30 decembrie 2024

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce le-au realizat, sărbătoarea Crăciunului. De asemenea, pe lângă steluțele aranjate sub forma unui brad virtual, expoziția mai conține și o poezie ce ne amintește de nașterea Mântuitorului, pe care o sărbătorim pe 25 decembrie, în fiecare an. Aceste steluțe au fost realizate de copiii din Grupa Steluțelor, de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 56 din Oradea, coordonați în efortul lor creator de doamnele profesoare Nicoleta Popa și Ioana-Grațiana Potra.

Dedesubt, în pozele atașate puteți viziona steluțele realizate de acești mici "artiști în devenire".










Iarna veselă la Filiala Decebal

Miercuri, 18 decembrie 2024, am pus în "vitrină" o nouă expoziție, formată din zece desene realizate de copiii de la Grădinița cu Program Normal nr. 17 din Oradea, desene ce au ca temă Iarna veselă. La realizarea acestor desene, copii au fost îndrumați de doamna profesoară Florentina Adriana Boboia.

Dedesubt, în pozele atașate, puteți viziona capodoperele acestor mici desenatori.











 

6 decembrie 2024

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor. 

”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina faurilor.
”Ascultă!„ strigă un tânăr bărbat imobilizat într-un tanc, departe de casă.
”Ascultă! ”strigă o mamă al cărei cămin e acum o ruină incinerată.
Toate astea trebuie să se termine.

Glasul broaștelor, melcilor, câinilor, pisicilor și tuturor animalelor zdrobite pe șosele spune:

”Lumea e mai mult decât rutina ta nepăsătoare. Noi colateralii, suntem bogăția ta, învățătorii tăi, siguranța ta, familia ta. Strania ta foame de comoditate nu trebuie să însemne o condamnare la moarte pentru restul creației.”

”Aducem mulțumiri tuturor Apelor lumii. Suntem recunoscători că ele sunt încă aici și-și îndeplinesc datoria de a susține viața pe Pământul -Mamă. Apa este viață, ea ne astâmpără setea și ne dă putere, face plantele să crească și ne susține pe toți”

In acest volum Robin Wall Kimmerer ne oferă un exemplu de înțelepciunea triburilor native amerindiene  care au trăit   conectați la pământ și la natura.
Autoarea ne împărtășește legende ale strămoșilor ei Potawatomi pentru a ilustra cultura recunoștintei in care ar trebui să trăim cu toții. In calitate de membru al Națiunii Citizen Potowatomi, Kimmerer oferă perspective indigene pentru vindecarea mediului și a oamenilor, in aceste vremuri in care Windigo, monstrul flămând și veșnic nesătul din legendele poporului Anishinaabe, a ajuns să se identifice cu omul contemporan practicant frenetic al consumerismului, complet inconștient de consecințele exceselor sale.

Autoarea traducerea într-un limbaj științific obiceiuri ancestrale ale popoarelor native americane, modul în care viața este trăită ca un schimb echitabil și viu între om și natură , astfel încât toată lumea să iasă în câștig.

Aceasta carte este un apel la trezire pentru a proteja darurile naturii si a celebra bogatia culturala a conexiunii noastre cu mediul inconjurator.




Ca botanist, Robin Wall Kimmerer a fost pregatita sa puna intrebari despre natura folosind instrumentele stiintei. Ca membru al Natiunii Citizen Potawatomi, ea imbratiseaza ideea ca plantele si animalele sunt cei mai vechi invatatori ai nostri. In aceasta carte, Kimmerer aduce impreuna cele doua modalitati de cunoastere pentru a ne purta intr-o „calatorie pe cat de mitica, pe atat de stiintifica, pe cat de sacra, pe atat de istorica, pe cat de inteligenta, pe atat de inteleapta. -- Elizabeth Gilbert, autoarea romanului Mananca, roaga-te, iubeste.


 https://journeyingtothegoddess.wordpress.com/tag/sky-woman/

 

2 decembrie 2024

Sezatoare in noiembrie













 

Onorând Marea Unire prin lectură



     Studenții de la Facultatea de Litere Oradea și cea de Istorie ale Universității din Oradea au marcat prin lectură Ziua Națională. Sala Consiliului de Administrație a fost neîncăpătoare pentru tinerii și cadrele didactice care au dorit să participe la evenimentul intitulat „Omagiind Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prin lectură”, desfășurat joi – 28 noiembrie 2024.





Organizatoarea evenimentului, dr. bibliotecar Anarela Chiș a mărturisit că obiectivul pe care l-a urmărit este „cunoașterea istoriei evenimentelor din 1918, prin intermediul mărturiilor celor care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”.
Aflați cum, la finalul manifestării, studenții s-au prins spontan într-o „Horă a Unirii”

Întâlniri profesionale


 Vineri , 29 noiembrie 2024  au venit într-o scurtă vizită colegii de la Biblioteca Județeană ”Sorin Titel”  din Timișoara, grupul  a fost condus de Nicoleta Vasi .

Vizita din Biblioteca Județeană a adus la suprafață similarități dar și mici diferențe în modul de lucru.
Colegii au fost invitați să revină în vara lui 2025 la redeschiderea biblitotecii în forma modernizată.

Biblioteca Județeană  Timiș are din 2016 proiecte de lectură publică multe dintre ele desfășurate în aer liber, care aduc împreună întreaga comunitate. ConCentrica din 2016 a aduc în centrul orașului 1000 de participanți care au citit împreună! Acum în 2024 a fost la a noua ediție.





Fetele Neînfricate, la biblioteca din Aleșd!

În septembrie la biblioteca ”Octavian Goga” din Aleșd s-a reluat Proiectul Rețeaua Fetelor Neînfricate, implementat de Fundația Progress, care își propune să contribuie la dezvoltarea adolescentelor prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire.

Participantele, eleve în clasa a VI-a- Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" Aleșd, au aflat despre comunicarea asertivă - ce este ea, cum fac diferența dintre comunicarea pasivă și cea agresivă, cum să exprime ceea ce simt și gândesc în cadrul unei conversații elegante, fără a emite judecăți de valoare. Au fost îndrumate in cadrul unui podcast realizat de D-na. Roxana Braga, consultant și instructor management organizațional și HR, în dialog cu Dr. Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.
________________
În octombrie întâlnirea a fost despre ,, Identitate" - în dialog D-na Laura Sgârcitu, Manager al Proiectului Rețeaua Fetelor Neînfricate cu D-na Lavinia Țânculescu Popa, doctor în psihologie.
În cadrul acestei tematici, participantele au învățat să definească conceptul de identitate, de ce este importantă alegerea corectă a modelelor de urmat, care este rețeaua de încredere din jurul lor și, de asemenea, cum să gestioneze eșecul.
_______________________

 A cincea întâlnire cu ,,Fetele neînfricate " din noiembrie a avut ca temă ,, Bullyingul la adolescenți", din păcate o realitate tristă și dureroasă prin diversele forme care o îmbracă: violență psihologică, fizică, cibernetică, abuz emoțional și alte tipuri de violență. Fetele au conștientizat faptul că bullyingul este mai mult decât un conflict, că cineva este rănit de cuvinte, acțiuni intenționate, repetate, se simte rău din cauza aceasta și are dificultăți în a opri ceea ce se întâmplă. Bullyingul nu este niciodată acceptabil și nimeni, niciodată nu merită să fie agresat.

Mulțumim pentru podcastul oferit de D-na Laura Sgârcitu în dialog cu D-na Diana Stănculeanu, psiholog, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală!







 







Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării