27 februarie 2023

Lecturi de weekend 174

Cărți ale colegilor. Recenzia e preluata.

Curiozități sălăjene, editura Caiete
Silvane , Zalău , 2010.




Este vorba de cartea cu acelaşi titlu al scriitorului Györfi-Deak György, apărută în Editura Caiete Silvane, lansată la Jibou, cu prilejul Zilelor Caiete Silvane.

Două curiozităţi sunt legate de autor: prima, scriitorul este de origine maghiară şi-a scris cartea în limba română, dar nu într-o română oarecare, ci în una foarte bună;

Să revenim la cartea lui Györfi-Deak György. Ea este o colecţie de 40 de articole scrise şi publicate de autor în diferite periodice cu care nu epuizează, nici pe departe, curiozităţile din judeţ Ele se referă la oameni, locuri, întâmplări, obiceiuri şi legende, predominând cele din Jibou, oraşul de reşedinţă al scriitorului, sau din împrejurimile acestuia. Iată câteva titluri de articole înserate în carte: Castelanii din Jibou; Comoara din Cuciulat; Cu pluta printre secole; Poarta stelară a Meseşului; Haiducii la Guruslău; Judeţul Sălaj în NATO; O statuie cât veacul; Oameni de seamă ai Sălajului; Sărbătorile la maghiari; ”Ucigă-l Toaca” în Sălaj; Un american la Guruslău etc. Articolele dau prilejul atât sălăjeanului, dar mai ales celor din afara judeţului, să ia cunoştinţă de lucruri cu adevărat interesante, insuflându-le dorinţa să străbată meleagurile lui presărate cu curiozităţi şi populate de oameni de toată isprava, fie ei români sau unguri.
Pe lângă faptul că autorul stăpâneşte ireproşabil limba în care scrie, tonul articolelor lui este , pe alocuri, şugubăţ şi nu se dă la o parte nici să facă anumite glume. Căci, de exemplu, glumă mi se pare a fi concluzia pe care scriitorul ne-o sugerează în articolul ”Haiducii la Guruslău” şi anume că armata lui Mihai Viteazul şi a lui G. Basta a învins-o aici pe cea a lui Sigismund Bhatory, pentru că, în armata lor, inferioară numeric celei a principelui, erau unguri (haiduci), iar în cea a lui Bhatory predominau românii (munteni şi moldoveni). Am cercetat şi eu sursele autorului şi altele de pe Internet, şi am constatat că haiducii (haiduc = mercenar) erau sârbi şi bosniaci şi că nimeni nu afirmă că în armata lui Sigismund românii erau majoritari. Mai mult, într-un alt articol, ”Un american la Guruslău”, autorul reproduce mărturiile despre bătălia de la Guruslău ale lui John Smith, în care Mihai nici nu mai este menţionat ca participant la această bătălie! Prin urmare, contează foarte mult cum îţi alegi sursele, ce anume citezi şi cum le interpretezi. Se adevereşte chestia cu spuza trasă pe turta ta.
Fiecare articol este însoţit de o listă bibliografică, autorul voind să ateste că tot ce a scris se bazează pe documente. Pe lângă faptul că este o practică neuzuală pentru acest gen de articole, sunt trecute în aceste liste chiar şi titlurile menţionate doar în text, ceea ce este o exagerare.
Una peste alta, cartea este interesantă şi bine scrisă, iar autorul ei are meritul de a aduce în atenţia cititorilor informaţii inedite, în special legate de etnia sa. Aşteptăm şi altele.


Preluat de la   Artemiu Vanca 

24 februarie 2023

Pe unde a umblat puzzle-ul

 https://www.puzzle-pandas.com/product-page/puzzle-panda-tags

Când găsești într-o dimineață un puzzle frumos care s-a plimbat prin lume,  în holul bibliotecii județene în zona pentru donații! 




Cultură și civilizație ebraică - donație de carte

 

În luna februarie 2023 Federația Comunităților Evreiești din România a donat Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai ” 10000 de cărți apărute la editura Hasefer în ultimii 10 ani.

Găsim printre ele cărți de istorie, romane, memorialistică, poezie, eseuri, lucrări de istorie de diferite nivele, cărți de cultură și  civilizație ebraică.  

Spre deosebire de literatura referitoare la evrei și holocaust care apare pe piață, acestea nu sunt bestselleruri, ci sunt cărți care conțin momente trăite, interesante pentru cei care doresc să vadă realitatea așa cum a fost trăită de autori.

În ultimii 10 ani istoria evreilor și a Holocaustului a revenit în atențía generală.
HOLOCAUSTUL este termenul care reprezintă cel mai mare masacru din istorie, iar între victime s-au numărat 1,5 milioane de copii....
În calendarul evenimentelor găsim două date importante:
9 octombrie - Ziua Comemorării Holocaustului din România- din 2004
27ianuarie- Ziua Internațională a comemorării victimelor celui de-al doilea Război Mondial

Pentru a susține programele școlare cu această tematică , Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai va oferi din aceste cărți la rândul ei,  donații de carte,  spre bibliotecile publice  și școlare în măsura nevoilor și a cererilor.



                    



































Șezătoare la bibliotecă în februarie 2023

 Luna ianuarie și februarie au impus trendul anului! 

Vom lucra modele de Bihor în diferite interpretări și pe diferite materiale.





                                Mirela începe o nouă ie pe un material de lână extrem de fin !

Lili  dicută depre optiunile pe care le are  pe materialele primite din sat. 
Vechi și nou intră intr-un proces de prelucrare și modernizare.



 

 


Vechi,  stilat , greu de replicat, lângă nou și adaptat .
Ne jucă și ne bucurăm de rezultatele jocului nostru.







22 februarie 2023

20 februarie 2023

Plăcerea de a citi- Salonta


Plăcerea de a citi, respectul pentru cunoaștere și admirația pentru artă sunt valori pe care elevii le cultivă constant în anii de școală.
Pentru a se apropia de lumea fascinantă a cuvintelor scrise, elevii clasei a V-a B au petrecut o oră printre miile de volume ale Bibliotecii Municipale ,,Teodor Neș”. Întâmpinați cu căldură de domnul și doamna bibliotecară, copiii au răsfoit cărți de beletristică, istorie, atlase, dicționare, au vizitat încăperile bibliotecii și au creat propriile coperți de cărți.
prof. Andrea Precup










19 februarie 2023

Lecturi de weekend 173


Fiona Barton, autoarea britanică de bestselleruri,  s-a născut în 1957, la Cambridge, în Regatul Unit.  La  Londra a lucrat ca scriitoare și jurnalistă pentru mai multe ziare:   The Daily Mail The Daily Telegraph unde a fost redactor de știri și The Mail, ca  reporter șef. În perioada petrecută la The Mail, a fost distinsă cu National Press Awards. Ea a fost, de asemenea, reporter șef la Mail on Sunday, unde a câștigat Reporterul Anului la British Press Awards.


În 2008, și-a părăsit cariera de jurnalist pentru a face voluntariat în Sri Lanka împreună cu soțul ei, ca formatori de jurnalişti. Din acest moment a început să lucreze cu jurnalişti exilaţi şi ameninţaţi din întreaga lume.

În timpul șederii în Sri Lanka, a început să lucreze la Văduva . Aceasta a însemnat relaxarea stilului   de jurnalist și  pentru a prelua stilul mai liber al scrierii de roman. În calitate de jurnalistă a unui ziar național care acoperă crime și procese notorii, ea s-a trezit întrebându-se ce știau cu adevărat soțiile acuzaților – sau și-au permis să știe.


După ce a părăsit Sri Lanka, cuplul s-a mutat în Franța, unde, odată ce romanul ei de debut a fost publicat și bine primit, a început să lucreze la Copilul, a doua sa carte. La vârsta de 51 de ani, Fiona Barton și-a dat seama că acum este romancier. Cariera ei a luat câteva întorsături surprinzătoare de-a lungul anilor.
Ca să păstreze relația cu cariera de jurnalist , a a creat personajul Kate Water, care este și jurnalist, ceea ce, iar autoarea a putut să înzestreze personajul cu propriile abilități de jurnalist.

Romanul ei de debut, Văduva, a fost vândut până acum în aproximativ 30 de țări.
După publicare, titlul a fost inclus pe lista scurtă pentru competiția Richard & Judy Search for a Bestseller în anul 2014.

The Widow este un thriller psihologic extraordinar și captivant și este, într-adevăr, un succesor demn al reginelor menționate mai sus ale genului. Are în rol principal Jean Taylor, al cărui soț Glen tocmai a murit și a cărui moarte a provocat o mare zarvă. În timp ce era în viață, Glen a fost acuzat de o crimă odioasă, iar acum, după moartea sa, jurnaliştii bat la ușa lui Jean cerându-i câteva răspunsuri. Este povestea unui copil dispărut, scrisă din mai multe perspective, povestită de soția bărbatului suspectat de crimă, de detectivul care conduce cazul, de jurnalist, precum și de mama victimei. 

Toată lumea se uită mereu la victimă, dar cum rămâne cu cei rămași în urmă de partea acuzatului? Cum îi afectează toate acestea familia și cum pot face față calvarului? 

În Copilul, a doua carte a lui Fiona Barton, o întâlnim din nou pe Kate, de data aceasta investigând o altă crimă care se învârte în jurul scheletului unui copil mic, descoperit la Londra, pe un șantier. Vestea despre acest caz va afecta profund două femei: una care ar putea avea un secret îngropat care ar putea ieși la iveală, iar cealaltă care s-ar putea teme de vestea că copilul furat de la maternitate ar putea fi cel găsit chiar acum.


Cărțile fionei Barton, Copilul și Văduva sunt și în format electronic pe Scribd și pe Academia.edu in pdf.

traducere adaptată din - Cărțile Fionei Barton

15 februarie 2023

15 Februarie - Ziua naționala a lecturii


 Azi, la Biblioteca comunei Aștileu, pentru a comemora și sărbători aceasta zi importantă pentru noi, a fost prezentă scriitoarea anului 2022 — Ela Ardelean. 

Primarul comunei Astileu, domnul Lazăr Vasile Ionuț, a fost nelipsit de la această sărbătoare, menționând exemplul și importanță implicării pentru evoluția societății. 

Doamna bibliotecar Bogdan Nicoleta a făcut posibilă sărbătorirea acestei zile într-un cadru absolut superb atât ca ambient cât și ca sentiment. 

 Am lecturat din cartea “Există si nopți”  pagini care pun adevărate baze pentru existența noastră și oferă o șansă la renaștere morală. 

       Ziua lecturii nu trebuie sărbătorită doar într-o sigură zi din an, aceasta trebuie sărbătorită zilnic. Cultura, inspirația, știința,  toate vin din ceea ce citim. Pentru a le dezvolta avem nevoie de o lectură completă și complexă, făcută zi de zi. 

Cititul reprezintă baza existenței și dezvoltării noastre ca oameni atât individual cât și ca societate- colectiv. Este arta profundă ce ne leagă și elementul de continuitate al societății. 

A fi într-o Bibliotecă nu înseamnă a te afla într-un spațiu fizic ci este un sentiment ce trebuie trăit la o intensitate maximă

Bibliotecar Nicoleta Bogdan

În presă 










Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării