13 octombrie 2018

Lecturi de weekend 103

Cititorul din pestera, de Rui Zink

Citeste aici

Rui Zink (n.Lisabona , 1961) este profesor în cadrul Departamentului de Studii Portugheze al Facultății de Științe Sociale Umane la Universitatea Nova da Lisabona . A debutat cu Hotel Lusitano, în 1987 .A scris romane , nuvele eseuri, piese de teatru și carți pentru copii .

Cititorul din peşteră a apărut în 2006, cu prilejul Zilei Mondiale a Lecturii.
Un adolescent șmecheraș, fuge de lumea lui și nimerește pe o ambarcațiune al cărei echipaj vrea să împlinească o misiune cam fantasmagorică – prinderea unui monstru, pe numele său Anibalector. Puștiul e folosit pe navă ca mus , apoi devine vedetă, întrucât descifrează o hartă și pune nava pe drumul cel bun.
Un val răzleț îl mătură d epe punte și îl face să ajungă în peștera unde Anibalector ,monstrul, consumă cu mare plăcere carne de om și citește cărți de calitate. Puștiul, după ce este introdus și apucă să guste din plăcerea lecturii pornește discuții cu substanță, este trecut prin marii scriitori, întrebat anumite chestiuni filosofice .
Nu ăți dai seama în ce epocă se întâmplă aceste aventuri. Călătoria pare una desprinsă din romanul lui Melville, dar povestirea face referire la televizor și la alte cuceriri tehnice ale secolului XX,



Ce mi-a plăcut foarte mult în afară de fermecătoarea poveste este nota autorului care face bibliografia cărților din care pe parcursul lecturii găsim și recunoaștem imagini trecătoare.
Moby Dick-1851 de Herman Melville
Vînatoarea lui Snark -1876
King-Kong-1932 de Marion C. Cooper  și multe altele.
Despre citit și despre scris  autorul remarcă:
Adevărata libertate, chiar cea adevărată este lectura.
Cînd citesc cutreier o mie si una de lumi, cînd scriu... Brrr nici nu-i bine să vorbesc despre asta.Un sriitor face ce poate, nu ce vrea.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării