Azi 14 februarie a avut loc o întâlnire online pe zoom între elevi ai liceului Teoretic Aurel Lazăr- prof Livia Ghiurcuța, elevi ai colegiului Național Mihai Eminescu, prof Daniela Sopota, Emilia Teszler președinta Asociației Tikvah din Oradea, Biblioteca Județeană prin Delia Pantea , Diana Jianu de la Muzeul Cetății Oradea, profesori și alte persoane interesate.Livia Ghiurcuța a fost gazda și moderatoarea întâlnirii.
Doamna Teszler ne-a povestit despre Asociația înființată în memoria mamei ei,
despre necesitatea de a înțelege cultura și poporul evreu în afara suferinței și a holocaustului, despre sentimentele pe care le trăiește în zilele noastre când globalizarea nu însemnă totdeauna siguranță, și despre Eva:
Am împlinit 13 ani. M-am născut în ziua de vineri, 13.ˮ
Așa începe jurnalul Évei Heyman, născută pe 13 februarie 1931.Azi, vocea Évei trebuie să fie auzită pentru ca ura și indiferența față de semeni să nu mai fie prezentă în societate. Fetița de 13 ani a ținut timp de 6 luni un jurnal, în care povestește stările ei sufletești și dorința arzătoare de a trăi. Ea a fost martor la tot ceea ce s-a întâmplat începând cu interzicerea evreilor de a părăsi orașul, obligația de a purta pe haine semnul distinctiv al stelei galbene, înființarea ghetoului și deportările evreilor orădeni.
În numele tuturor copiilor care au pierit în lagărele naziste, Asociația Tikvah din Oradea, în 2015, a ridicat o statuie care o înfățișează pe Éva Heyman. Memorialul a fost realizat de artista britanică Flor Kent și este amplasat în Parcul Nicolae Bălcescu, locul din care au pornit „trenurile morții”.Din octombrie 2018 statuia a fost donată Primăria Municipiului Oradea, de către Asociația Tikvah, fiind inclusă în inventarul domeniului pub
Biblioteca Județeană a venit cu o recomandare de lectură foarte actuală și Victor Frankl Omul în căutarea sensului vieții.
Spre deosebire de scrierile romanțate care au apărut pe piață în ultimii ani, această carte pornind de la experiența în 4 lagăre de exterminare a medicului Victor Frankl, caută în realitatea trăită , sensul vieții.Și mai mult , prezintă o metodă de terapie a traumelor în care suntem foarte mulți dintre noi blocați. Pentru că până la urmă suntem în viață pentru a trăi cu sens.
Cartea este ușor scrisă , poate fi citită și integrată de oricine.
Sensul vieții , poate fi descoperit pe trei căi : prin creație sau acțiune,
2.prin experimentarea bunătății, a adevărului, a frumuseții, a naturii , a culturii...
3.prin atitudinea în fața suferinței inevitabile și transformarea acesteia prin curaj.