NATHAN BELOFSKY Leacuri stranii
O istorie socanta a practicilor medicale de-a lungul veacurilor , 2014, Editura: ALL
De la grecii antici până în epoca lui Abraham Lincoln, medicina a făcut mai mult rău decât bine și a rănit mai mult decât a ajutat. Istoricul David Wootton scrie : „Timp de 2 400 de ani pacienții au crezut că doctorii fac bine ; timp de 2 300 de ani aceștia s-au înșelat.“
Cartea se concentrează asupra ideilor și practicilor acceptate, pe scară largă, ale doctorilor reali, nu ale vracilor și aproape toți doctorii menționați erau figuri medicale importante ale acelor vremuri. Astfel, în Evul Mediu, John de Gaddesden, doctor în medicină la Oxford, chiar atârna capete de cuci la gâtul pacienților epileptici și, mai târziu, doctorul Benjamin Rush, semnatar al Declarației de Independență și administrator al Trezoreriei, își învârtea pacienții bolnavi mintal precum un titirez. Mai târziu însă, doctorul Walter Freeman din Yale, cel mai renumit chirurg cerebral din lume, introducea tije în ochii pacienților cu ajutorul unui ciocan de tâmplărie.
In anii pe care ii traim acum, în media, lumea este deseori revoltată pe medici din diferite motive, că nu au pus diagnostic corect, ca nu se ocupa de pacient, ca tratamentul nu are efect, ca unii nu stiu , ca altii nu au cu ce, ca unii din pacienti mor....
In acest context recomand cartea de mai sus.
O medicina coerenta care sa nu faca rau intentionat pacientului se face de mai putin de 100 de ani. In rest oamenii bolnavi au suferit nu numai de boala ci si din nestiinta si neputinta stiintei medicale.
Mii de ani s-au facut experiente pe oameni, iar cartea detaliaza din practicile vremurilor.
Citind, poti rade sau te poți înfiora de groaza vazând prin ce au trecut acei bolnavi.
Fiecare secol pe lângă știința oficială a adus și proriile reguli.
In secolul XIX vicepresedintele Asociatiei Medicale Americane a declarat ca durerea este curativă, iar unii doctori nu operau pana cand pacientii lor nu ieseau din soc sau din coma.
In orasul Zurich anestezia a fost scoasa in afara legii: durerea fiind un blestem natural si intentionat al pacatului primar.
Cartea ofera o lectura care poate tine locul oricarui film de groaza.