26 august 2010

Intalnire de lucru-Sinaia





Pentru a avea o mai imagine mai bună asupra posibilelor efecte negative induse de situaţia economică nefavorabilă asupra bibliotecilor publice, IREX România , coordonator naţional al proiectului Biblionet, a convocat un grup de specialişti din biblioteci judeţene incluse în programul Biblionet care să creeze un plan strategic de intervenţie pentru managementul riscurilor şi situaţiilor de criză.
Mediatorii intalnirii au fost Marcel Chiranov, impact specialist si Monica Grecu PR specialist.

Prima sesiune de discuţii a acestui grup a avut loc la Sinaia, în perioada 17-18 august şi a scos în evidenţă următoarele tipuri de probleme care pot să apară:

1. Locuri de muncă afectate  prin desființare post , transformare în alte posturi: referent etc, reducere norma, pensionare forțată urmată de neangajarea altui bibliotecar

2. Reduceri bugetare care pot duce la neplata -abonamentului de internet, utilităților, chiriilor, încălzirii pe timp de iarna . 

3. Comunicare defectuoasă care poate avea ca efect aparitia unor biblioteci care nu au mai vrut să intre în Biblionet sau nu mai pot sa rămână

4. Neimplicarea comunităţii în susţinerea bibliotecii locale şi a serviciilor.

Fiecare dintre aceste puncte a fost discutat şi studiat pe toate faţetele posibile.
Cei care au avut exemple de reuşită le-au prezentat împreună cu contextul propriu.
Aceste exemple de reuşită au fost sintetizate în posiblile soluţii.
Cei interesaţi pot vedea documentul aici  .

Fără a avea pretenţia că a fost acoperită toată aria de probleme, sau că doar aceastea ar fi abordările posibile, întâlnirea reprezintă un început.

Opinia mea este ca pentru a transforma aceste soluţii posibile în reuşite trebuie lucrat mult la comunicare locală, creare de imagine pozitivă , implicarea comunităţii în viaţa bibliotecii şi invers, a bibliotecarilor in viata comunitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării