4 decembrie 2020

C.C. Catch

Caroline Catherine Müller e o cântăreaţă pop germană, ce s-a născut pe 31 iulie 1964 şi e cunoscută sub pseudonimul artistic, de scenă, C.C. Catch. Cariera ei muzicală e foarte cunoscută mai ales datorită colaborării din anii 1980 cu compozitorul Dieter Bohlen (membru al formaţiei Modern Talking, ce a compus practic muzica acestei renumite formaţii de muzică uşoară germane). C.C. Catch s-a născut în oraşul Oss din sudul Olandei, dar părinţii ei sunt germani, şi la sfârşitul anilor 1970 familia s-a mutat de tot, în Germania. Încă din copilărie, părinţii au sprijinit-o recunoscându-i talentul muzical şi încurajându-i dorinţa de a deveni o cântăreaţă faimoasă. Tatăl artistei a sprijinit-o în mod deosebit, jucând un rol important în cariera ei, ca manager şi organizator al turneelor fiicei sale. Tot din timpul copilăriei, C.C. Catch a participat la numeroase concursuri de talente muzicale şi înainte de a se lansa cu succes pe piaţa muzicală internaţională a făcut parte din cvintetul de muzică uşoară germană numit Optimal (din acest cvintet patru membri erau femei).

C.C. Catch în anii 1980

Dieter Bohlen în anii 1980

Chris Norman, C.C. Catch și Dieter Bohlen înaintea unei emisiuni tv

Cariera muzicală

Caroline Catherine Müller a fost descoperită de Dieter Bohlen, ce a observat-o într-o apariţie de pe o scenă muzicală din Hamburg. Convins că va deveni o cântăreaţă de succes, Bohlen a ajutat-o să semneze un contract cu renumita companie germană de producţie muzicală BMG (Bertelsmann Music Group) lansându-i efectiv, cariera muzicală solo. Tot Bohlen i-a dat şi numele de scenă, cei doi "C" reprezentând iniţialele prenumelor artistei şi cuvântul "Catch" ce i s-a părut că s-ar potrivi perfect cu iniţialele dinaintea lui.

În 31 iulie 1985, C.C. Catch a lansat pe piaţă single-ul ei de debut, intitulat "I Can Lose My Heart Tonight". Iniţial, această melodie a avut un succes moderat pe piaţa muzicală europeană, reuşind să se claseze printre primele 20 de melodii din clasamentele single-urilor din principalele ţări europene, mai ales în Germania şi Elveţia. C.C. Catch şi Dieter Bohlen au lucrat împreună până în anul 1989, perioadă în care compania de producţie muzicală Hansa Records (o subsidiară a BMG) a lansat pe piaţă patru albume de studio şi doisprezece single-uri ale cântăreţei germane (practic la aceste patru albume muzica, versurile şi aranjamentul muzical a fost realizat de Dieter Bohlen, el fiind de altfel şi producătorul acestora). Dintre aceste single-uri 8 au ajuns între primele 20 de melodii din clasamentele europene ale single-urilor, iar un album s-a clasat între primele 10 locuri din topurile albumelor din trei ţări europene (Germania, Elveţia şi Norvegia).


Primul album de studio
, intitulat "Catch the Catch", a fost lansat pe piaţă în data de 28 aprilie 1986 de compania germană Hansa Records. De pe acest album, trei melodii au fost relansate ca single-uri: "I Can Lose My Heart Tonight", "Cause You Are Young" şi "Strangers by Night". Toate melodiile de pe acest album, ca de altfel şi cele de pe următoarele trei albume de studio fac parte din genul eurodisco şi synthpop, foarte apreciat de melomani de-a lungul anilor ‘80 şi ‘90 din secolul trecut. Acest album a fost cel mai apreciat album al cântăreţei germane, el reuşind să se claseze pe locul 6 în clasamentul albumelor din Germania şi Norvegia, şi pe locul 8 în Elveţia.

Coperta albumului Catch the Catch




Al doilea album de studio, intitulat "Welcome to the Heartbreak Hotel", a fost lansat pe piaţa muzicală în data de 8 decembrie 1986, tot de compania Hansa Records. De pe acest album două melodii au fost relansate ca single-uri: "Heartbreak Hotel" şi "Heaven and Hell". Deşi acest album a fost bine apreciat de publicul meloman, el nu a reuşit să se claseze în topurile albumelor decât pe locul 22 în Spania, 28 în Germania şi 44 în Suedia. Pentru vânzările din Spania acest album a primit discul de aur.

Coperta albumului Welcome to the Heartbreak Hotel




Al treilea album de studio, "Like a Hurricane" a fost lansat pe piaţă în anul 1987, de aceeaşi companie germană. De pe acest album două melodii au fost relansate ca single-uri: "Are You Man Enough" şi "Soul Survivor". Albumul "Like a Hurricane" s-a clasat pe locul 25 în clasamentul albumelor din Spania şi pe locul 30 în Germania. 

Coperta albumului Like A Hurricane




Al patrulea album de studio, "Big Fun" a fost lansat pe piaţă anul următor, în 1988, fiind ultimul produs de Dieter Bohlen şi vândut de Hansa Records. De pe acest album patru melodii au fost relansate ca single-uri: "Backseat of Your Cadillac", "Summer Kisses", "Nothing But a Heartache" şi "Baby I Need Your Love". Acest album s-a clasat cel mai bine în Spania, unde a reuşit să urce pe locul 22 din clasamentul albumelor.

Coperta albumului Big Fun





La începutul anului 1989, C.C. Catch era nemulţumită de faptul că Bohlen nu era de acord să contribuie şi ea la scrierea propriilor melodii, de aceea de comun acord au încheiat colaborarea şi contractul cu BMG. Totuşi, după încheierea acestei colaborări, C.C. Catch a trebuit să mai "lupte" câteva luni în diferite tribunale din Germania, pentru a-şi putea păstra numele de scenă. În toamna aceluiaşi an, C.C. Catch s-a întâlnit la filmările unui spectacol de Anul Nou din Spania cu managerul muzical Simon Napier Bell, şi la scurt timp s-a înţeles cu el şi a semnat un contract cu acest manager şi cu compania de producţie Metronome
(subsidiară a mai cunoscutei companii Polygram). Sub sigla Metronome, C.C. Catch a lansat pe piaţă, la sfârşitul anului 1989, al cincilea album de studio, intitulat "Hear What I Say". La producţia acestui album C.C. Catch a fost ajutată de Andy Taylor (fost membru al formaţiei Duran Duran), Dave Clayton (ce colaborase înainte cu George Michael şi U2) şi Jo Dworniak. La scrierea a 7 din cele 10 melodii de pe acest album a colaborat, de data aceasta în mod activ şi C.C. Catch, dându-le astfel o notă mai personală. În plus, la melodiile de pe acest album se observă pe lângă binecunoscutul gen disco şi pop, o puternică influenţă house, funk şi swing. De pe acest album două melodii au fost relansate ca single-uri: "Big Time" şi "Midnight Hour".

Simon Napier Bell

Andy Taylor

Dave Clayton

Jo Dworniak

Coperta albumului Hear What I Say



După lansarea celui de-al cincilea album de studio, la începutul anului 1990 C.C. Catch şi-a încheiat contractul cu compania Metronome şi s-a mutat la Londra dedicându-se meditaţiei yoga, şi de atunci până azi nu a mai înregistrat nici un album nou de studio. În 1992 a lucrat la un proiect comun cu muzicianul englez Peter Gabriel
(solistul formaţiei Genesis până în anul 1975) şi din această colaborare a apărut pe piaţă melodia "Harmonix", cântată tot de C.C. Catch. Melodia aceasta a apărut ulterior, înregistrată, în 1993 şi pe albumul "Way Down Below Buffalo Hell" lansat de formaţia Jam Nation’s. În 1998 C.C. Catch s-a reîntors în Germania, a lansat un nou single "Megamix ‘98", iar după lansarea acestui single a participat în emisiunea muzicală de televiziune de la BBC intitulată Top of the Pops unde a cântat o melodie împreună cu rapper-ul Krayzee. Peste cinci ani, în 2003 a lansat un nou single "Shake Your Head", ce a ajuns până pe locul 12 în clasamentul single-urilor din Spania, această melodie fiind ulterior foarte apreciată în sudul Europei, în vara acelui an. În anul următor, 2004, a lansat un nou single în cadrul emisiunii muzicale Comeback – Die Big Chance difuzată de postul german de televiziune ProSieben. Single-ul "Survivor" a fost ulterior inclus şi pe albumul "Comeback United", album pe care sunt înregistrate melodiile cântate de mai mulţi artişti ce au participat la acea emisiune (în afară de C.C. Catch mai sunt melodii interpretate de Limahl, Chris Norman, Benjamin Boyce, Coolio, Jazzy von Tic Tac Toe, Haddaway, Emilia and the Weather Girls). În acelaşi an, a cântat în S.U.A. colaborând la concertele susţinute acolo de Modern Talking.

Peter Gabriel în anii 1990

Chris Norman în anii 1990





În septembrie 2010, C.C. Catch a lansat un nou single, intitulat "Unborn Love", la producerea căruia de data aceasta a colaborat cu producătorul muzical spaniol Juan Martinez. În 2014, C.C. Catch a lansat single-ul "Another Night In Nashville" în care melodia e interpretată alături de Chris Norman
(fostul lider al formaţiei engleze Smokie). În 2015, a susţinut, singură de data aceasta, câteva concerte în S.U.A., cele mai mari vânzări de bilete reuşindu-le la concertele din Los Angeles, Chicago şi Dallas. Anul următor, a cântat în câteva mari oraşe din Canada, cel mai mare concert fiind cel susţinut în Toronto. În 2017, a realizat un turneu de succes în câteva ţări din America de Sud (Argentina, Peru, Chile, Brazilia şi Bolivia). În 2018 şi 2019, putem spune că s-a reprofilat pe Europa de est, aici susţinând mai multe concerte, acum doi ani de exemplu a susţinut un concert la Cluj-Napoca, iar anul trecut la Bucureşti.

Producătorul muzical Juan Martinez




În afara celor cinci albume de studio, de la sfârşitul anilor ‘80 şi până în 2011 C.C. Catch a mai lansat pe piaţa muzicală 13 albume de tip compilaţie ce au în cuprinsul lor o parte din single-urile ei, aranjate în diferite conformaţii şi stiluri muzicale. Pe unele din albume apar şi melodii nelansate anterior pe albumele de studio. Sub sigla companiei de producţie Hansa Records a lansat trei albume de acest tip: "Diamonds: Her Greatest Hits" (16 mai 1988), "Best of ‘98" (1998) şi "In the Mix" (12 mai 2003). Sub sigla companiei Ariola Express (tot o subsidiară a BMG) a lansat cinci albume: "Super 20" (2 ianuarie 1990), "Backseat of Your Cadillac" (1991), "Super Disco Hits" (2 mai 1994), "Heartbreak Hotel" (3 iulie 2000) şi "Best of C.C. Catch" (18 septembrie 2000). Sub sigla companiei independente, tot germane, de producţie muzicală Edel a lansat patru albume: "Catch the Hits" (16 septembrie 2005), "The 80’s Album" (28 octombrie 2005), "Maxi Hit Sensation-Nonstop DJ" (12 mai 2006) şi "Ultimate C. C. Catch" (23 noiembrie 2007). Ultimul album de tip compilaţie intitulat "25th Anniversary Box" (ce conţine 5 c.d.-uri) a fost lansat pe piaţă sub sigla 4ever Music, pe 11 noiembrie 2011, acest c.d.-box având acest titlu pentru că C.C. Catch aniversa în acel an 25 de ani de carieră muzicală.

Pentru realizarea acestui articol, ce ne detaliază cariera artistei C.C. Catch, m-am inspirat din următoarele surse de internet:

1. https://ro.wikipedia.org/wiki/C._C._Catch

2. https://en.wikipedia.org/wiki/C._C._Catch

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Catch_the_Catch

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Welcome_to_the_Heartbreak_Hotel

5. https://en.wikipedia.org/wiki/Like_a_Hurricane_(album)

6. https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Fun_(C.C._Catch_album)

7. https://en.wikipedia.org/wiki/Hear_What_I_Say

Prof., bibliotecar Florin Miheş.

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării