27 iulie 2010

Are nevoie orasul Nucet de o biblioteca moderna?

"Nucet este un oraş relativ nou pe harta ţării, fiind atestat documentar la 2 februarie 1956. Din punct de vedere etimologic, denumirea de Nucet este strâns legată de faptul că această localitate este mărginită de o plantaţie de nuci.
 Chiar dacă istoria acestui oraş este nouă, istoria Văii Băiţei este mult mai veche iar ocupaţia de bază în această zonă a fost mineritul, încă din anul 1270. Astfel în jurul anului 1600 au fost aduşi aici colonişti germani, pentru a lucra în minele de cupru şi metale din nordul oraşului.

Oraşul a luat practic fiinţă prin creșterea populației din zona minieră Băița datorită exploatării intensive de uraniu, care era transportat în Uniunea Sovietică.
 Acum oraşul are în jur de 2000 de locuitori, biblioteca este cuprinsă într-un proiect de renovare care va fi curând demarat. Postul în schimb este pus sub semnul întrebării de actualele condiţii economice.


Totuşi :Are nevoie orasul Nucet de o bibliotecă modernă ?
Întrebaţi ,  câţiva locuitori ai oraşului ne-au răspuns:

invăţătoare, C.E. 39 ani "ca să imi pregătesc lecţiile, examenele, să ne informăm impreună cu elevii despre concursuri , pentru copiii care trebuie deprinşi incă de mici cu cititul dar şi cu lucrul cu calculatorul de care au nevoie în toate domeniile."

profesor, P.M. 36 ani, "pentru a avea acces la informaţii diverse, din toate domeniile, atât din cărţi cât si on-line ,pentru a invăţa să lucreze cu calculatorul deoarece utilizarea calculatorului reprezintă probă de bacalaureat, o bibliotecă modernă ar stimula şi interesul tinerilor pentru cultură"
elev 16 ani P. N. "ne-ar fi de mare ajutor la teme , referate, am avea unde să petrecem timpul liber , deoarece nu toţi avem calculator acasă"
pensionar F. R.65 ani," mie imi place foarte mult sa citesc, iar o bibliotecă moderna ar fi foarte utilă , ca să citim presa, sa vizionăm filme să vorbim cu copiii plecaţi, ne-am intâlni cu cei de vârsta noastră"
muncitor K. V. 45 ani " ar fi nevoie de o bibliotecă modernă în localitatea noastră, pentru copii, dar şi pentru noi dacă vrem să ne căutam ceva pe internet"
student P. A. 22 ani "ar oferi rapid informaţii pentru referate, lucrări şi proiecte, putem să vorbim cu prietenii, să facem cumpărături, sa ne căutam un loc de muncă, să accesăm diferite situri"
Poate nevoia locuitorilor se va materializa în ciuda greutăţilor economice evidente."
Bibliotecar , Talida Bitea

19 iulie 2010

Lecturi de weekend 5

Vacanta, caldura, concedii si cate o carte. Acum am parcurs Amintirile rechinului de Steven Hall, editura Polirom, 2008. La sfarsitul capitolului 3 am crezut ca o abandonez ... si dintr-o data a venit capitolul 4  unde  se vorbea despre   cripto-zoologia rechinilor pur conceptuali. 

Coperta prezenta cartea ca o fuziune intre Matrix, Falci si Codul lui da Vinci, o carte SF oarecum thriler.
 Protagonistii cartii, sunt urmariti de un rechin pur conceptual care se hraneste din ideile si mintea lor pana la completa anihilare. Spre a se salva se ascund intre carti si intre idei haotice in care structura lor ideatica sa nu poata fi identificata; tapeteaza cladirile cu carti pentru ca multimea ideilor din carti sa creeze o bariera de protectie.
Pana la urma oamenii vor distruge rechinul cu ajutorul unei barci de pescuit rechini pur conceptuala .

Privind in realitatea imediata cu siguranta viata bate fictiunea. Avem si noi rechinii nostri care se straduie sa distruga ce a mai ramas de distrus. Ma intreb daca peretii bibliotecilor, tapetati de carti, de idei si de idealuri ne vor putea oferi protectie ca si eroilor de roman.

16 iulie 2010

Intalnire de orientare in programul Biblionet

 In zilele de 12 -13 iulie la Cluj Napoca a avut loc intalnirea de orientare in proiectul Biblionet a grupei a doua de judete din runda a doua.
Au fost prezente echipe din judetele Arad, Brasov, Covasna, Cluj, Mures si Timis. Echipele au fost formate din director, coordonator si traineri.
Din partea IREX au fost prezenti reprezentanti ai departamantelor de evaluare , training si coordonatorii regionali din Maramures, Timis, si Brasov.

Din prima serie au fost invitati coordonatori judeteni de proiect care sa impartaseasca din experienta primului an.Am fost prezenti coordonatori din Salaj, Bihor, Harghita, Braila, Iasi si Neamt.


Personal cred ca am vorbit cate ceva  aproape cu toata lumea, mi-a facut placere sa reintalnesc colegi din zona de vest pe care foarte rar ii vad si desigur sa cunosc alti colegi din alte biblioteci.
Ma gandeam ca nu totdeauna sa fii in prima serie constituie un avantaj.
Aceast tip de intalniri poate face ca multe probleme sa aiba deja solutii, multe asperitati in comunicare sau in abordarea problemelor sa dispara chiar inainte de a fi aparut.

Le doresc mult succes colegilor care acum incep odiseea modernizarii bibliotecilor si sa reusim sa depasim cu totii aceasta perioada grea.

14 iulie 2010

Seria a doua de curs- grupa a doua

S-a terminat, in 9 iulie,  a doua sesiune si ultima din aceasta serie de instruire in IT si administrarea centrului de internet.
Au fost prezenti bibliotecari din :Alesd, Cefa, Diosig, Beius, Stei, Tileagd, Madaras si Astileu.
Grupul a fost omogen iar trainerii Viviana Pop, Cristina Acs, si Paul Zot au lucrat foarte bine cu acest grup.

 Temerile acestui grup spun multe : bibliotecarii se gandesc ca nu vor putea folosi in comunitate cunostintele acumulate;  comunitatea nu va intelege importanta proiectului biblionet;ca undeva ei s-ar putea sa nu isi insuseasca bine informatiile, sau sa le scape esentialul.
 Pe de alta parte  toata lumea a fost de acord ca aceste calculatoare aduc, acces liber la Intenet,  un calculator fiind vazut ca o "cutie cu informatii practice" sau "echipamnet pentru informare rapida"   o  "enciclopedie electronica", "echipament utilizabil la toate varstele care asigura o buna viteza de obtinere a datelor".E vizibil faptul ca echipamentele vor intermedia crearea   de noi servicii, ceea ce face posibila largirea ariei publicului tinta si largirea posibilitatilor de comunicare .



5 iulie 2010

Un nou serviciu la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" Oradea


Fundatia Cartea Calatoare din Focsani  isi propune sa popularizeze in rindul nevazatorilor romani metode si echipamente moderne de acces la informatie, sa faciliteze procurarea lor , sa asigure asistenta celor care le vor folosi. De asemenea, isi propune sa produca material necesar instruirii nevazatorilor si tot ceea ce ar putea ajuta la dezvoltarea lor intelectuala si la imbogatirea lor sufleteasca. Scopul final il constituie integrarea socio-profesionala a persoanelor fara vedere.




Un nou partener al proiectului "Acces nediscriminativ la educatie si cultura pentru persoanele cu deficiente de vedere", este  Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" Oradea care doreste sa anunte  acest nou serviciu tuturor celor  interesati de serviciile pentru nevazatori.

Donatia primita consta in 2 playere Daisy, Victor Reader Clasic X+, in valoare de 2275,33 Ron.

O carte in format audio Daisy se poate citi selectiv exact ca si o carte tiparita. Folosind un player Daisy, cititorul nevazator poate naviga foarte usor prin structura cartii: poate sari la o anumita pagina, poate sari la un anumit capitol, dintr-un paragraf in altul, poate sa reia o fraza anterioara sau sa citeasca cu viteza variabila.

Noul serviciu va fi disponibil in cadrul Mediatecii de la etajul 2, sediul central, incepand cu data de 05 iulie 2010, ora 13.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării