Ladislau
Ardelean Sebastian Marin
Nirucz Laurentiu Antonio
Rusu Alexandru Sergiu
Vârsta participant(i): 15-17 ani

Prezentare roboţei realizaţi prin intermediul plăcilor Arduino Uno (robot dansator, masinuţă controlată cu telefonul prin bluetooth, harpă laser), prezentare robot Makeblock mBot, prezentare scanner 3D, imprimare obiecte 3D cu ajutorul imprimantei Ultimaker 2+ şi prezentarea unor obiecte imprimate 3D. 


Juriul a apreciat si a premiat echipa pentru implicare si modul de promovare a noilor tehnologii.
In imagine echipa de la Gojdu ( aveeau o chitara din piese lego) studiaza pianul echipei din Salonta si improvizeaza un concert cu cele doua instrumente create 




3.Denumire proiect: „Arme de distrugere în masă” ( experiment – demonstraţie - referat )
Nume participant(i): Ropotean Ştefan, Hanga Adelin-Darius
Vârsta participant(i): 16 aniClubul/ Școala/ organizația: Colegiul Naţional „Octavian Goga” Marghita
Descriere proiect    
Se pun în practică abilităţile elevilor de a manipula ustensile, reactivi chimici, în scopul preparării unor substanţe cu caracter distructiv la scară mică, pentru a conştientiza riscurile şi efectelor unor asemenea demersuri, care la ora actuală se practică la scară industrială, cu urmări nefaste. Elevii, care au abilităţi deprinse în munca de cercetare în laborator, vor prepara reactivul Tollens necesar obţinerii explozibilului etilură de argint, care, în urma duscării, poate fi detonat prin simpla lovire, scoţând în evidenţă efectele horifice asupra omenirii.
Se vor prezenta pliante care reliefează riscurile şi urmările preparării şi utilizării explozibililor ca arme de distrugere în masă, pentru care, la ora actuală, se alocă, de către multe naţiuni, sume imense, în scopul obţinerii supremaţiei mondiale.


Aceasta echipa a fost apreciata pentru   experimentele de chimie aplicata prezentate.
4.  Colegiul National Emanuil Gojdu Oradea

prof. coordonator: Adrian NITA
Elevi:
Armin PURLE-KOPACZ
Tania MAN
Felix POP
Adrian TURA
Aron BAGDI
Antonio POP

Echipa  prezinta : "Roboti LEGO"



Echipa a fost premiata pentru realizarile in domeniul roboticii aplicate.

5.colegiul National Mihai Eminescu-
Proeict- Robotem

Clubul/ Școala/ organizația: echipa de robotică Modus Vivendi – Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Oradea

Descriere proiect (despre ce este vorba în proiect) (aprox. 200 cuvinte):  În cadrul acestui proiect, s-a înființat echipa de robotică a liceului nostru, formată din elevi din clasele a X-a și a XI-a de la profilul matematică-informatică. Echipa Modus Vivendi a proiectat un robot cu care a participat în cadrul competițiilor First Tech Challenge.


Juriul a apreciat contributiile impresionante la cresterea comunitatii iubitorilor de roboti si de stiinte .
6. Denumire proiect: BRAȚUL ROBOTIC

Nume participanți: Aristan Marinela – Lăcrimioara – bibliotecar
Szekeres Andrada – Minola – ambasador
Timiș Flavia – Theodora
Berche Rebeca – Ioana
Rus Geanina – Maria
Szekeres Milan – Daniel
Vaczlavik Radoslav – Denis

Vârsta elevilor: 10 – 14 ani

Descriere proiect: În cadrul proiectului CODE Kids una dintre provocări a fost construirea unui braț robotic. Clubul prezinta   brațul robotic construit din carton .Brațul robotic poate să ridice o doză goală sau un pahar din plastic.
Echipa mai prezinta o plicație facuta de  Timiș Flavia – Theodora   pe AppInventor  si o
aplicatie  facuta de  Szekeres Andrada – Minola pe scratch .




Expozitia de carte de stiinta din holul expozitional.






Acest targ de stiitna s-a bucurat de un numar mare de vizitatori copii si adulti.
De la Valea lui Mihai a venti clubul CodeKids Einstein  aflat in anul intai al proiectului, de la Salonta au venit 36 de copii din clasa a V -a si a VI-sea  care fac in scoala lor ore de coding.
Cititori ai bibliotecii s-au oprit pentru a se juca cu roboteii adusi la expozitie .




Intalnirile de miercuri- invitatie


Sezatoare 7 noiembrie - invitatie










27 octombrie 2018

Lecturi de weekend 104


Întâi l-au omorât pe tata de LOUNG UNG 
Editura Corint , 2014.

Nascuta in familia cu sapte copii a unui inalt functionar guvernamental, Loung Ung a dus o viata privilegiata in capitala Cambodgiei, Phnom Penh, pana la varsta de cinci ani.
 Apoi, in aprilie 1975, armata khmerilor rosii ai lui Pol Pot a navalit in oras, fortand familia lui Ung sa fuga si, in cele din urma, sa se imprastie.
 Loung a ajuns intr-o tabara de munca pentru orfani, unde a fost pregatita sa devina copil-soldat. Parintii i-au fost omorati, fratii i-au fost trimisi in alte tabere de munca, iar cei care au supravietuit ororilor regimului aveau sa se reuneasca abia dupa infrangerea khmerilor rosii.



 Devenim martori prin intermediul lecturii  la asasinate  în masă, la foamete  şi boli  care decimează o națiune. O lume primitivă dar nu foarte îndepărtată nici în timp nici în spațiu.

În primăvară priveam în Coreea de nord prin intermediul unei alte fete,  în 2016 răsfoiam viata unei  tinere din Etiopia,  în 2013 am călătorit  prin lumea musulmana a Afghanistanului , acum am ajuns în  sud-estul Asiei însoțiți de povești biografice dureroase.  Suntem privilegiați, trăim în pace și confort  într-o cultură a toleranței . Să fim recunoscători pentru asta.

22 octombrie 2018

Proiecte de stiinta

Începe a treia ediție a programului Fondul Științescu Oradea, prin care Fundatia Comunitara Oradeaoferă 120.000 lei pentru inițiative bihorene care își propun să-i împrietenească pe tineri cu științele din domeniul STEM.



Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării