10 iunie 2009
Zile nationale
Dragi colegi,
In data de 26 iunie sarbatorim Ziua Tricolorului, prilej de a realiza expozitii in comunitatile unde va desfasurati activitatea. De asemenea puteti sa organizati diverse manifestari culturale cu elevii, studentii localitatii dvs. (ex: masa rotunda; simpozion; concursuri; etc)
Cu acest prilej dati-mi voie sa va prezint un scurt istoric al acestei zile.
26 IUNIE 2009
O zi importanta pentru fiecare roman, dar cati dintre noi se mai gandesc la semnificatia acesteia?
Pe data de 26 iunie sarbatorim Ziua Drapelului National al Romaniei, omagiind Revolutia de la 1848, in timpul careia, la 26 iunie, dupa abdicarea lui Gheorghe Bibescu, Guvernul provizoriu de la Bucuresti a adoptat Decretul nr. 1, care stabilea ca tricolorul rosu, galben si albastru este steagul Tarii Romanesti.
Decretul 252/1848 preciza la scurta vreme: „stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru inchis, galben deschis si rosu carmin" si sunt dispuse vertical, astfel: „langa lemn vine albastru, apoi galben si apoi rosu". Tricolorul fusese arborat atat de revolutionarii din Transilvania, cat si de cei din Tara Romaneasca, dar steagul transilvanean avea culorile dispuse orizontal (dupa modelul maghiar), in timp ce steagul din Muntenia avea culorile dispuse vertical, dupa modelul drapelului francez.
Initial, steagul revolutionarilor ardeleni era rosu - alb - albastru, pe banda alba fiind inscriptionata cu auriu deviza „Virtus Romana Rediviva" („Virtutea romana reinviata), dar in timpul revolutiei, albul a fost in locuit cu galben, ca in Muntenia.
Unirea din 1859 avea sa consfinteasca tricolorul ca drapel al Principatelor Unite, culorile fiind dispuse orizontal. La 11 februarie 1866, Cuza a fost silit sa abdice, iar la 10 mai in acelasi an, in urma unui plebiscit, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern- Sigmaringen a fost proclamat „Domnitor al Principatelor Unite", sub numele de Carol I. La 26 martie 1881, Carol a fost proclamat Rege al Romaniei si s-a stins din viata in 1914, la Sinaia, dupa 48 de ani de domnie.
Regele Carol I este cel care a instituit tricolorul cu benzi verticale rosu - galben - albastru ca drapel national romanesc, in anul 1867.
Dupa 5 ani, s-a stabilit prin lege ca stema tarii si sigla suveranului sa fie inscriptionate pe drapelele unitatilor militare, dar nu si pe steagul national. In 1948, regimul comunist a hotarat ca noua stema a tarii sa apara si pe steagul national, dar, din Decembrie 1989, s-a renuntat la insemnele de sorginte sovietica si s-a revenit la steagul national din perioada 1872-1947.
Succes in activitate!
Lecturi de weekend
Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor. ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...
Wikipedia
Rezultatele căutării