29 decembrie 2020

LA MULȚI ANI!


Bibliotecarii Filialei Decebal, Georgiana-Sora Biriș și Florin Miheș urează tuturor colegilor, colaboratorilor și cititorilor sănătate, fericire, prosperitate și La Mulți Ani!

28 decembrie 2020

La mulți ani!

 


Bibliotecarii Filialei "Ioșia", Barna Corneliu-Aurel și Țuțuianu Vasile, urează colegilor și colaboratorilor sănătate, fericire, prosperitate alături de tradiționalul 

           "La mulți ani!"

Colindatori la filiala Baile Felix, de sarbatori

 Astazi dimineata, un grup de colindatori ne-au vizitat la filiala din Baile Felix. 


 

Ne-am simtit onorati sa fim colindati in acest final de an.


 


24 decembrie 2020

Efectul colindei

   În memoria lui Gheorghe Pituț                           

Un fir de colindă
Mi s-a prins de grindă,
Pe crucea de ceară
La casa de țară.
S-a lipit de ea
Ca un clei de stea,
Stau îngemănate
În eternitate.


Alți colindători
Vin pe căi de zori
Casa-i un cuptor
De urarea lor.
Crucea de pe grindă,
Cu a ei colindă,
La sfânta dogoare
Se scurg în mâncare.

Luați și mâncați
Voi, ce colindați.


( probabil de Viorel Horj)

Timp de poveste- Grigore Bajenaru








POPESCU BAJENARU Grigore I. , se naste la 26 dec. 1907, comuna Cocioc, judetul Ilfov.
Absolva sectia moderna a Liceului „Gh. Lazar" din Bucuresti (1926). Licentiat al Facultatii de Litere si Filosofie a Univ. din Bucuresti (1930), doctor in litere (1938) cu teza Schitele si nuvelele lui Delavrancea, publicata in . Profesor la diverse licee din Bucuresti, functionar la primaria capitalei. Debut editorial cu volum de povesti Din tara basmelor (1924).

Prozator si istoric literar. Fiul prof. si publicistului I.M. Popescu-Bajenaru si al Anei (n.?).


Colaboreaza la revista interbelice Lumea copiilor. Dimineata copiilor. Universul copiilor. Universul. Convorbiri literare s.a. In 1942, publica romanul Cismigiu et Comp., care contine amintiri din viata sa de licean. Autor al mai multor volum in versuri pentru copii (Hora anotimpurilor, 1945; Cu trenul, 1947; Cei trei strengari, 1947; Ocupatiile micutilor, 1947), al unei comedii, Comoara (1948), lipsita de calitati scenice.

Melodramatic in descrierea primelor iubiri ale eroilor sai, Cismigiu et Comp. contine si reusite pagini de lirism retrospectiv, de surprindere a psihologiei liceenilor, istorisiri, scaldate de un umor debordant, dar citeodata frizind facilitatea. Latura anecdotica, reprezentind in conceptia autorului „esenta, crema spuma" intimplarilor istorice, e preponderenta si in culegerea de Mici povestiri despre oameni mari (1981). Sub aparentele facilitatii anecdotice, fondul intimplarilor povestite este revelator pentru caracterele exemplare ale oamenilor de cultura, stiinta si literatura (N. Iorga, O. Goga, L. Rebreanu. V. Parvan s.a.) despre care autorul depune marturie directa sau preluata din surse demne de incredere. Ni se releva din aceste pagini un observator atent al psihologiei umane, posedind arta subintelesului decent si, uneori, a malitiei benigne, dar mai ales un pedagog stiind sa sublinieze, prin amanunte captivante, o conduita morala demna de urmat. Interesante sint si culegerile de legende Virful cu dor (1973) si Piatra Craiului (1979) transcrise cu patos si putere evocatoare. Sint cuprinse in aceste pagini referinte la istoria legendara a unor locuri, ca si evocari ale unor chipuri de voievozi romani vestiti prin faptele lor.
Dovedind o informatie istorica atenta, dar si suficienta capacitate de inventie epica menita sa suplineasca eventuala lipsa a documentelor, P. -B. este si autorul unor romane istorice: Banul Maracine (1967), Inelul lui Dragos-Voda (1968), Cerbii lui Mihai-Voda (1968), Taina lui Mirceu-Voievod (1970), Spatarul Coman de Suceava (1977), Maretul rege Burebista (1980).

Adresindu-se tinerei generatii, unghiul acestor naratiuni istorice este precumpanitor educativ si moral; fara prea mari calitati artistice, ele au meritul ca sint scrise intr-o limba curata, lipsita de inutile podoabe stilistice, fara o arhaizare exagerata a vocabularului si sintaxei, in scopul unei lecturi ce se vrea instructiva si agreabila.



REFERINTE CRITICE:
V. Gafita, Bibliografie de literatura romana pentru copii, 1978.

23 decembrie 2020

Planificare strategica- webinar

In 18 decembrie a avut loc un nou webinar marca Occupylibrary cu tema planificare strategica. Moderator a fost Camelia Crisan facilitator si consultant international.

Mottoul intalnirii- Daca exista o vointa  exista si o cale!

Sumarul webinaului:

  • Ce este planificarea strategica/ ce nu este planificarea strategica. 
  • Elemente ale planificarii strategice , analiza SWAT si obiective.
  • Cum utilizam analiza swat pentru a defini  obiectivele .
  • Analiza stakeholderilor
  • De la idee la implementare.
  • Studii de caz.




Planificarea strategica incearca sa prevada viitorul, se seteaza o intentie, catre care sa se indrepte organizatia.  E o declaratie de genul :Vrem sa facem asta!
 Planificarea implica alegeri fundamentale in legatura cu misiunea organizatiei.  Cui veti fi de folos, ce produse veti oferi, ce resurse aveti si ce resurse mai aveti nevoie, cum mergeti inainte pentru ca  nu putem sta pasivi asteptand   un viitor  oarecare.

Trebuie sa intelegeti cum sa combinati ingredientele existente  pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Planificarea strategica este diferita de planificarea operationala care este una pe termen scurt.
O decizie importanta este , cu cine vom lucra- in cazul nostru ca ONG . ( biblioteci, comunitate...)
Sunt foarte multe oferte  si trebuie sa stii ce alegi, altfel incepi  proiecte pe care nu le poti finaliza ...
Planificarea strategica nu se face de unul singur, director de ONG  sau manager de institutie , aceasta  e un efort de echipa cu o consultare larga care cuprinde si exteriorul organizatiei.
De la inceputul procesului trebuie adusi impreuna toti cei interesati din comunitate , pentru ca potentialii parteneri  sa inteleaga de ce vor lucra cu organizatia ta, care e motivatia, cum pot contribui, care e beneficiul lor.
Planificarea strategica are   nevoie de un facilitator obiectiv al procesului, deoarece 
e mult  de lucru pentru a stabili misiunea si viziunea  institutiei,  punctul de referinta pentru viitorul institutiei.

Dezvoltarea unei viziuni comune a organizatiei  e urmata de identificarea  mijloacelor  cu ajutorul carora   viziunea va  prinde viata.
Cand oamenii contribuie la crearea tabloului viitorului organizatiei , se simt obligati sa creeze acel viitor; au un simt al scopului final care ii ghideaza in deciziile de fiecare zi.


Analiza SWAT pe care majoritatea dintre participantii la webinar au exersat-o macar odata e cunoscuta.
Sunt insa cazuri in care   nu se face bine si nu e folosita corect.
Puterea   si  Slabiciunile - sunt cele interne ale organizatiei
Oportunitatile  si Amenintarile tin de mediul extern

Analiza  SWAT este bine sa se faca impreuna cu  stakeholderii - membri interesati ai comunitatii, finantatori, autoritati locale, ong uri , institutii partenere  ei  aduc   alta perspectiva si pun o oglinda curata in fata organizatiei analizate.

Analiza te ajuta la definirea obiectivelor.
Puterea si oportunitatile dau obiectivele ofensive , care te ajuta sa cresti.
Slabiciunile si amenintarile dau obiectivele defensive- sunt menite sa te tina in viata in  urmatorii ani, arata ce poti corecta, ( trebuie sa mai angajezi personal, sa faci alt regulament intern...)
Pentru a asigura dezvoltarea e bine sa fie definite ambele tipuri de obiective .

Un pas inainte in analiza SWAT a fost facut in 1991 de Barney -  Meta SWOT care spune -  oriunde ai fi  trebuie sa vezi cum actioneaza fortele din jurul tau, sa incerci sa eviti ceea ce te poate distruge.
Trebuie sa te privesti ca pe o putere identificand in ceea ce priveste organizatia : valorile proprii , raritatea unor atribute ,  ca putere a organizatiei, ce ai doar tu, unicitate,   o baza pe care se poate construi.

Ce vrem sa facem, cum vrem sa facem.
De la definirea pozitiei Unde suntem si unde vrem sa fim  se pot face  planuri  de actiune, de la  scop spre prezent.
Evaluezi daca ai tot ce  iti trebuie ca sa  le poti aduce la indeplinire.
Evaluezi daca toata  organizatia si partenerii sunt alaturi de   institutie, ong,  altfel poti arunca tot planul la gunoi.( Proiecte  care nu pot fi implementate pentru ca nu exista angajamentul angajatilor) .






Cine sunt stakeholderii, partile interesate din comunitate? Nu esti o insula , esti in interactiune cu  tto mediul eztern.



Ce poti face? Maparea stakeholderilor ( partilor interesate) : cine sunt, evaluarea lor , sunt cu mine,  sunt  impotriva sau sunt indiferenti. Care este strategia lor ( a noului primar, a finantatorului , care e planul lor strategic, cum intru eu in planul lor strategic.)
Apoi pot fi dezvoltate planuri de cuprindere a celor indiferenti  sau de intrare in planurile lor strategice,  construind strategii  specifice  pentru fiecare grup. 

Faci cunoscut  ce au ei de castigat daca sunt parte a planului tau  strategic.
Pentru ca efortul sa nu fie in zadar e bine sa se defineasca pozitia stakeholderilor sa fie  impartite in importante, influente,  neinteresate  sau putin importante si putin influente, mergand de la nivel local  la  nivel regional si nivel national.

Un nu-mi pasadeclarativ   poate fi doar de forma pentru ca crezi ca nu esti  semnificativ.
Nu le pasa pentru ca nu inteleg, totdeauna vor fi oameni  carora sa nu le pese si care pot schimba rolul cand inteleg problema mai bine.

Procesul de adunare a stakeholderilor  ca parteneri este  de lunga durata.
Se incepe cu informari, apoi ii consulti, apoi daca continui oamenii vor incepe sa coopereze, sa se deschida, sa participe la procesul de invatare  reciproca si participarea la decizie.

Planificarea strategica este un proces viu nu o lege fixa moarta.
Partenerii  pot  schimba rolurile, din sustinator in opozant si va trebui renegociat  iar  planificarea usor regandita.

Un punct important este crearea de colaborare si sustinere in interiorul organizatiei. 
Un nou director e intampinat de atitudinea  Fa ce vrei- nu-ti pasa de noi.
O atitudine profitabila este aceea de a tine oamenii aproape,  de a  le da putere  pentru a avea pe toata lumea  alaturi de planul  strategic.
Esti stapanul lumii tale  cand oamenii de langa tine sunt cocreatori.


Multumim Camelia Crisan!


 Webinarele  sunt parte a proiectului   Occupy Library Innovators Hub organizat de  Progress Foundatia(Romania), in parteneriat cu  Center for Cultural Management (Ukraine)Ukrainian Library Association (Ukraine)EduAct (Greece), Library Association of Moldova (Moldova)National Library of Moldova (Moldova)Ashoka România (Romania) and National Library of Romania (Romania) In cadrul grantului   "Black Sea NGO Forum Sub-granting Scheme For Activities That Support The Development Of CSO Regional Networks", in proiectul   „Building CSO Capacity for Regional Cooperation within the Black Sea Region” , implementat in Romania de  NGDO Platform – FOND cu suportul financiar al  European Union.

22 decembrie 2020

Magia Craciunului, la Filiala Baile Felix

 Filiala Baile Felix v-a pregatit  pentru acest sfarsit de an, o parte din colectia de carti de Craciun si despre anotimpul alb. Vă invităm în fascinanta lume a povestilor spuse la gura sobei, sau altfel spus, povesti cu care cresti!


A fost odată un brăduț care se simțea foarte trist din pricină că avea acușoare ascuțite, iar el își dorea să aibă niște frunze a căror frumusețe să uimească pe toată lumea. Rând pe rând, dorințele i s-au împlinit şi frunzele lui s-au schimbat mereu: au fost din aur strălucitor, din sticlă străvezie, apoi verzi și mătăsoase...Descoperă ce l-a făcut cu adevărat fericit pe brăduțul din poveste și cum a ajuns el să fie cel mai frumos și cel mai iubit copăcel din pădure.

 

 

 

 

 

Craciunul este magic atunci cand vine cu povesti fermecate despre prietenie, dragoste, curaj, devotament, fantezie, surprize. Era noaptea de Ajun cand, intr-o casa obisnuita, bine pregatita pentru lucrurile magice care urmau sa se intample, un vizitator de-a dreptul special, chiar Mosul cel drag si cel bun, poposeste cu daruri pentru toti.


 

O fetita curioasa si nerabdatoare, desi trebuia sa doarma la ora aceea, a vazut totul si ne povesteste tuturor minunata intamplare.

 

 

Autorul capodoperei Vrăjitorul din Oz recreează legenda magică a lui Moș Crăciun - o versiune originală și plină de imaginație!

,,Moș Crăciun trăieşte în Valea Râsetelor, acolo unde se află şi castelul lui imens și întortocheat în care se fac jucăriile. Ucenicii lui, aleşi din rândurile rylilor, ale knookilor, spiridușilor, zânelor şi nimfelor, locuiesc împreună cu el şi toţi sunt cât se poate de ocupaţi, de la sfârșitul unui an până la următorul."

Povestea lui Moș Crăciun, așa cum ne-o spune Frank Baum, e plină de ființe fantastice și de vitalitate, de acțiune și culoare. Micul Claus crește în mijlocul unei păduri fermecate, printre creaturile ei minunate, de la care învață respectul față de natură și de ritmurile ei. Când descoperă lumea largă, Claus începe să-și dorească arzător să aducă bucurie în sufletele copiilor – și astfel cioplește prima jucărie de lemn. Acest lucru nu e văzut cu ochi buni de către răutăcioșii awgași, așa că pregătiți-vă pentru o înfruntare memorabilă!

Scrisă în 1902 și devenită clasică, povestea lui Frank Baum va delecta copii de toate vârstele, prin ineditul și bogăția sensurilor ei.


Aceasta carte este prima apariție din noua colecție velan, în care veți găsi cărți pentru copii fascinant ilustrate.
 
 
 
Se apropie Crăciunul! Toate animalele pădurii, de la mic la mare, se pregătesc cu bucurie pentru marea sărbătoare, pe care o vor petrece împreună.

 
 
 
 

E noapte. O stea străluceşte mai tare decât toate celelalte. Oare ce înseamnă asta? Ursul şi prietenii lui pornesc la drum ca să afle taina acestei nopţi de iarnă.

O poveste de Crăciun pentru cei mai mititei

 


A venit Crăciunul! Gemenii Luca și Leti împodobesc bradul, iar bunicul și bunica vin în vizită în seara de Ajun. Cu cadouri! Va fi o petrecere pe cinste, cu mâncare delicioasă, colinde și surprize. Pentru că Leti i-a pregătit fratelui ei un dar complet neașteptat. Oare are și Luca ceva pentru ea?

O povestioară veselă despre magia Crăciunului și bucuria de a dărui din toată inima.

 


Iata o carte in care spiritul vesel si cald al sarbatorilor se simte in fiecare vers, ritmat si poznas, si in fiecare ilustratie.
Vei fi captivat de povestea bradutului care se transforma treptat in pom de Craciun si care aduna in jurul lui intreaga familie.
Citeste-o si… mergi sa-ti alegi si tu un bradut!



„Toate personajele din aceasta carte cu ilustratii in culori calde radiaza de bucurie, iar pana la sfarsitul ei, la fel vei face si tu.“ The Guardian, „Cele mai bune carti ale anului 2017” 



 

 

 

De Craciun se poate implini totul, chiar si visul unui iepuras, caci este cea mai fermecata perioada din an!
Bucurati-va de aceasta carte minunata de povesti si lasati-va invaluiti de magia Craciunului!


 

 

 În Ajunul Crăciunului, Felix găsește întâmplător o scrisoare pentru Moș Crăciun rătăcită afară din cutia poștală. Se hotărăște așadar să pornească într-o Misiune Foarte Importantă și să-i înmâneze chiar el scrisoarea lui Moș Crăciun. În timp ce străbate orașul aflat în toiul pregătirilor de sărbătoare,
  Felix întâlnește o mulțime de prieteni minunați, are parte de aventuri periculoase și învață că faptele bune se împlinesc cu bunăvoință și curaj. O poveste minunată, spusă în douăzeci și patru de capitole și jumătate și însoțită de activități menite să aducă în fiecare familie magia Crăciunului. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Renul Rudi loveste nerabdator pamantul cu copita. Clopotele bat, anuntand ca a sosit vremea sa zboare si sa imparta cadourile. Dar unde este Mos Craciun? E inca in fata semineului si se joaca cu un cadou care ar trebui sa ajunga, de fapt, la Iulian. Ii place atat de mult trenuletul, incat se gandeste sa-l pastreze pentru el. O poveste magica de Craciun despre dorinta Mosului si cel mai frumos trenulet din lume. 
 




Rasputin, micul corb, era foarte suparat. Urma sa fie un cadou de Craciun. Dar de indata ce pleca la drum alaturi de Mos Craciun, o furtuna de stele cazatoare imprastie toate cadourile din sanie. Mos Craciun le stranse, taras-grapis, pe toate. Insa Rasputin a fost uitat in zapada! Cum sa mai ajunga, acum, la copilul care urma sa-l primeasca drept cadou? Curajos, Rasputin pleca sa caute singur drumul, devenind astfel primul cadou de Craciun care s-a daruit singur.
 
 

 

Tilda Șoricela, micuța șoricică albă de la biserică, se bucură din plin în fiecare an de luna decembrie, luna cadourilor. Toate casele din sătucul dintre dealuri sunt împodobite de sărbătoare și peste tot miroase a scorțișoară și migdale. La un moment dat, întregul sat este cuprins de o mare agitație. Mai precis, oficiul poștal la care lucrează Mira freamătă de îngrijorare. Ștampila de Crăciun a fost furată, iar fără ea nu există scrisori de Crăciun, iar Moș Crăciun nu poate primi scrisorile copiilor! Fără îndoială, Crăciunul trebuie salvat! Evident că Tilda și prietenii săi de pe Aleea Florilor pornesc în căutarea hoțului. Dar ce-ar fi dacă, odată descoperit hoțul, Tilda și prietenii ei vor încerca să salveze și Crăciunul lui?

O poveste fascinantă de lecturat până în Ajunul Crăciunului.
O pagină de citit în perioada 1-24 decembrie.
Rețete delicioase de punci și prăjiturele.

 

 Crăciunul din pădure este o carte ilustrată pentru copii scrisă de Edith Thabet, Marlis Scharff-kniemeyer.

– Astăzi e Crăciunul! Voi duce vestea tuturor prietenilor mei, spune ciocănitoarea Berta. Încântată, şoricica Mimi iese din vizuină. Este primul ei Crăciun! Oare Moş Crăciun le va aduce daruri şi animalelor din pădure? Oare îl vor putea zări pe Moş Crăciun?

O carte despre bucuria de a fi împreună de Crăciun.

 


 

Moș Crăciun cade din sanie și nu își mai amintește cine este. Tocmai în dimineața din Ajunul Crăciunului! Are noroc cu Luca, un băiețel inimos, care încearcă din răsputeri să-l ajute să-și revină. În cele din urmă, în fața bradului de Crăciun împodobit, cu luminițe strălucitoare, Moș Crăciun își amintește ce are de făcut. Exact la timp pentru a împărți toate cadourile. Și Luca? Va merge în sanie alături de Moș Crăciun! O poveste de Crăciun amuzantă și plină de farmec, care va face să treacă mai repede timpul în așteptarea marii sărbători!

 

 

   Ingerul Craciunului e cel care aduce cadouri - Luiza nu are nicio indoiala! Dar Anton clatina din cap: nici vorba, Mos Craciun e cel care aduce cadourile! Lui Timbo nu-i pasa cine le aduce. Cel mai important este sa primeasca limonada si biscuiti cu fulgi de ciocolata din belsug. Oricum, de Craciun nu e bine sa te certi, asa ca cei trei vor sa descopere singuri cine are dreptate. Pornesc spre Polul Nord in containerul mobil plutitor pe schiuri, iar pe drum intalnesc tot felul de fapturi ciudate. Suspansul creste… Cine locuieste la Polul Nord, Mos Craciun sau Ingerul Craciunului? Si, mai ales, cine este cel care a adus cadourile acasa? 


 

 


 

Farmecul Craciunului nu ocoleste pe nimeni, nici macar pe micile vietuitoare din padurea de peste deal. Ariciul Zbarlici, veverita Zizi, pisica Miaunica, soricioaica Mimi, soriceii Crant si Ront si multe alte animalute se pregatesc de iarna si ne impartasesc din aventurile lor.

 
Din cele noua povesti inventate de Eugenia Glavan si minunat ilustrate de Irina Abaza aflam ce se intampla in padurea de peste deal de la sosirea iernii si pana in ziua de Craciun: surpriza primei ninsori, pregatirile de Sarbatori, certuri si impacari, bricolajul cadourilor, decorarea padurii, intalnirea Despinei, fiica padurarului, cu locuitorii padurii si cu spiridusul Stie-Tot si multe alte intamplari grozave.
 
Noua povesti de citit si de recitit la gura sobei, Tiptil, Craciunul se apropie imbina bucuria, magia si nostalgia Sarbatorilor intr-o carte frumoasa, a veseliei si a culorii, care n-ar trebui sa lipseasca de sub brad.
 
Eugenia Glavan a terminat Literele si este o mare iubitoare a cartilor de povesti. Aceast volum a fost scris pentru fiica sa, Despina, si este primul dintr-o serie care urmaresti ispravile locuitorilor padurii de peste deal.
  
Adresabilitate: copii intre 4 si 12 ani 
Ilustratii de Irina Abaza

Fragment din carte:

"In ziua de Craciun padurea de peste deal era gatita in straie de sarbatoare.
Brazii falnici, cu cetina plina de omat, straluceau in bataia razelor de soare si toate potecile erau albe, imaculate, incat padurea parea vrajita.
Linistea diminetii de Craciun fu in scurt timp risipita de agitatia eroilor nostri. Desfacusera cu totii cadourile lasate de Mos, se bucurasera de ele, iar acum fiecare isi pregatea cu grija tinuta pentru masa de Craciun, care avea sa aiba loc in luminis."

21 decembrie 2020

Sezatoare in decembrie

Din motiv de pandemie ne intalnim doar cu cei care au nevoie de asistenta.

Dana doreste sa coasă o bluza aidoma acestui spacel de Borod pe care îl are d ela bunica ei.In doi  ani de cand vine la sezatoare a cusut  patru bluze care au luat drumul peste ocean la familia ei care este acolo.

Ne marturisea ca faptul ca s-a apucat de cusut a salvat-o din depresia cu care se lupta.

Suntem aici pentru oricine are nevoie de sfaturi si ajutor.


Spăcel de Borod cu influențe clare maghiare.







Colindatori la filiala Felix

 




17 decembrie 2020

Biblioteci bihorene 2020

 

Actualizare 2020

Centrul metodic Marghita 


Biblioteca municipală „Ioan Munteanu „
str. T. Vladimirescu nr.1 415300 Marghita
Contact : tel.0259 362479
Responsabil de bibliotecă: Atym Lavinia (din 2014).
Dunai Olimpia (1998-2010).
Personal bibliotecari Popa Iuliana şi Cseke Edit
Colecţii: 21225 vol.C&P.
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării, 1945.Tradiţiile de lectură ale Marghitei au vechi atestate, în 1872 exista în localitate un „Cerc de citit” cu 120 membri. În anii 1940 mulţi localnici aveau biblioteci personale renumite din care împrumutau cărţi concitadinilor. Din anul 1993 biblioteca poartă numele intelectualului bihorean Ioan Munteanu.

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne: 6 PC, Diosoft , conexiune Internet,
Programe ale bibliotecii :
PAPI, în cadrul proiectului „Economia bazată pe cunoaştere”
Biblionet 2009-2014
Let s do it Romania 2010
Programe anuale de lectura pentru elevi


Biblioteca orăşenească „Mate Imre” Valea lui Mihai
Sediu principal: 415700 Valea lui Mihai ,
Contact:tel.0259/336157 ,bibliotecavlm@yahoo.com
Responsabil de bibliotecă: Gheri Iudit din 1990
Bibliotecari -Borbely Simon Andreea din 2011
Colecţii: 20718 vol.C&P.
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării: Între anii 1945-1950 o mică bibliotecă funcţiona în sediul Magyar Nepi Szovetseg, cu circa 1800-2000 de volume şi cu personal voluntar.Din anul 1950, într-o sală de 20 mp., se formează biblioteca orăşenească. În decursul anilor e mutată de mai multe ori până în 1982.
În anul 2009 Biblioteca primeste numele poetului local „Mate Imre”
Din 2012 biblioteca a primit un spaţiu nou si modern la etajul 2 al spitalului orăşenesc.Între anii . de când funcţionează în actualul sediu.

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne, 5PC , Internet,
Programe ale bibliotecii :
Tabăra de creaţie pentru artişti” anual din 2007
Proiecte transfrontaliere.
Programul Biblionet din 2009-2014
In anul 2009 Bibliotea primeste numele poetului local „Mate Imre”
Code Kids- 2018
4/4Friends -2018


Biblioteca orăşenească Săcueni
Sediu principal: 417435 Săcueni, str. Libertăţii nr. 32.
Update 2019- biblioteca e mutata temporar pentru renovarea spatiului.
Responsabil de bibliotecă: Kerekes Terezia (din 1990).
Colecţii: 31310 vol.C&P.
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării: 1952. În anul fondării biblioteca avea 4653 de volume. Actualmente funcţionează în clădirea Casei de cultură a oraşului. În ultimii ani colecţiile bibliotecii au crescut foarte mult, fondul enciclopedic fiind atât în limba maghiară cât şi în limba română.

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne, Diosoft program de prelucrare a colectiilor conexiune Internet,
Programe ale bibliotecii :
Biblionet din 2009-2014
PAPI, în cadrul proiectului „Economia bazată pe cunoaştere”
Campanie antiviolență 2010
Lets do it roamania 2010
Progam de vacantă Concurs de prins fluturi , anual din 2010
Programul Marai -al Fondului Cultural Maghiar din 2011
Felolvasómaraton / maraton de citit – anual din 2015

Biblioteca comunală Chişlaz
417180 str. Principală nr.250, Chişlaz din 2007-2018
2018 – s-a mutat intr-un spațiu nou.
Bibliotecar: Mădălin Tiriteu (din 2007).
Colecţii: 3993 vol. C&P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- majoritatea copii

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne: 5 PC, făra soft, conexiune Internet,
Programe ale bibliotecii :
PAPI, în cadrul proiectului „Economia bazată pe cunoaştere”
Biblionet.-2009-2014
Proiect cu Fundatia Mereu Aproape 2015
Ora sa STIM - 2019


Biblioteca comunală Ciuhoi
update-2019- in conservare
417 180 nr.160, Ciuhoi
Bibliotecar: Laszló Enikö (2005-2013).
Colecţii: 8863 vol. C& P

Anul înfiinţării - 1960. Biblioteca comunală a funcţionat succesiv în Sâniob, apoi în Ciuhoi în clădirea căminului cultural şi apoi la etajul fostei clădiri a CAP-ului. În 2005 s-a înfiinţat filiala de carte maghiară în satul Sîniob, într-o clădire istorică numită „casa notarului”, colecţia de carte fiind constituită din donaţii. Bibliotecara avea program cu publicul 2 zile pe săptămână la biblioteca Sâniob şi trei zile la Ciuhoi.
Biblioteca a fost inchisa in 2013

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne, 5 PC la Ciuhoi şi 1 PC la Sâniob, fără soft, cu Internet
Programe ale bibliotecii :
Biblionet din 2009- 2013
Campanie antiviolenta 2010


Biblioteca comunei Curtuişeni

417220 str.Principală nr.13, Curtuiuşeni
Bibliotecar: Erdei Edit (din 2005).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 9246 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1970- La înfiinţare, biblioteca a funcţionat în căminul cultural. Între anii 1970 -1990, biblioteca a avut un local special construit, în centrul comunei. Acum funcţionează în aceeaşi clădire cu grădiniţa, dar există perspective de a se reîntoarce în clădirea proprie.
Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne, 4 PC , fără soft, cu Internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet.-2009-2014


Biblioteca comunei Derna
417230 , nr.216, Derna
Bibliotecar: Petru Popa (din 2005). Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 8188 vol . C&P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1963. Prima locaţie a bibliotecii este în grădiniţa coloniei din Derna. Din anii 1980 până în zilele noastre biblioteca are sediu propriu în centrul comunei lângă căminul cultural.

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne, 4 PC , fără soft, cu Internet
Programe ale bibliotecii
În 2006-2007 biblioteca a fost parteneră în proiectului „Descoperă-i pe ceilalţi şi fă-te cunoscut în universul informaţional”
Biblionet.-2009-2014
Cursurile Proiectului Antreprenoriat Rural, Civitas 2011
Din 2017- activitatea este redusa la minim- se lucreaza la aplicatiile APIA in lunile de primavara.


Biblioteca comunală Diosig

Castelul Zichy Diosig
Bibliotecar: Durko Irina (din 2006).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii:7793 vol.C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1842. Arhivele primăriei atestă existenţa unui cazinou literar care funcţiona într-una dintre sălile primăriei alături de o bibliotecă bine pusă la punct. În anii 1980 biblioteca ajunsese la un număr de 21000 volume.
Din 2006 biblioteca comunală se uneşte cu cea şcolară.
In 2014 biblioteca se mută în castelul Zichy. cladire care are o indelungată istorie in comunitatea de pe Valea Ierului.

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne, 4 PC , Diosoft, cu Internet,
Programe ale bibliotecii
În 2007 „Economia bazată pe cunoaştere”, PAPI
Programul Biblionet din 2010-2014.
Campanie antiviolenta- 2010
Lets do it Romania- 2011-2012
In 2012 Valoare, istorie,tradiție împreună e-cultura! ahttp://viticulturaindiosig.blogspot.ro/
Istoria Locala @ biblioteca ta și - proiecte care pun în valoare istoria locala și personalitatile locale din 2012
Program internațional de schimb de semne de carte din 2015 -


Biblioteca comunală Popeşti
Biblioteca nu mai este functionala (2019)

417058 Popeşti,
Bibliotecar:
Colecţii: 15410 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1965. Din 1990 biblioteca are sediul în Casa de cultură a Sindicatelor. Comuna e înfrăţită cu comuna belgiană Braine L'alleud, biblioteca având un rol activ în consolidarea acestei legături. În comuna Popeşti biblioteca e promovată de postul local de televiziune. In programul Biblionet din 2009In ultimii 2 ani- 2011-2012 starea cladirii s-a degradat foarte tare.

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne fără soft, 4 PC cu Internet
Programe ale bibliotecii
Programul Biblionet din 2010-2014.
Cursurile Proiectului Antreprenoriat Rural,Civitas 2011
Lets do it romania- 2012

Biblioteca comunei Sălacea

417445 , nr.312, Sălacea
Bibliotecar: Szabo Irma din 2018.
Colecţii: 11700 vol. C& P
Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne, 1PC , fără soft, fără Internet
Conditii mediocre.
Anul înfiinţării 1950. De la fondare biblioteca funcţionează în aceeaşi clădire, în centrul comunei, construită în anii 1950. Mulţi ani a funcţionat doar cu indemnizaţie.


Biblioteca comunlă Şimian

Bibliotecar: -
Csorba Catinka (din 2007-2012).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 8476 vol. C& P
Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne, 14 PC acces la internet broadband, bază de date digitală.

2019- In lipsa unui bibliotecar angajat, doritorii primesc cheia de la primarie si merg sa se serveasca cu carti.
2017- biblioteca este inchisa.
2013- biblioteca este inchisa.

Anul înfiinţării 1960. Primul sediu al bibliotecii a fost conacul familiei Fráter, o familie de nobili din judeţul Bihor. Din cauze obiective biblioteca s-a mutat în clădirea grădiniţei comunale, dar va avea un sediu nou. In decembrie 2007 biblioteca a câştigat Concursul de participare comunitară, propus de IREX, cu proiectul „Infopiticii”.
Din 2010 primaria a adus in biblioteca calculatoarele bibliotecii la centrul Papi local.


Biblioteca comunală Tarcea

417570 , nr.238, Tarcea
Bibliotecar: Gerzon Erika (din 2000).Personal :1/8 (1/8 spec.)
Colecţii: 8081 vol.& P
Servicii: Servicii tradiţionale

Anul înfiinţării 1966. Dacă la început a funcţionat timp de 10 ani cu bibliotecar cu normă întreagă din 1976 activitatea a fost restrânsă la ½ normă şi apoi la responsabil cu indemnizaţie.
Din 2000 biblioteca comunală funcţionează împreună cu cea şcolară, fiind preponderent bibliotecă școlară


Biblioteca comunală Tăuteu

417580 , nr.122, Tăuteu
Referent Kozma Melánia , dar nu este post de bibliotecar, din 2018
Corneanu Borbala (din 2004-2017).
Colecţii: 4074 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1950. Biblioteca a avut prima locaţie în anexa gospodărească a unei case particulare care era şi casă de cultură şi cinematograf. Din anul 1977 o găsim într-o locuinţă de dascăl unde a funcţionat cu program redus până la anul 1990. Între 1990 - 2004 biblioteca comunală a fost mutată în diferite locuri necorespunzătoare, starea cărţilor s-a degradat. Biblioteca funcţionează actualmente în noul cămin cultural.

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne , 4 PC , fără soft, cu Internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet într 2009-2014
Civitas a derulat aici in 2011 cursurile proiectului Antreprenoriat Rural.
Din 2014 nu functioneaza decat sporadic.


Biblioteca comunei Viișoara
update 2019- biblioteca este tot in conservare de vreo 15 an

_____________________________________________________________

Centrul metodic Salonta

_____________________________________________________________


Biblioteca Municipală Teodor Neş Salonta


Sediu principal: 415500 Salonta, Piaţa Libertăţii nr.4, tel. 0259 371157,
FacebookBiblioteca Salonta - Nagyszalontai Városi Könyvtár
Responsabil de bibliotecă:Iliș Maria din 2018. Personal 4 (3 spec) .
Rugină Irina (din 1996-2018).
Colecţii: 96468 vol.C&P
Program – zilnic 8-18
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1952. Biblioteca funcţionează de la fondare în centrul oraşului la etajul palatului Arany. Biblioteca se extinde în timp şi, de la o sală cât avea în 1952, ajunge să ocupe întregul etaj al palatului, oferind locuitorilor din ce în ce mai multe facilităţi de lectură. Din mai 1992 biblioteca poartă numele marelui pedagog bihorean, Teodor Neş.

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne: 5 PC, Diosoft , conexiune Internet,
Programe ale bibliotecii
PAPI, în cadrul proiectului „Economia bazată pe cunoaştere”
Biblionet într 2009-2014
Programul Marai -al Fondului Cultural Maghiar din 2011
Istorie locala @ biblioteca ta din 2012-2013
Lecturi de vara 2014


Biblioteca comunei Cefa

417145 str.Principală nr.83, Cefa
Biblioteca funcționează sporadic.
Bibliotecar: Lucia Bordaş (din 1993- 2017) Personal :1 (1 spec.)
Colecţii:8655 vol. C& P
Program – marti- vineri 8-16
Sambata- 10-14
Luni - inchis
Categorii de utilizatori- toate categoriile
Anul înfiinţării 1945.) Biblioteca fost constituită din colecţia particulară a intelectualului satului Ioan Zac. Din anii 1950 biblioteca se mută în căminul cultural. Anii 1955-1980 sunt marcaţi de o intensă activitate culturală. Din 2011 funcţionează într-o cladire eleganta langa clădirea primăriei- in Centrul de afaceri al comunei. Accesul la diferite Sali a permis din 2011 organizarea unui cineclub de weekend.

Servicii: Servicii tradiţionale. Servicii moderne 8 PC, făra soft, conexiune Internet.
Programe ale bibliotecii
Cel mai activ cititor- 2002-2015
Biblionet din 2010-2014
Lecturi de vara- 2014


Biblioteca comunală Mădăras


417330 nr.1, Mădăras
Bibliotecar: Marinela Aristan (din 2007). Personal :1
Colecţii: 4942 vol.C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1960. Prima locaţie a bibliotecii a fost în clădirea căminului cultural. Timpul şi evenimentele au degradat colecţia iniţială. Responsabilitatea pentru actvivitatea bibliotecii a trecut prin mâna unor funcţionari publici, profesori, învăţători. Între anii 1995-2000 a fost închisă. Renovată în 2005 şi deschisă în 2007 biblioteca îşi recâştigă poziţia în comunitate.
Renovată din nou în 2017

Din 2009 bibliotecara foarte activa este prezenta aproape in fiecare an cu diploma de merit pe podiumul Trofeului Biblioteca, al Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai” Oradea. Desi are in administrare si caminul cultural si echipa de dansuri populare , reuseste sa faca toata acesta activitate functionala pe toate palierele profesionale fiind rasplatita cu aprecieri din toate partile.

Servicii: Servicii tradiţionale. Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune Internet,
Programe ale bibliotecii
Campanie antiviolenta- 2011, 2012
Lets do it Romania 201, 2012
Biblionet- 2012-2014
Lecturi de vara- 2014
Code Kids 2017-2018
ZICI-2018
4/4/Friends 2018
Ora Sa STIM-2019



Biblioteca comunală Tinca
417595 str.Armatei Române nr.2, Tinca
Bibliotecar: Marilena Anca (din 2001).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 15942 vol., C& P
Internet
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1956. Biblioteca are ca primă locaţie, şcoala internat din Tinca. În anii 1970 se mută în căminul cultural din Tinca unde o găsim şi acum.
In 2012 biblioteca a fost total renovată

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne , 4 PC, făra soft, conexiune Internet
Programe ale bibliotecii
Campanie antiviolenta 2010
Biblionet.-2012-2014
Istorie locală@biblioteca ta 2012-2013
Lecturi de vară-2014
ADULT-REG-2016

Biblioteca comunală Tulca
417600 , nr.231,Tulca
Responsabil de bibliotecă: Chişea Florentina (din 2006).Personal :1
Colecţii: 3424 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării1965. Biblioteca comunală a fost deschisă în acelaşi an cu căminul cultural, funcţionând în aceiaşi clădire. În anul 1994 a fost închisă şi cărţile au fost transferate la şcoală.
În anul 2004 biblioteca se redeschide în clădirea căminului cultural, dar colecţia e învechită.
În 2008 e programată renovarea căminului cultural şi a bibliotecii.
Renovarea a avut loc in 2012 inainte de echiparea bibliotecii de catre proiectul Biblionet.Tot in 2012 Consiliul local a considerat oportun sa pună impreună cele doua biblioteci locale cea scolară si cea publică si să investească mai mult in biblioteca publică.

Servicii: Servicii tradiţionale. Servicii moderne, 4 PC, făra soft, conexiune Internet,
Programe ale bibliotecii
Biblionet- 2012-2014
______________________________________________________
Centrul metodic Aleşd
______________________________________________

Biblioteca orăşenească „ Octavian Goga” Aleşd

Sediu principal: 417100 Aleşd str. Bobâlna nr. 6. tel.0259 342554
Responsabil de bibliotecă: Ardelean Georgeta (din 1999). Personal 4 (4 spec) .
Colecţii: 63578 vol.C&P
Program – zilnic 8-18
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării1952. În decursul anilor biblioteca se dezvoltă de la cele 5000 de volume cu conţinut enciclopedic până la aproape 100000 în 2010.
Festivitatea de investire a instituţiei cu numele poetului Octavian Goga a avut loc la 24 septembrie 1993.
In 2011 biblioteca a fost renovata si a primit o cu totul alta arhitectura, acum in mansarda cladirii avand loc o multime de activitati culturale.
Din 2018 primăria ia sala de festivităti de la mansardă pentru birouri

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne : Servicii moderne , 9 PC, făra soft, conexiune Interne
Programe ale bibliotecii
,,Zilele Octavian Goga”,din 1993
 Primii pasi in lumea cunoasterii” în 2011, initiere pentru copii in lumea calculatoarelor.
Atelier de creatie pentru copii din 2011
Let’s do it,Romania!” si ,,Locul deseurilor nu este in casa!” 2011
Săptămâna căsătoriei 2011
Biblionet 2010-2014
Istorie locală@biblioteca ta 2012-2013
Sezatoare din 2018-
Ora sa STIM 2019

Biblioteca comunală Aştileu
417020 , str. Principală nr. 2, Aştileu
Bibliotecar: Nicoleta Bogdan (din 1996). Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 13484 vol.C& P

Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile
Anul înfiinţării 1970.) Adăpostită un an în clădirea căminului cultural, biblioteca e mutată în şcoală şi apoi în grădiniţa din sat, responsabili de bibliotecî fiind învăţători şi educatori. Din 1996 biblioteca e mutată în sediul vechii primării, în centrul comunei.
In 2012 cladirea bibliotecii a fost renovata integral si a fost redeschisa in 2013.
Un an, in 2012 an echipamentele din proiectul Biblionet au functionat in primarie .

Servicii: Servicii tradiţionale, Servicii moderne ,4 PC, făra soft, conexiune Internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet 2011-2014
APIA-2011-2014
Code-Kids- 2018
4/4 Friends 2019
Ora SA STIM 2019

Biblioteca comunală Borod

417065, nr.264 Borod
Bibliotecar: Venter Petru din 2007- Personal :1 (1 spec.)
Florica Cuc (din 1995- 2007).
Colecţii: 10728 vol.C& P
Servicii: Servicii tradiţionale

Anul înfiinţării1964. Primele locaţii ale bibliotecii au fost locuinţe ale localnicilor. Din 1969 biblioteca vine în spaţiul primăriei vechi din Borod. Din 1992 până acum biblioteca are spaţiu în căminul cultural. Biblioteca a funcţionat permanent chiar dacă nu totdeauna cu normă întreagă.
Conditiile actuale- 2013 sunt foarte modeste. Se așteaptă reluarea activității în căminul cultural renovat iîn 2017.

Biblioteca comunală Bratca
417080 Bratca
Bibliotecar- Lal Anamaria- din 2019
Bibliotecar: Luminita Izdraila din 2010-2019
Colecţii: 15419 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile
În anul 1971 funcționau în Bratca doua biblioteci publice.
Sediul actual al bibliotecii este în clădirea căminului cultural.
Anul 2011 a insemnat renasterea bibliotecii Bratca.
Renovarea integrala a cladirii, si apoi delegarea unei persoane cu vocatie a dat bibliotecii viata pe care o biblioteca merita de multi ani. Se organizeaza aici (2010-2019)- cluburi de vacanta, concursuri literare, excursii si activitati in aer liber pentru observarea naturii, vizionari de filme, ateliere de bricolaj in toate lunile anului.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne ,4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet 2011-2014
Căutătorii de povești 2013
Lecturi de vară- 2014
Adult-REG 2016-2017
4/4/friends 2019


Biblioteca Lugasu de Jos 
417315 Lugasu de Jos 
Bibliotecar: Puris Mariana  (din 2012) Personal :1/2 (1/2 spec.)
Colecţii: 5247 vol. C& P
Anul înfiinţării 1969
Biblitoteca functioneaza intr-un spatiu din cladirea apartinand gradinitei Lugasu de Jos.
Servicii: Servicii tradiţionale
Programe ale bibliotecii
Ora sa STIM ,2019


Biblioteca comunală Şuncuiuş

2022- Din biblioteca publică au rămas două săli în vecinătatea primăriei.
Administrația e dispusă să se gândească la dezvoltarea si tehnologizarea bibliotecii.
(Fondată în 1976.) Primul sediul al bibliotecii a fost în căminul cultural, apoi s-a mutat în şcoala veche din comună. De bibliotecă s-au ocupat mulţi anii, „cărturarii satului” familiile Moga şi Popovici. În zilele nostre biblioteca se găseşte la etajul căminului cultural. Biblioteca publică a preluat şi biblioteca sindicatului minier, o altă biblioecă veche din zonă din (1952)


417555 Şuncuiuş
Bibliotecar:Bradea Marinela
Colecţii: 16156 vol.C& P
Servicii: Servicii tradiţionale




Biblioteca comunală Vadu Crişului
417615 str.Principală nr.1, Vadu Crişului
Bibliotecar: Sanda Viorica Luca (din 1991).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 12139 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1952. Prima locaţie a bibliotecii a fost clădirea sfatului popular, apoi clădirea primăriei. Din 1960 până în zilele noastre biblioteca funcţionează în clădirea căminului cultural. Aflată într-o zonă montană, populată, biblioteca a funcţionat permanent chiar dacă o perioada numai cu bibliotecar cu indemnizaţie.
In 2010 s-a incheiat renovarea cladirii caminului cultural care adaposteste si biblioteca.
Servicii: Servicii tradiţionale. Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet 2009-2014
Adult Reg-2016-2017

__________________________________________________________


Centrul metodic Beiuş
______________________________________________________


Biblioteca municipală „Constantin Pavel” din Beiuş
Update 2020- biblioteca se mută înntr-o locație lângă primărie
Update 2016-Biblioteca e gazduita temporar in sediul Liceului din localitate
Sediu principal: 415200 Beiuş, Str. Samuil Vulcan nr.14, tel. 025-9322471.
Responsabil de bibliotecă
Diana Naprodean ( din 2010 - personal 2
Ciobanu Cornelia (din 2003-1010). Personal 5 .
Colecţii: 62705 vol.C&P
Categorii de utilizatori- toate categoriile
Anul înfiinţării 1947. Prima bibliotecă publică din zonă a fost cea a Despărţământului Beiuş al Astrei pe lângă care au mai funcţionat biblioteci ambulante care cutreierau satele din zona Beiuşului. Astfel existau aproximativ 14 biblioteci cu un bogat fond de carte la o populaţie de aproximativ 400 de locuitori. In 1947 toate bibliotecile se comasează, formându-se Biblioteca Atheneului Popular “Nicolae Bălcescu” din Beiuş, cuprinzând peste 35000 de titluri. Din anul 1992 primeşte numele de Biblioteca „Constantin Pavel”. Dr.Constantin Pavel a fost un intelectual de marcă, profesor al liceului din Beiuş în perioada interbelică. A publicat lucrările: "Alexandru Roman" in 1927, "Şcoalele române din Beiuş" în 1928, "Miron Pompiliu" în 1928.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne , 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet din 2009-2014
Campanie Antiviolență 2010
Lets do it Romania -2010
Ora de literatură- 2011-2013
Adult Reg- 2016-2017

Biblioteca Orăşenească Ştei

Sediu principal: 415600 Ştei, str. Cuza Vodă nr.11 tel. 0259 332 462
Persoană de contact: bibliotecar- Marina Petrila
Personal 2 (2spec) .
Colecţii: 30805 vol. C&P,81 AV
Program:
Luni-vineri:8.00-16.00
Sâmbăta:8.00-12.00
Duminica:9.00-13.00

Anul înfiinţării1959.Biblioteca funcţionează în Clădirea Casei de Cultură de la înfiinţare. În decursul anilor, pragul bibliotecii a fost trecut de unele personalităţi de seamă: Romulus Vulpescu, Nina Cassian, Adrian Păunescu, Alexandru Andriţoiu s.a. Biblioteca orăseneasca Ştei a colaborat şi mai colaborează cu scriitori bihoreni : Al.Andriţoiu, Al. Balaci, Ioana M.Petrescu, Nina Cassian, Radu Enescu, Al. Cistelecan.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet 2011-2014
Mediateca Francofonă Gustav Flaubert din 2011
„Atelierele artistice” din 2012
Lecturi de vară -2014
Adult Reg 2016-2017

Biblioteca orăşenească „ Al. Andriţoiu” Vaşcău

Sediu principal: 415800 Vaşcău Piaţa Unirii nr.75
Responsabil de bibliotecă:
Colecţii: 22411 vol.C&P .
Servicii: Servicii tradiţionale

În 2012 cladirea care adapostea biblioteca intra in renovare si nu mai functioneaza , cartile fiind mutate intr-uo cladire periferica in oras. Biblioteca nu a mai fost repusa in functiune dupa renovarea spatiului initial.

Anul înfiinţării 1933 Informaţia referitoare la înfiinţarea unei biblioteci publice ne vine din 1933 dintr-un proces verbal al Despărţământului Astra al Vaşcăului, când bibliotecarul Valter Brătescu prelua în custodie trei biblioteci locale . În decursul anilor biblioteca a avut o activitate sporadică şi diferite locaţii. Sediul actual al bibliotecii este în clădirea primăriei Vaşcău în centrul oraşului. Din anul 2000 bibliotecii i se atribuie numele poetului Alexandru Andriţoiu.


Biblioteca orăşenească Nucet

Sediu principal: 415400 Nucet, str.Crişului nr. 13
Responsabil de bibliotecă: Talida Bitea din 2012 Personal 1 (1 spec) .
Andrău Lucreţia (din 1990-2009).
Colecţii: 20302 vol. C&P.
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării1956. Este o bibliotecă înfiinţată odată cu declararea localităţii oraş. Poziţionată în centrul oraşului, în clădirea casei de cultură, biblioteca asigură serviciile de lectură pentru cei aproximativ 2500 de locuitori ai oraşului.
In 2011 are loc renovarea integrala a bibliotecii

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune Internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet 2012-2014
Lecturi de vara- 2014
Adult Reg- 2016-2017
Code Kids- 2017
Ora Sa STIM- 2019
4/4/Friends-2019


Biblioteca comunei Budureasa

417100 nr.15 Budureasa
Bibliotecar: Bibliotecar din 2010 Laza Anca: 1 norma
Maria Goina (din 1996-2008). Personal :1/2 (1/2 spec.)
Colecţii: 7956 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1990.Are sediu propriu . In 2009 biblioteca este renovata, reorganizata si in urma concursului pentru angajare pe post biblitoeca revine la viata in context nou. Acutalmente se defasorara multe activitati in parteneriat cu scoala.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
PAPI, în cadrul proiectului „Economia bazată pe cunoaştere”
Biblionet 2010-2014
Lets do it Romania- 2011-2012
Istorie locală@bibliotecata 2012-2013
Code Kids-2017
4/4 Friends- 2018-2019


Biblioteca comunală Căbeşti
update 2022- in organizare 
417125 str.Principală nr.12, Căbeşti
Bibliotecar: - Lezeu Ana- din 2013-2018 
Biblitoecar: Fericel Florian (din 1996 pana in 2010).Personal :1/2 (1/2 spec.)
Colecţii: 3916 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1954. Colecţia este reevaluată în 1966 şi are loc o fluctuaţie de responsabilitate, biblioteca trecând în decursul anilor din tutela primăriei în a şcolii şi invers. Din 1990 activitatea este reluată în clădirea căminului cultural, în două camere . Una din personalităţile locale de care biblioteca îşi va lega numele este poetul ţăran Miron Abrudan.In 2012 se fac investitii si imbunatatiri .
Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet- 2013-2014

Biblioteca comunlă Căpâlna

417130 nr.115, Căpâlna
Bibliotecar: Brânda Felicia (din 2003).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 7259 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1968. Primele locaţii au fost în incinta căminului cultural, apoi în incinta grădiniţei din anii 1970. Din 1975 până în zilele noastre biblioteca funcţionează în căminul cultural Căpâlna. In 2009 biblioteca a fost complet renovata si odata cu echipamentele din proeictul Biblionet 2009 a devenit din nou centru de interes pentru locuitorii comunei.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet – 2009-2014
Campanie antiviolenta- 2010
Lecturi de vară- 2014
Adult-Reg- 2016-2017


Biblioteca comunală Cărpinet

nefunctionala din 2017
417135 , nr.80, Cărpinet
Bibliotecar: Camelia Viorica Micula (din 2004-2016) Personal:1/2 (1/2 spec.).
Colecţii: 10649 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1961. Biblioteca funcţionează în centrul comunei, în clădirea grădiniţei.In 2010 biblioteca a fost complet renovata si deschisa festiv odata cu primirea echipamentelor din proiectul Biblionet.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet- 2010-2014

Biblioteca comunei Dobreşti

417240 nr. 516, Dobreşti
Bibliotecar: Dorina Haidău (din 1983). Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 10855 vol.C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării1962. Biblioteca a avut primul sediu în clădirea căminului cultural. Fiind o zonă minieră dezvoltată, în anii 1970, biblioteca a avut filiale în satele: Cornişeşti, Lunca Sprie şi Hidişel. Din 1999 biblioteca se mută în clădirea noii primării din Dobreşti, unde are un spaţiu adecvat şi condiţii bune.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet- 2009-2014
Campanie antiviolentă- 2010
APIA 2011-2013
Lecturi de vară- 2014


Biblioteca comunală Finiş

417265 nr.438, Finiş
Bibliotecar: Anca Budău (din 2005).Personal :1 (1 spec.)
Din 2011 Cristian Sarba
Colecţii: 5800 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1957. Are ca primă locaţie o clădire lângă căminul cultural din localitate. În 1995 biblioteca e mutată lângă primăria comunei Finiş. Închisă între anii 1997-2004, biblioteca se redeschide în sediul şcolii cu clasele 1-4.
In 2012 biblitoeca este renovată integral ,
Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet- 2011-2014

Bibibioteca comunală Holod

2022- incert 
417280 Holod.
Bibliotecar: Solomie Rodica Viorica (din 2005- 2020 ).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 9825 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- mai ales copii


Anul înfiinţării 1956. Cu ajutorul bibliotecii comunale, s-au înfiinţat puncte de lucru între anii 1970 - 1976, în localităţile aparţinătoare comunei: Lupoaia, Dumbrava, Dumbrăviţa, Hodiţ, Forosig, Vintere şi Valea Mare. Primul sediu al bibliotecii a fost în căminul cultural, s-a mutat apoi în clădirea Şcolii Generale, iar din 1999 a fost mutată din nou în clădirea căminului cultural. In 2013 exista un proiect pentru o cladire care va fi centrul cultural al comunitatii, si va adaposti si biblitoeca. Pana atunci acitivitatile se desfasoara in spatiul foarte modest al bibliotecii.
În 2015 biblioteca se muta in gradinita pana la renovarea sediului.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 5 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
PAPI, în cadrul proiectului „Economia bazată pe cunoaştere”
Biblionet-2010-2014
Lets do it Romania- 2010, 2011
Campanie antiviolenta- 2010
Ora sa STIM 2019


Biblioteca comunală Pocola

417375 nr.365,Pocola
Bibliotecar: Ana Maria Irimie (din 2005). Personal :1/2 (1/2 spec.)
Colecţii: 5964 vol. C& P
Servicii: Servicii tradiţionale

2013 Biblioteca împarte spaţiul cu dispensarul comunal.
2017- Biblioteca -sa muta tin spatiul scolii generale din localitate
2019 -Biblioteca e inscrisa in proiectul Ora SA STIM

Biblioteca Comunala Pomezeu


417380, nr.82 Pomezeu
Bibliotecar: Popa Costel (din 2010).Personal :1/2 (1/2 spec.)
Colecţii: 6000 vol. C& P,
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet- 2012-2014



Biblioteca comunei Răbăgani
4171400, nr.197 Răbăgani
Bibliotecar: Costin Maria (din 2005).Personal :1/2 (1/2 spec.)
Colecţii: 14311 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării1963. A funcţionat în şcoala veche din satul Răbăgani. În anii 1990 a fost mutată într-o clădire pe care o împarte cu dispensarul comunei. Spaţiul e primitor şi bine amenajat.
In 2010 biblitoeca se muta intr-o anexa nou renovata a primariei, dar in 2011 un incediu distruge apoape integral cladirea .
In 2012, biblioteca aplica torusi la proiectul Biblionet, pana la incheierea renovarilor calculatorele functioneaza intr-un spatiu al scolii.
Din 2015 biblioteca revine in conditii foarte bune in aceiasi locatie cu Primaria.
Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet- 2012-2014
Cartile vin acasa-Gaudeamus 2017

Biblioteca Comunei Remetea


417410 Remetea
Bibliotecar Nagy Csaby din 2018
Bibliotecar: in 2013 postul este neocupat
Diana Liana Domocoş (din 2005-2011). Personal :1/2 (1/2 spec.)
Din 2011 postul este neocupat
Colecţii: 10261 vol. C& P
Servicii: Servicii tradiţionale

Anul înfiinţării1960. Primul sediu al bibliotecii a fost în căminul cultural apoi a fost mutată în şcoală. Biblioteca a funcţionat permanent. Comuna fiind localizată într-o zonă submonană pitorească, a fost, în anul 2004, parteneră la un proiect al Fundaţiei Ecotop din Oradea.
Din 2011 dupa pensionarea bibliotecarei postul este neocupat si biblioteca abandonata.

Biblioteca comunală Roşia

417425 Roşia
Bibliotecar: Daniela Gherlea (din 2007). Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 2901 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării1958. Biblioteca funcţionează in clădirea căminului cultural.
In anii 2010-2011 cladirea a fost in renovare , iar biblioteca s-a redeschis la mansarda caminului cultural intr-un spatiu modern .
In colaborare cu scoala si primaria aici se desfasoara toate evenimentele importante pentru comunitate.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet- 2011-2014
Code Kids-2017
4/4 Friends 2018


__________________________________________________________

Centru de asistenta metodica Oradea
_____________________________________________________________

Biblioteca comunală Borş
417075 , nr.293, Borş
Bibliotecar: Batori Judit (din 2007).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 5338 vol. C& P
Program Luni-Miercuri şi Vineri 9.00-17.00,
Marţi şi Joi: 12.00-20.00,
Sâmbătă: 9.00-13.

Anul înfiinţării 1959. De la înfiinţare, de bibliotecă s-au ocupat un mare număr de persoane, coordonarea fiind făcută când de primărie, când de şcoală. În perioada 1959-1987 au fost deschise puncte de lucru şi în satele învecinate: Santău Mare, Santău Mic, Sîntion. Din 1996 biblioteca funcţionează în clădirea vechii primării într-o sală modern amenajată .Activitatile cu publicul se dezvolta an de an. Oferă programe săptămânale pentru grupuri de copii, mame cu copii mici şi pensionari

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet din 2009-2014
Tabere anuale de mestesugari din 2011

Biblioteca comunală Ineu – In Husasaul de Cris

Bibliotecar: Din 2013- Preot dr. Ioan Ghitea
Florica Şanta (din 2005-2008).Personal :1/2 (1/2 spec.)
Colecţii: 4210 vol.( in conservare)
Servicii: Servicii tradiţionale
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1955. În 1968 biblioteca îşi avea sediul în căminul cultural. În decursul anilor a fost preluată de şcoala locală, după revoluţie a revenit iar în subordinea primăriei. În ultimii 10 ani biblioteca a funcţionat intermitent şi nesatisfăcător. Acum (2008) i s-a rezervat un loc în căminul cultural unde urmează să fie mutată şi să funcţioneze în condiţii bune.

Transformarea reala are loc in 2013 cand comuna e confruntata cu initiativa preotului Ghitea Ioan de a organiza biblioteca in satul Husasaul de Cris , intr-o cadire a carei destinatie finala este cultural ”Centrul Cultural profesor universitar dr. ing. Teodor Maghiar”

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet 2013-2014
Istorie locala @biblioteca ta – 2012-2013
Lecturi de vara 2014
Adult Reg 2016-2017


Biblioteca comunală Nojorid

417345 Nojorid
Bibliotecar: Crainic Maria (din 1995).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 6819 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1978. Prima informaţie in legătura cu satul Nojorid datează din anul 1229 sub denumirea de "Villa Irug", iar în 1319 sub denumirea de Irenugd. Locaţia iniţială a bibliotecii a fost o anexă a căminului cultural. Din 1994 biblioteca este poziţionată în centrul comunei lângă primărie. Fondul de carte învechit e din ce în ce mai puţin căutat şi localul lăsat în paragină. În anul 2009 se fac renovări necesare pentru accesarea proiectului Biblionet.
Biblioteca are un public fidel, nu prea numeros, dar functioneaza in conditii bune.

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet-2009-2014
APIA-2011-2014

Biblioteca comunei Sânmartin

417125 str.Principală nr.12, Sânmartin
Bibliotecar: Florica Negrea (din 1996). Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 10224 vol. C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile.

Anul înfiinţării1961.Câteva locaţii prin care a trecut biblioteca de la înfiinţare sunt: Clubul din satul Haieu, UNCAP din staţiunea 1 Mai, căminul cultural din satul Haieu, şcoala din Sânmartin, fosta primărie din Sânmartin . Din 2008 biblioteca este gazduita în noua primărie din Sânmartin, in sala de sedinte. Lucrăm mult în parteneriat cu biblioteca școlară din localitate

Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet 2009-2014
Campanie antiviolență 2010
Code Kids-2017-2020
Ora să STIM 2019

Biblioteca comunală Sântandrei

417515 , nr.452, Sântandrei http://bibliosintandrei.blogspot.ro/
Bibliotecar: Ramona Durdeu (din 2007).Personal :1 (1 spec.)
Colecţii: 6885 vol., din care 6885 C& P
Program – zilnic 8-16
Categorii de utilizatori- toate categoriile

Anul înfiinţării 1966. Biblioteca a funcţionat într-o veche clădire care acum este parohie catolică, a fost mutată în vechiul sediu al CAP-ului, apoi în incinta primăriei în spaţiul arhivei. Din 1996 până azi o găsim într-o clădire în curtea şcolii generale Sântandrei.
Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne 4 PC, făra soft, conexiune internet
Programe ale bibliotecii
Biblionet-2009-2014
Campanie antiviolenta- 2010-2013
Program permanent pentru copii de etnie rromă
ZICI-2019
4/4 Friends 2019
Ora sa STIM 2019

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării