Invitați in prezidiul intâlnirii au fost :
Carmen Mihaiu, manager, Biblioteca Națională;
Ramona Mezei, manager, Biblioteca Metropolitană București;
Laura Rudeanu, Casa Corpului Didactic București;
Dragos Neagu, manager, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.
Moderator: lector univ. Robert Coravu, Universitatea din București.
Ca punct de pornire și element de agregare a discuției a fost dat un text a lui Michael Gorman fost președinte ALA (American Library Association) care discută si reevaluează valorile generale ale bibliotecarilor.
In invitație erau puse întrebările:
Care sunt aceste valori fundamentale? Sunt ele acceptate pretutindeni sau există diferențe de interpretare care pot fi justificate cultural? Cum se raportează bibliotecarii din România la valorile profesiei?Nu ne referim aici la standarde, tehnici de lucru, proceduri, metodologii sau regulamente.
Datorită unei fericite alinieri a planetelor am reușit să fiu în sală alături de alți vechi și dragi colegi.
Începutul dezbaterii a fost pe cât de oficial pe atât de îndepărtat de temă. Am aflat de la directorii din prezidiu despre activitățile importante, intense și de impact care se desfășoară în bibliotecile lor am aflat cât de ocupați și profesioniști sunt bibliotecarii școlari, cât de multă valoare în bani are activitatea bibliotecii publice...
Greu s-a ajuns la tema dezbaterii și puncte de vedere bine argumentate au avut Corina Ciuraru, Corina Apostoleanu, Claudia Șerbănuță, și cîțiva colegi de la Biblioteca Națională.
În ordinea intervențiilor punctez
- valorile fiecărui individ se reflectă la locul de muncă.
-valorile instituției/ managerului pot să nu fie aceleași cu valorile angajaților.
-valorile românilor sunt diferite de valorile americanilor sau ale altor neamuri, orice încercăm să preluăm ad literam se dovedește a fi un eșec.
- valorile erei digitale schimbă valorile profesionale
- se pliază oare valorile profesionale pe nevoile utilizatorului de bibliotecă.
- sunt diferite valorile profesionale în funcție de locația angajatului ; una e să fii angajat la Biblioteca Națională și alta să fii angajat bibliotecar într-o comună izolată de munte.
- Oare lipsa valorilor ne face invizibili în comunitate
Un set minim de valori unanim acceptate de breaslă ne-ar da o identitate și vizibilitate, relevanță.
-Cartea este valoarea de bază a bibliotecii / ce facem pe lângă sunt modalități de a aduce comunitatea lângă carte.
- Ce valori transmite învățământul biblioteconomic.
La începutul lucrării Gorman propunea un set de valori legate de :
administrare, servicii, libertate intelectuală, intimitate, raționalism, angajament pentru educație, egalitate, binele comun.
Valorile propuse de Gorman sunt clar legate de profesie și personal până la un moment dat consideram că sunt și valorile mele, cu cartea și utilizatorul pe primul loc, în ordinea aceasta.
Intrând în amănunte, discutând cu colegi, am văzut că o parte din ele nu coincid cu valorile instituției.
Valorile sunt credințe și idealurile majore, semnificative și durabile, împărtășite de membrii grupului. Sunt fundația gândurilor, sentimentelor, atitudinilor și politicilor pe baza cărora funcționează grupul.(Gorman)
Piramida nevoilor a lui Maslow ne dă o ierarhie a nevoilor umane iar bibliotecarii din bibliotecile publice mici sunt multi dintre ei in imposibilitate de a simți siguranța zilei de mâine, din punct de vedere a postului și a cuantumului salarial.
Discutând cu unii și cu alții , părerile vin , sunt contradictorii, iar unele chiar de refuz a conceptului și a discuției.
O tema importantă pentru noi bibliotecarii, o temă care nu mi se pare că ar fi închisă.