30 august 2010

Îmbunătăţirea calităţii resurselor umane

COMUNICAT DE PRESA
Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă împreună cu Centrul de Asistenţă Rurală (CAR), Fundaţia EOS şi Fundacion Abbant implementeaző ún parteneriat proiectul intitulat „Îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în mediul rural şi promovarea antreprenoriatului în activităţi non-agricolă”.
Proiectul vizează:
- Îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în mediul rural
- Asigurarea sustenabilităţii pe termen lung prin încurajarea înfiinţării sau dezvoltării de întreprinderi non-agricole rentabile.
În cadrul acestui proiect vor fi organizate cursuri gratuite în următoarele domenii:



- Înfiinţarea societăţilor comerciale,
- Bazele contabilităţii şi gestiunea afacerilor,
- Bazele marketingului,
- Comunicare,
- Utilizarea calculatorului,
- Elaborarea planului de afaceri.
Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi persoanele din mediul rural care vor participa la aceste cursuri gratuite organizate în 12 microregiuni. Cursanţii vor fi selectaţi astfel încât la nivelul proiectului să avem:
- 72 de persoane ocupate în agricultura de semi-subzistenţă,
- 36 de şomeri tineri interesaţi de înfiinţare unei firme cu activitate non-agricolă,
- 72 de manageri din mediul rural
Prin intermediul acestui proiect vom oferi participanţilor mai mult decât un curs clasic unde au posibilitatea să acumuleze cunoştinţe teoretice şi practice legate de un anumit domeniu deoarece utilizând un modelul inovativ vor putea fi dezvoltate printre altele iniţiativa şi abilitatea de a găsi noi oportunităţi, de a deveni pro-activ şi de a acţiona în întâmpinarea evenimentelor imprevizibile.


Acest proiect este finanţat de către Uniunea Europeană (Fondul Social European) – prin programul Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 în proporţie de 97,9% (3.526.156,87 lei).
Pentru mai multe detalii puteţi să mă contactaţi telefonic sau prin e-mail:
Krisztian Sönberger – manager proiect (tel. 0264-590554; fax. 0264-590555.


In contextul de mai sus, Bihorul va fi beneficiar al acestui proiect prin intermediul a 8 biblioteci comunale din judet:  Diosig, Curtuiseni, Simian, Derna, Popesti, Chislaz, Tauteu  si Vadu Crisului.

26 august 2010

Intalnire de lucru-Sinaia





Pentru a avea o mai imagine mai bună asupra posibilelor efecte negative induse de situaţia economică nefavorabilă asupra bibliotecilor publice, IREX România , coordonator naţional al proiectului Biblionet, a convocat un grup de specialişti din biblioteci judeţene incluse în programul Biblionet care să creeze un plan strategic de intervenţie pentru managementul riscurilor şi situaţiilor de criză.
Mediatorii intalnirii au fost Marcel Chiranov, impact specialist si Monica Grecu PR specialist.

Prima sesiune de discuţii a acestui grup a avut loc la Sinaia, în perioada 17-18 august şi a scos în evidenţă următoarele tipuri de probleme care pot să apară:

1. Locuri de muncă afectate  prin desființare post , transformare în alte posturi: referent etc, reducere norma, pensionare forțată urmată de neangajarea altui bibliotecar

2. Reduceri bugetare care pot duce la neplata -abonamentului de internet, utilităților, chiriilor, încălzirii pe timp de iarna . 

3. Comunicare defectuoasă care poate avea ca efect aparitia unor biblioteci care nu au mai vrut să intre în Biblionet sau nu mai pot sa rămână

4. Neimplicarea comunităţii în susţinerea bibliotecii locale şi a serviciilor.

Fiecare dintre aceste puncte a fost discutat şi studiat pe toate faţetele posibile.
Cei care au avut exemple de reuşită le-au prezentat împreună cu contextul propriu.
Aceste exemple de reuşită au fost sintetizate în posiblile soluţii.
Cei interesaţi pot vedea documentul aici  .

Fără a avea pretenţia că a fost acoperită toată aria de probleme, sau că doar aceastea ar fi abordările posibile, întâlnirea reprezintă un început.

Opinia mea este ca pentru a transforma aceste soluţii posibile în reuşite trebuie lucrat mult la comunicare locală, creare de imagine pozitivă , implicarea comunităţii în viaţa bibliotecii şi invers, a bibliotecarilor in viata comunitatii.

24 august 2010

Pregatiri pentru seria a doua Biblionet

La sfârşitul lunii iunie am fost intr-o vizită la bibliotecile comunale care urmează să intre în seria a doua a programului Biblionet.


Avram Iancu, Cefa, Mădăras, Nucet, Vaşcău, Ceica, biblioteci comunale sau orăşeneşti.
Vizitarea fiecărei locaţii a avut un scop bine conturat. Pentru bibliotecile înscrise în seria a doua am verificat stadiul pregătirii bibliotecilor pentru implementarea proiectului.

Imaginile din iunie de la Avram Iancu.
Sper ca imaginea din septembrie sa fie alta.

Traseele parcurse au făcut posibilă şi vizitarea unor biblioteci unde programul Biblionet funcţionează deja de jumătate de an-Sânnicolau Român, Nojorid, Borş, şi Sânmartin.


Imagini din iunie de la Sannicolau si Nojorid.
La calculator , coordonatorul regional Daniel Pop reinstaland windowsul.


De la acea vizită au trecut 2 luni şi o restructurare a administraţiei locale.



Proiectul Biblionet este un proiect eficient pe timp de criza deoarece ofera populatiei saracite o deschidere spre informatie diversa , spre lume , spre servicii de diferite tipuri intr-un mod gratuit prin intermediul bibliotecii, mica institutie locala unde fiecare poate gasi ceva pe gustul lui.


Si totusi, am pierdut un post de bibliotecar, la Nucet.
La Madaras si la Vascau autoritatile locale nu doresc sa se implice, chiar daca indeplinesc conditiile de eligibilitate.

12 august 2010

IFLA 2010-Old Habits die hard


 View more documents from National Library.
-

Din primavara ne pregatim cu Claudia si Valentin pentru aceasta conferinta.

Pentru mine a fost o experienta absolut noua,   ideea de poster era legata mai mult de publicitate decat de transmiterea unui pachet de idei.
Am fost foarte bucuroasa ca propunerea de poster a trecut de selectia preliminara a lucrarilor.

 Am lucrat apoi impreuna ,  am vorbit mult pe mail , pe telefon, ne-am intalnit, am luat interviurile si acesta este rezultatul.

Prezenta noastra la IFLA, chiar daca eu si Valentin nu am putut fi prezenti inseamna ca oricare dintre noi poate participa .

Mică lectură de concediu

În concediul ce tocmai stă să se termine, am reuşit, s-ar putea spune după lupte seculare (ce n-au durat totuşi decât o săptămână), să citesc cartea: Până la Ierusalim şi înapoi de Saul Bellow, editată în România la Iaşi de editura Polirom, în 2008. În carte autorul ne prezintă impresiile sale în urma unei călătorii făcute în Israel în anul 1975, impresii ce sunt conţinute în cartea apărută un an mai târziu în S.U.A.. Încă de la început cititorul se confruntă cu o situaţie interesantă, Bellow povestindu-ne cum un tânăr hasidim (membru al unei secte ultraortodoxe evreieşti, cunoscuţi pentru hainele şi pălăriile negre cu boruri largi pe care le poartă şi de asemenea pentru frizura lor ce include faimoşii perciuni) încearcă să-l "corupă" pe scriitor, promiţându-i că-i plăteşte o anumită sumă de bani (lunar) dacă renunţă pentru tot restul vieţii să mai mănânce hrana "impură" (adică care nu e cuşer), şi să redevină astfel "adevărat" evreu. Bineînţeles, scriitorul refuză politicos şi chiar se amuză în sinea lui de această propunere (mâncarea "necuşer" era de fapt un banal pui fript mâncat de scriitor în avionul British Airways cu care se deplasa la Tel-Aviv). Însoţit de soţia lui, Alexandra, matematiciană de origine română, Bellow se întâlneşte în Israel cu tot felul de personalităţi politice, culturale, medici, avocaţi evrei, dar şi arabi.


Autorul încearcă să afle, de la cât mai mulţi interlocutori, din cele mai variate domenii de activitate, părerea lor despre viitorul Israelului, despre viitorul relaţiilor mereu tensionate cu arabii, şi nu în ultimul rând părerea evreilor din Israel despre relaţiile americano-israeliene. Bellow se întâlneşte cu prim-ministrul Yitzak Rabin, cu scriitorul Amos Oz, cu primarul Ierusalimului din acea perioadă, cu tot felul de personalităţi culturale, politice ale vremii. Inevitabil, toate discuţiile, la masă, în salonul de masaj al unui grec, în anticariatul unui armean, în kibutz-ul unui fost emigrant rus din St. Petersburg, alunecă încet, dar sigur spre conflictul cu arabii ce pare să nu aibă niciun sfârşit (situaţia nu s-a îmbunătăţit deloc nici la 35 de ani de atunci) şi nici o cale de rezolvare paşnică în viitorul imediat. Arabii îi acuză pe evrei că le-au furat pământurile (unele din ele sfinte) şi vor să distrugă statul evreu şi să-i "arunce" pe israelieni în mare, iar evreii îi acuză pe arabi că sunt terorişti, islamişti încăpăţânaţi şi că nu vor nicicum să trăiască într-o democraţie şi să se civilizeze şi în plus nu au nici o cultură şi se lasă manipulaţi de liderii religioşi extremişti din ţările arabe.
Scriitorul Saul Bellow


Interesant pentru noi e că, nu numai soţia scriitorului din acea perioadă e româncă, dar se pare că autorul cunoştea şi aprecia ţuica românească, pe care o aducea ilegal în Israel un fost cetăţean sovietic, iar la întoarcere acasă în Chicago, Bellow ascunde sticla cu licoarea "fermecată" între haine pentru a nu îi fi cumva confiscată de vigilenţii vameşi americani. Alexandra, soţia autorului, se întâlneşte la un moment dat cu o veche cunoştinţă (medic din România) ce ajunsese în Israel şi avea un cabinet medical privat. Această doctoriţă, îi povesteşte cum, intr-o zi, la cabinetul medical se prezintă un evreu originar din Maroc cu cei cinci copii "din dotare", şi după ce-i consultă pe toţi, îl anunţă pe "marocan" că toţi copii sunt bine, sănătoşi. "Marocanul" se enervează şi o apostrofează pe "doamna doctor", cum adică sunt "sănătoşi", că doar el i-a adus la "tratament" şi "trebuie să-i faceţi bine". Atunci, "doamna doctor", pentru a-l mulţumi pe clientul "nervos" le prescrie copiilor nişte pilule placebo şi pacienţii pleacă fericiţi acasă.

După câteva săptămâni petrecute în Israel, Bellow se întoarce acasă, în "cenuşiul şi industrialul" Chicago, după o mică escală la Londra, metropolă prin care trecuse şi când luase Boeing-ul 747 spre Tel-Aviv. Spre sfârşitul acestei cărţi de călătorie, autorul se întreabă cum s-ar putea oare opri conflictul arabo-israelian, conflict ce pare interminabil şi din care s-ar putea să nu iasă nimeni învingător, şi mai ales cum să se oprească războiul acesta astfel încât nici arabii să nu se simtă umiliţi şi nici evreii să nu fie alungaţi din patria în care au revenit după aproximativ 2000 de ani de exil.

3 august 2010

Lecturi Urbane - la Oradea

Un proiect care se desfasoara de cativa ani in tara ajuns si la Oradea.
Nu am aflat decat acum dupa ce a trecut, de pe site-ul ovidan.ro, dar nu pot decat sa ma bucur.
Din experienta mea de bibliotecar stiam ca fiecare carte are un cititor sau isi poate gasi un cititor.
Pe de alta parte sa iti fai timp sa citesti si sa te bucuri de lectura si de compania altor oameni este ceva minunat, atat in biblioteci cat si in afara lor.


"Lecturi Urbane Oradea au avut loc, pentru întâia dată în oraşul nostru, vineri, 30 iulie 2010, de la ora 18.00, în parcul Magnoliei, situat pe strada Transilvaniei, în cartierul Rogerius.
Timp de o oră s-au adunat peste 100 de oameni, care şi-au însuşit din cărţile pe care le-au distribuit organizatorii chiar din biblioteca proprie (peste 100 adunate atât de la ei, cât şi de la cei veniţi la faţa locului). De la manuale de limba română sau franceză şi până la poveşti nemuritoare, romane poliţiste sau de dragoste, toate acestea au fost accesibile pentru oamenii care s-au arătat profund impresionaţi de întreaga acţiune, considerând că astfel de evenimente ar trebuie să se desfăşoare mult mai des.


Promitem că data viitoare vom aduce şi mai multe cărţi, ba mai mult îi îndemnăm pe orădeni, să doneze chiar şi ei cărţi, aşa cum s-a întâmplat şi în decursul întregii manifestări, şi pe care le vom oferi, mai departe, pasionaţilor de literatură. Ne propunem ca această iniţiativă să devină o tradiţie şi să avem parte, cel puţin trimestrial, de astfel de manifestări, în ideea de a promova lectura în spaţii mai mult sau mai puţin convenţionale. În plus, avem dorinţa de a atrage cât mai multe biblioteci şi edituri din Oradea, care sunt dispuse să ni se alăture în acest demers pentru a dona la rândul lor cărţi în favoarea menţinerii spiritului acestei activităţi exclusiv culturale.


Despre Lecturi Urbane
Lecturi Urbane este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii. Credem că România se poate transforma prin lectură ."

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării