28 octombrie 2024

Ziua a cincea - scoala altfel

 Astăzi, 25 octombrie 2024, copiii cu vârsta între 3 - 5 ani de la Grădinițele nr. 28  și 56 însoțiți de educatoarele Loredana Bondar, Larisa Feher, Anamaria Haita, Anca Pop, Loredana Săbăduș și Lenke Vincze  au făcut o vizită la bibliotecă. 

La Secția de copii  au ascultat povestea scrisă de Ann-Katrin Heger, intitulată "Cel mai curajos arici"și au răsfoit cărțile  din rafturi.

La Secția de Stiință am aflat de ce Elmer  este diferit de ceilalți elefanți , cum se simt persoanele diferite și cum ne purtăm cu ele.

Apoi am trecut la ghicitori  despre animale  iar  copii au povestit despre animalele lor de companie, căței , iepuri , pisici, despre cele din curțile lor sau ale bunicilor,  melci și arici.

În plimbarea prin bibliotecă am intrat la o secție de colecții speciale unde copiii au aflat că biblioteca are cărți în toate limbile cunoscute începând  cu latina și slavona; despre cum îmbătrânesc cărțile  și cum trebuie să umblăm cu ele ca să nu le stricăm sau să nu ne îmbolnăvim.

Acum așteptăm ca micii cititori să devină mari exploratori !





25 octombrie 2024

Ziua a patra- Școala altfel


Ziua a patra a săptămânii a adus în Biblioteca Județeană pe elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Aurel Pop” Oșorhei, însoțiți de doamna învățătoare Gabriela Huț.
Aflați pentru prima dată într-o bibliotecă mare copiii au profitat la maxim de timp. La secția de copii au răsfoit cărți, au aflat regulile de înscriere și de comportare într-o bibliotecă.
La secția de științe s-au distrat cu ghicitori despre animale și am folosit prilejul să discutăm diferite roluri ale acestora pe lângă casă sau despre continentele pe care trăiesc acestea.


În timpul petrecut la Secția pentru copii și tineret, elevii clasei a VI-a B de la Școala Gimnazială „D. Cantemir”, împreună cu diriginta lor, prof. Ioana Codrean , au avut prilejul de a descoperi tărâmul fermecat al cărților .
Au poposit și la Secția Medicină unde au preferat prezentarea despre ”Limbaj, scriere și carte” .
De la comunicarea orală, atât de subiectivă prin eforturile de fixare a mesajelor pe diferite suporturi, de la ziduri de peșteră , papirus , hârtie s-a ajuns la comunicarea prin intermediul ecranelor ....
Au întrebat și au aflat cum găsește un bibliotecar atât de repede o carte, le-am povestit despre codul de aranjare a cărților, pentru că biblioteca este un tărâm fermecat, aranjat cu grijă, pentru ca orice carte să fie regăsită.





24 octombrie 2024

Gradinari din alparea- ziua a treia


Copiii din grupa „Fluturașilor” de la G.P.N. Alparea s-au trezit de dimineață și au pornit spre Oradea pentru o vizită la bibliotecă . Emoționați și plini de energie , copiii ne-au povestit despre biblioteca lor de la grădiniță, despre ce le place să asculte (pentru că sunt prea mici ca să știe să citească), și am discutat despre animalele domestice , dar și despre cele pe care le-au văzut la grădina zoologică .
La Secția pentru copii, au fost fascinați de povestea „Elmer și Curcubeul” , după care și-au tras sufletul la Mediatecă .
Îi așteptăm cu drag și altă dată, împreună cu prof. Anca Șando
A consemnat, Lilia Blaga.

Alparea e un sat din comuna Oșorhei . Prezența la Biblioteca Județeană arată interesul profesorilor pentru cartea tipărită 
Asteptam cu interes noua bibliotecă publică din Oșorhei, construită cu fonduri PNRR.




 

Ziua a treia- săptămăna altfel


Biblioteca Județeană a găzduit astăzi copiii clasei I A de la Școala Gimnazială „O. Goga” din Oradea. Deși unii dintre ei nu erau la prima vizită la noi, le-am explicat cum pot deveni cititori fideli ai bibliotecii . Au vizitat Secția pentru copii și tineret, Mediateca și Secția Medicină-Științe .
Am povestit puțin pentru a descoperi care sunt preferințele lor. Unii adoră poveștile , iar alții sunt pasionați de plante și animale . Am vizionat o prezentare despre animale : mai exact, am răspuns la niște ghicitori sub formă de poezioare . Copiii s-au distrat , au răsfoit câteva cărți și au învățat că fiecare carte are locul ei într-o bibliotecă , iar cel mai important lucru este să citim și să avem grijă de cărți .
Copiii au fost însoțiți de prof. Cătălin Laslău și doamna consilier școlar Nadia Poleac .




 

Explorând SoBrief

La recomandarea  ultimului număr  BiblioFeed , am intrat să explorez site-ul SoBrief care pune la dispoziție peste 70.000 de cărți de non-ficțiune , prezentate pe scurt, atât în varianta text /gratuit care poate fi citit sau descărcat în pdf cât și audio (contracost).

Intri pe site, cauti cartea care apare cu rezumatul ei și cu date despre autor . 
Am încercat cu Medium medical care semnalează opiniile publice diferite referitoare la  abordarea tratamentului și descrierii maladiilor cronice,  contestată de unii și aplaudată de alții.
Am citit un rezumat al unei carti de Eckhart Tolle. 
Există 2 titluri de Biblioterapie, cărți de copywriting, bussines , psihologie, 22 de cărți despre inteligenta artificială, 18 cărți care au în titlu cuvântul Bibliotecă .... si altele multe până la 70000☺☺☺
La căutarea roman/novel  răspunsul conține cărți care te învață să scrii un roman .
Am găsit cartea  Baiatul care a fost crescut ca un caine si alte povesti din jurnalul unui psihiatru de copii, carte despre care  o prietenă spunea că ar trebui introdusă in toate școlile medicale și în biblioteca oricărui psihiatru pentru copii.

 La categoria de Cărti de autoajutorare am găsit recomandată cartea Alchimistul de Paolo Coelho roman de fictiune. Am găsit și Arta sublimă a nepăsării,de Mark Manson, Cele patru legăminte  /The Four Agreements de Don Miguel Ruiz, cărți care le avem și pe rafturile bibliotecii și pe care le-am citit și doream să le văd repovestite, chiar și așa în engleză.

De exemplu, Alchimistul scoate în evidență 9 teme ale poveștii-
1. Urmează-ți povestea personală, o cale de autocunoaștere
2. Ascultă-ți inima și învață limbajul lumii.
3.Fii atent la prevestiri și semne pe parcursul călătoriei.
4. Depășește frica și obstacolele din drum.
5. Iubirea ca forță transformatoare în realizarea destinului.
6 Unitatea lucrurilor, înțelegerea sufletului universului.
7.Perseverență și credință în fața piedicilor.
8. Înțelepciunea simplității și trăirea prezentului.
9.Alchimistul din interior, transformarea obișnuitului în extraordinar.


23 octombrie 2024

Scoala altfel ziua a doua

Azi, 22 octombrie, copiii de la Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” din Holod au ales să viziteze Biblioteca Județeană în cadrul programului „Școala Altfel”. Aflându-se la vârsta curiozității , le-am pregătit o prezentare despre biodiversitate . Biodiversitatea cuprinde toate formele de viață, de la gene până la ecosisteme, indiferent de nivelul lor de organizare biologică.

Tema prezentării de astăzi a fost „Plante originare din America sau marele schimb columbian” .

Am vizionat împreună materiale despre plante și curiozități din lumea vie . Am discutat, comentat și completat noile informații. Orice lucru nou învățat este binevenit în efortul de a susține un mod de viață echilibrat și sănătos , bazat pe respectul față de mediul înconjurător . Încercăm să îi motivăm pe copii să își petreacă timpul în bibliotecă și să își îmbogățească cunoștințele și imaginația prin lectură .

Copiii au fost însoțiți de doamnele profesoare Andreea Ban și Luminița Plev 

a consemnat Lilia Blaga

Ce am aflat din discutiile cu copii? 
Ca ce mai bună legumă e supa de pui.
Ca zacusca chiar daca e facută din legume nu mai e preferată de nimeni!
Că dormitul poate fi un hobby!







 

22 octombrie 2024

Săptămâna altfel - prima zi

 

Micii ambasadori de la Școala Gimnazială „Aurel Pop” din Oșorhei, însoțiți de doamnele prof. înv. primar Alina-Bianca Drugaci (clasa I A), Mihaela Cherman (clasa I D), Patricia Dume (clasa a IV-a) și prof. Ionela Statomir, ne-au vizitat și ne-au încântat cu nivelul lor de cunoștințe și de interes pentru  oferta variată de informații pe care o are biblioteca.


Albumele cu tematică, pietre prețioase, viața în sălbăticie, construcții, modă .. le-au atras atenția și au fost cheia unor discuții interesante. 
 






14 octombrie 2024

Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România.

 

În perioada 10-11 octombrie 2024, a fost organizată Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. Întâlnirea profesională a avut loc la Biblioteca Orășenească “Máté Imre”, din Valea lui Mihai.

Organizatorii principali al evenimentului au fost: Szőcs Endre (președintele ABMR), Karsai Attila (primarul din Valea lui Mihai), Gheri Judit și Simon Andrea (bibliotecari la Biblioteca Orășenească Máté Imre”)

Ședința anuală a fost prima oară organizată în Județul Bihor, cu o participare activă a bibliotecarilor din teritoriu, inclusiv din Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. Delia Pantea coordonatorul metodologic, împreună cu bibliotecara Melinda Racsav au transmis mesajele de bun venit a doamnei directoare Ancuța Florina Șchiop și ideea întâlnirilor profesionale, organizate în viitorul apropiat la Oradea sau în bibliotecile din județul Bihor.

Prezentările tematice, profesionale au fost concrete, actuale și diversificate. Am putut să discutăm liber despre domeniile și ramurile biblioteconomiei. Bibliotecarii invitați din țară și din Ungaria au împărtășit experiențele, tendințele moderne pe care le practică în instituțiile de cultură în care lucrează. Subiectele discutate au reflectat că sunt necesare întâlnirile organizate ca să putem crea legături profesionale, ca să avem curajul să cerem sfaturi, îndrumări metodoligice, și ca să practicăm tendințele moderne a meseriei.









7 octombrie 2024

Șezătoare în octombrie

 În data de 3 octombrie a avut loc la bibliotecă o nouă șezătoare.

S-au croit două ii, dintre care una va fi o cămașă tradițională de Bihor. Viorica Știube, meșter popular va supraveghea procesul de creație.

Sezonul de cusut ne aduce la fiecare întâlnire alte doamne interesate de a-și coase cu mâna lor câte o cămașă populară.

În 2 octombrie pe youtube, Alina Tomer a încărcat videoul făcut la prima șezătoare din sezon. IA și Psihologia este tema  și spune povestea Șezătorii din Bihor!
 











 



4 octombrie 2024

Rețeaua Fetelor Neînfricate

Biblioteca ”Octavian Goga” din Aleșd s-a înscris în proiectul național,, Rețeaua Fetelor Neînfricate" propus de Fundația Progres Bistrița.

Obiectivul acestui proiect este de a crește capacitatea pre-adolescentelor și adolescentelor cu vârste între 10-16 ani, prin schimbarea atitudinii față de sine și față de comunitate, dobândirea de cunoștințe și competențe sociale în cadrul a 10 sesiuni locale de învățare reciprocă.  

În data de 24 septembrie 2024, la biblioteca a reluat Proiectul Rețeaua Fetelor Neînfricate, cu a treia sesiune care a avut ca temă, Comunicare,tipuri de comunicare.




Participantele, eleve în clasa a VI-a- Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" Aleșd, au aflat despre comunicarea asertivă - ce este ea, cum fac diferența dintre comunicarea pasivă și cea agresivă, cum să exprime ceea ce simt și gândesc în cadrul unei conversații elegante, fără a emite judecăți de valoare.

Au fost îndrumate in cadrul unui podcast realizat de D-na. Roxana Braga, consultant și instructor management organizațional și HR, în dialog cu Dr. Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.

1 octombrie 2024

Ședința anuală al Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România

 

Ședința anuală al Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România

10-11 octombrie 2024,  Valea lui Mihai 

 


10. octombrie, joi Centrul Cultural Gizella, Str. Republicii nr. 41 Valea lui Mihai 

Deschidere:

11.00 Karsai József Attila, primarul orașului

          Ancuța Florina Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” Bihor

          Szőcs Endre, președintele ABMR

11.30-12.00 Gerencsér Judit (director general adjunct Biblioteca Széchényi, Budapesta): Oportunități de colaborare între Asociația Bibliotecarilor Maghiari și bibliotecile maghiare din România.

12.00-12.30 Vántsa Judit (directoare Bibliotecii Municipală ”Wesselényi Miklós”, Târgu Secuiesc): Episoade din istoria bibliotecilor publice, perioada 1945-2023.

12.30-13.00 Pauză

13.00-13.30. Dunkler Réka (Școala Gimnazială „Bethlen Gábor” Odorheiu Secuiesc):

Colectare de date despre bibliotecile maghiare din România

13.30-13.45 Karácsonyi Zsolt: Colaborare între Fundația Școala și ABMR.

13.45-14.00 Szőcs Endre: Site-ul reînnoit a AMBR.

15.00 Masa de prânz

16.00 excursie de studiu la Carei și satul natal al poetului Ady Endre.

 

11. octombrie, vineri Biblioteca „Máté Imre” Str. Republicii nr. 29

10.00-12.30 Workshopuri

Juhász Zoltán, directorul Bibliotecii Județene Békés: Experiențe pozitive în turismul cultural.

Bednárik Prokec Zita, directoarea „Juhász Erzsébet” din Tapolya, Serbia: Gustul dulce al luptelor.

Illés Péter, directorul Bibliotecii Csemegi Károly, Csongrád, Ungaria: Csongrád, loc de întâlnire pentru bibliotecarii maghiari din Bazinul Carpatic.

12.30-14.00 Plimbare în oraș

14.00 Masa de prânz, închiderea întâlnirii.

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării