19 decembrie 2019

FORUMUL RESURSELOR PENTRU ORGANIZAȚII CULTURALE

În data de 10 decembrie a.c., a avut loc, la București, cea de-a III-a ediție a Forumului resurselor pentru organizații culturale, organizată de Biroul Europa Creativă România. Acest eveniment anual își propune să contribuie la creșterea capacității operatorilor români de a dezvolta proiecte culturale europene viabile și sustenabile.
Europa Creativă este programul de finanțare al Uniunii Europene dedicat sectoarelor culturale și creative, cu 2 subprograme principale: Cultura și MEDIA. Printre sectoarele culturale și creative se numără arhivele, bibliotecile și muzeele, patrimoniul cultural material și imaterial, literatura, industria editorială etc.
Programul este gestionat de Comisia Europeană și Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură. Birourile Europa Creativă din țările participante oferă informații și asistență tehnică gratuite operatorilor naționali care doresc să acceseze această finanțare.
La întâlnirea de anul acesta s-a pus accent pe prezentarea unor bune practici de cooperare sprijinite prin Subprogramul Cultura în perioada 2014-2019. 5 organizații culturale, Fundația Transylvania Trust (Cluj-Napoca), Muzeul Național al Țăranului Român (București), Teatrul Dramatic ”George Ciprian” (Buzău), Asociația Centrul Cultural Clujean (Cluj-Napoca) și Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” (Ploiești), și-au prezentat proiectele, au arătat ce înseamnă să coordonezi sau să fii partener într-un proiect de cooperare Europa Creativă, au oferit recomandări privind dezvoltarea și implementarea unui proiect, au subliniat dificultățile cu care s-au confruntat pe perioada derulării proiectelor, dar și rezultatele și impactul acțiunilor lor. Dificultățile amintite au fost, în primul rând, erorile în redactarea aplicației și alcătuirea bugetului, neînțelegerile dintre parteneri ca urmare a metodologiei, practicilor și instrumentelor de lucru diferite de la o organizație la alta, respectiv de la o țară la alta, a sistemelor de referință naționale specifice, a viziunilor diferite, bariera lingvistică, schimbările interne ale partenerilor, dependența de alocări de fonduri publice, întârzierile tranșelor de co-finanțare, lipsa dotărilor standard, lipsa de personal specializat etc. În concluzie, pentru a derula cu succes un proiect este nevoie de o motivație puternică, de devotament, de o echipă bine consolidată, de flexibilitate și, nu în ultimul rând, de o comunicare susținută.
La finalul evenimentului au fost prezentate oportunitățile de finanțare pentru proiectele transnaționale cu Balcanii de Vest și viitoarele priorități Europa Creativă după 2020. Participanții interesați să acceseze această finanțare după 2020 au avut ocazia să adreseze întrebări și să beneficieze de sfaturi practice privind derularea unui proiect de cooperare culturală Europa Creativă.

A consemnat bibliotecar Monica Chiru





_____________________________________
Agenda evenimentului 
FORUMUL RESURSELOR PENTRU ORGANIZAȚII CULTURALE, ediția a III-a București, 10 decembrie 2019 Impact Hub Bucharest, Sala San Francisco (adresa: Splaiul Unirii nr. 165) 1 09:30 – 10:00 ÎNREGISTRAREA PARTICIPANȚILOR ȘI CAFEA DE BUN VENIT
 10:00 – 12:00 EUROPA CREATIVĂ: REZULTATE 2014-2019 ȘI PERSPECTIVE DE FINANȚARE DUPĂ 2020 Bianca Floarea – Biroul Europa Creativă România 
Proiectul „CU TENDA – Stories, Images and Sounds on the Move [Living Memory of Southeastern Europe]” Georgiana Vlahbei – Muzeul Național al Țăranului Român (București) 
Proiectul „Art and Well-being” Proiectul „Studiotopia - Art Meets Science in the Anthropocene” Rarița Zbranca – Asociația Centrul Cultural Clujean (Cluj-Napoca) 
12:00 – 12:45 PAUZĂ DE PRÂNZ
 12:45 – 15:00 Proiectul „Tele-Encounters” Marina Hanganu – Teatrul Dramatic George Ciprian (Buzău)
 Proiectul „New Challenges for Public Libraries” Mihaela Radu – Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” (Ploiești) 
Proiectul „ARTEC – Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary” (I și II) Timea Berki – Fundația Transylvania Trust (Cluj-Napoca)
 15:00 – 15:30 PAUZĂ DE CAFEA 
15:30 - 16:00 APEL SPECIAL 2019: CONSOLIDAREA COOPERĂRII CULTURALE CU BALCANII DE VEST Bianca Floarea – Biroul Europa Creativă România 

_______________________________________

Paginile de internet ale celor 7 proiecte de cooperare prezentate de organizațiile românești la eveniment:
§  Proiectul „Cu Tenda – Stories, Images and Sounds on the Move [Living Memory of Southeastern Europe]” coordonat de Muzeul Național al Țăranului Român
§  Proiectele în care este implicată Asociația Centrul Cultural Clujean: în calitate de lider, „Art and Well-being, în calitate de partener, „STUDIOTOPIA - Art meets Science in the Anthropocene
§  Proiectul „Tele-Encounters”, coordonat de Teatrul George Ciprian din Buzău
§  Proiectul „New Challenges for Public Libraries”, în care Biblioteca Județeană Nicolae Iorga din Ploiești este parteneră
§  Proiectele „ARTEC – Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary” și ARTECH – Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary, Heritage”, coordonate de Fundația Transilvania Trust din Cluj-Napoca.

Mai multe informații despre toate proiectele Europa Creativă – Cultura selectate între 2014-2019:
§  Rezultatele tuturor selecțiilor sunt disponibile pe pagina EACEA.
§  Descrierile tuturor proiectelor finanțate pot fi citite în Platforma de diseminare a rezultatelor programului.  


___________________________

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a publicat   apelul special dedicat cooperării culturale cu și în Balcanii de Vest, care a fost  succint la eveniment. Cei interesti  găsiți detalii și documentele apelului pe pagina noastră, www.europa-creativa.eu/cultura.

Vă reamintim că vă stăm la dispoziție cu sprijin tehnic, identificare de parteneri europeni și recomandări pentru conturarea proiectelor în cazul în care veți dori să accesați linia de finanțare dedicată Balcanilor de Vest, precum și viitorul program Europa Creativă după 2020.    (cultura@europa-creativa.eu)
______________________





Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării