14 octombrie 2024

Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România.

 

În perioada 10-11 octombrie 2024, a fost organizată Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. Întâlnirea profesională a avut loc la Biblioteca Orășenească “Máté Imre”, din Valea lui Mihai.

Organizatorii principali al evenimentului au fost: Szőcs Endre (președintele ABMR), Karsai Attila (primarul din Valea lui Mihai), Gheri Judit și Simon Andrea (bibliotecari la Biblioteca Orășenească Máté Imre”)

Ședința anuală a fost prima oară organizată în Județul Bihor, cu o participare activă a bibliotecarilor din teritoriu, inclusiv din Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. Delia Pantea coordonatorul metodologic, împreună cu bibliotecara Melinda Racsav au transmis mesajele de bun venit a doamnei directoare Ancuța Florina Șchiop și ideea întâlnirilor profesionale, organizate în viitorul apropiat la Oradea sau în bibliotecile din județul Bihor.

Prezentările tematice, profesionale au fost concrete, actuale și diversificate. Am putut să discutăm liber despre domeniile și ramurile biblioteconomiei. Bibliotecarii invitați din țară și din Ungaria au împărtășit experiențele, tendințele moderne pe care le practică în instituțiile de cultură în care lucrează. Subiectele discutate au reflectat că sunt necesare întâlnirile organizate ca să putem crea legături profesionale, ca să avem curajul să cerem sfaturi, îndrumări metodoligice, și ca să practicăm tendințele moderne a meseriei.









7 octombrie 2024

Șezătoare în octombrie

 În data de 3 octombrie a avut loc la bibliotecă o nouă șezătoare.

S-au croit două ii, dintre care una va fi o cămașă tradițională de Bihor. Viorica Știube, meșter popular va supraveghea procesul de creație.

Sezonul de cusut ne aduce la fiecare întâlnire alte doamne interesate de a-și coase cu mâna lor câte o cămașă populară.

În 2 octombrie pe youtube, Alina Tomer a încărcat videoul făcut la prima șezătoare din sezon. IA și Psihologia este tema  și spune povestea Șezătorii din Bihor!
 











 



4 octombrie 2024

Rețeaua Fetelor Neînfricate

Biblioteca ”Octavian Goga” din Aleșd s-a înscris în proiectul național,, Rețeaua Fetelor Neînfricate" propus de Fundația Progres Bistrița.

Obiectivul acestui proiect este de a crește capacitatea pre-adolescentelor și adolescentelor cu vârste între 10-16 ani, prin schimbarea atitudinii față de sine și față de comunitate, dobândirea de cunoștințe și competențe sociale în cadrul a 10 sesiuni locale de învățare reciprocă.  

În data de 24 septembrie 2024, la biblioteca a reluat Proiectul Rețeaua Fetelor Neînfricate, cu a treia sesiune care a avut ca temă, Comunicare,tipuri de comunicare.




Participantele, eleve în clasa a VI-a- Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" Aleșd, au aflat despre comunicarea asertivă - ce este ea, cum fac diferența dintre comunicarea pasivă și cea agresivă, cum să exprime ceea ce simt și gândesc în cadrul unei conversații elegante, fără a emite judecăți de valoare.

Au fost îndrumate in cadrul unui podcast realizat de D-na. Roxana Braga, consultant și instructor management organizațional și HR, în dialog cu Dr. Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.

1 octombrie 2024

Ședința anuală al Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România

 

Ședința anuală al Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România

10-11 octombrie 2024,  Valea lui Mihai 

 


10. octombrie, joi Centrul Cultural Gizella, Str. Republicii nr. 41 Valea lui Mihai 

Deschidere:

11.00 Karsai József Attila, primarul orașului

          Ancuța Florina Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” Bihor

          Szőcs Endre, președintele ABMR

11.30-12.00 Gerencsér Judit (director general adjunct Biblioteca Széchényi, Budapesta): Oportunități de colaborare între Asociația Bibliotecarilor Maghiari și bibliotecile maghiare din România.

12.00-12.30 Vántsa Judit (directoare Bibliotecii Municipală ”Wesselényi Miklós”, Târgu Secuiesc): Episoade din istoria bibliotecilor publice, perioada 1945-2023.

12.30-13.00 Pauză

13.00-13.30. Dunkler Réka (Școala Gimnazială „Bethlen Gábor” Odorheiu Secuiesc):

Colectare de date despre bibliotecile maghiare din România

13.30-13.45 Karácsonyi Zsolt: Colaborare între Fundația Școala și ABMR.

13.45-14.00 Szőcs Endre: Site-ul reînnoit a AMBR.

15.00 Masa de prânz

16.00 excursie de studiu la Carei și satul natal al poetului Ady Endre.

 

11. octombrie, vineri Biblioteca „Máté Imre” Str. Republicii nr. 29

10.00-12.30 Workshopuri

Juhász Zoltán, directorul Bibliotecii Județene Békés: Experiențe pozitive în turismul cultural.

Bednárik Prokec Zita, directoarea „Juhász Erzsébet” din Tapolya, Serbia: Gustul dulce al luptelor.

Illés Péter, directorul Bibliotecii Csemegi Károly, Csongrád, Ungaria: Csongrád, loc de întâlnire pentru bibliotecarii maghiari din Bazinul Carpatic.

12.30-14.00 Plimbare în oraș

14.00 Masa de prânz, închiderea întâlnirii.

Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România.

  În perioada 10-11 octombrie 2024, a fost organizată Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. Întâlnirea profesion...

Wikipedia

Rezultatele căutării