3 iulie 2009

Ziua naţională a Statelor Unite ale Americii


În data de 4 iulie Statele Unite ale Americii îşi aniversează ziua naţională.
Statele Unite ale Americii este o ţară din America de Nord, situată între Canada, Mexic, Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. Este o republică federală, cu capitala la Washington, D.C.. Teritoriul Statelor Unite este de aproximativ 40 de ori mai mare decât suprafaţa României, măsurând peste 4.800 de kilometri de la Oceanul Atlantic (la est) până la Oceanul Pacific (la vest) şi se întinde pe aproape 2.000 de kilometri de la graniţa canadiană (la nord) până la cea mexicană (la sud).
Federaţia este alcătuită din 50 de state, dintre care 48 sunt state continentale (enclave), iar două state (Alaska şi Hawaii) sunt exclave, fiind situate în exteriorul teritoriului amintit. La aceste state se adaugă districtul federal Columbia, pământ federal obţinut prin donaţie, în proporţii egale, de către statele Maryland şi Virginia.
Genovezul Cristofor Columb, aflat în slujba Spaniei, este primul navigator care relevă Europei, în 1492, existenţa noului continent, America.
O colonizare sistematică este organizată, în principal, de către Anglia. Între 1607-1733, iau fiinţă pe coasta Atlanticului 13 colonii: Virginia (1607), Massachusetts (1620), Maryland (1634), Pennsylvania (1682), Georgia (1733) etc. De la 350 de locuitori, în 1610, populaţia coloniilor engleze (emigranţi europeni izgoniţi din ţările lor din motive religioase, politice sau economice) creşte la 50.000 în 1650, 1 milion la 1750 şi 2,5 milioane în preajma independenţei.
Începând cu 1619, pe plantaţiile de bumbac din statele sudice sunt aduşi sclavi negri din Africa.
Măsurile discriminatorii adoptate de Londra, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, faţă de coloniile nord-americane dau naştere unei mişcări comune antibritanice de emancipare, care culminează cu Războiul de independenţă (1775-1783).
La 04.07.1776, cele 13 colonii engleze adoptă Declaraţia de independenţă, iar intervenţia în războiul împotriva Angliei, a Franţei şi Spaniei înclină balanţa victoriei în favoarea americanilor.
Tratatul de pace de la Paris (03.09.1783) recunoaşte deplina independenţă a noului stat, primul de pe teritoriul Americilor, care se întindea de la Oceanul Atlantic la fluviul Mississippi.
La 17.09.1787, este redactată Constituţia SUA (în vigoare cu 27 de amendamente, până astăzi!), care proclamă noul teritoriu republică federală şi introduce sistemul prezidenţial de guvernământ.
George Washington, conducătorul suprem al armatei în timpul Războiului de independenţă (alături de Benjamin Franklin, unul dintre principalii artizani ai Constituţiei), este ales în 1789, ca prim preşedinte al ţării.
În prezent SUA este condusă de cel de-al 44-lea preşedinte ales, afro-americanul Barack Obama.

5 comentarii:

  1. Da, doar ca nu "cele 13 colonii engleze" si-au declarat independenta ci "13 colonii" pentru ca in urma razboiului de sapte ani pierdut de Franta, Anglia avea in 1774 mai multe colonii (adica si o parte din Canada de azi), plus ca la semnarea pacii cu Anglia teritoriul SUA nu se intindea pana la Mississippi ci americanii primesc dreptul sa-si extinda teritoriul pana la celebrul fluviu. Dar, vorba scriitorului: amanunte, mici amanunte, cine sa le bage-n seama?

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo razboiul ala de sapte ani dintre Anglia si Franta s-a desfasurat in perioada 1756 - 1763 si a mai fost numit si "razboiul indian" din cauza ca majoritatea trupelor beligerante era formata din pieile rosii ce erau aliate cu cele doua puteri europene.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai bine ne-ai face direct un material interesant , daca tot stii atatea.Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  4. Delia, nu te enerva degeaba, ca s-asa e cald si-ti creste tensiunea, iar in privinta materialului eu as scrie ceva interesant, dar asa pe gratis nu prea merita, ca stii cum se zice: "informatia costa".

    RăspundețiȘtergere
  5. Te lauzi doar.Cei care nu au nimic de spus pot sa tot comenteze si sa critice.
    Relativ la a fi gratuit ceva sau nu:fii sigur rasplata tot vine de undeva. Daca te economisesti prea mult la un moment dat nu vei mai avea ce oferi...

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării