27 februarie 2012

OFERTA DE FORMARE PROFESIONALĂ A ANBPR în anul 2012



Centrul de Formare şi Dezvoltare Profesională al ANBPR doreşte să creeze o tradiţie în formarea specialiştilor din domeniul infodocumentar, oferind celor interesaţi, bibliotecarilor, precum şi altor participanţi la programe, cursuri de calificare şi dezvoltare profesională în biblioteconomie şi ştiinţele informării, dar şi în domeniile managementului şi tehnologiilor informaţiei, al marketingului serviciilor şi produselor de bibliotecă, workshopuri şi ateliere de lucru.
În anul 2011, CFDP a organizat programe importante la nivel naţional şi local, pentru calificarea şi perfecţionarea personalului, workshopuri destinate actualizării cunoştinţelor şi diseminării bunelor practici pentru 400 de bibliotecari din sistemul bibliotecilor publice, universitare, şcolare şi şomeri.
Formatorii, selectaţi şi evaluaţi de persoane abilitate, cu calificările cerute de cadrul legal în vigoare si cu experienţă, sunt şi ei membri ai ANBPR.

CURSURI ACREDITATE  CNFPA:

A. Pentru Programul Bazele ocupaţiei de bibliotecar, cursurile:

      1. CALIFICARE în ocupaţia  de Bibliotecar (Studii Medii )

      2. PERFECŢIONARE în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Superioare)
           
Ca urmare a acreditării programelor de pregătire profesională pentru ocupaţia de bibliotecar (Autorizaţia Seria B, Nr. 0003289/30.03.2010 – Bibliotecar cu studii medii şi Autorizaţia Seria B, Nr. 0003290/30.03.2010 – Bibliotecar cu studii superioare) în conformitate cu Ordonanţa Guvernului Nr. 129/2000, republicată, Centrul de Formare Profesională al ANBPR a primit dreptul de a livra două tipuri de programe (bazele ocupaţiei de bibliotecar): Curs de calificare Bibliotecar studii medii şi, respectiv, Curs de perfecţionare Bibliotecar studii superioare.

Programele de calificare şi perfecţionare urmăresc dobândirea competenţelor necesare practicării ocupaţiei de bibliotecar şi cuprind două module a câte 90 de ore. Primul modul se încheie printr-o evaluare intermediară. Cel de-al doilea modul se încheie cu o evaluare finală constând într-un test grilă şi susţinerea unui proiect. În perioada cuprinsă între cele două module, cursanţii vor efectua un număr de ore de aplicaţii practice în condiţii reale de muncă (900 de ore pentru calificare şi 220 de ore pentru perfecţionare).
La sfârşitul programului, persoanele cu studii medii vor dobândi o diplomă de calificare, iar cele cu studii superioare o diplomă de absolvire (acreditate de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului).

ANBPR promovează sistemul de formare şi evaluare pe bază de competenţe.
Diplomele sunt valabile în structurile infodocumentare de orice tip.
Ce oferă cursurile:
-          formarea şi îmbunătăţirea abilităţilor şi atitudinilor necesare pentru a găsi, filtra, organiza, stoca, pune în forma potrivită şi livra informaţiile către utilizatori;
-          acumularea de cunoştinţe teoretice şi instruire practică în ceea ce priveşte comunicarea interactivă;
-          utilizarea de tehnici şi procedee moderne în exploatarea eficientă a dotărilor TIC;
-          capacitatea de a aplica teoriile  comunicării diferenţiate;
-          înţelegerea şi aplicarea principiilor învăţării active.

Cursurile au un puternic caracter interactiv, îmbinând elemente de teorie cu activităţi practice. Aceste cursuri îşi propun să sprijine participanţii în dezvoltarea competenţelor specifice ocupaţiei de bibliotecar, o atenţie deosebită acordându-se dezvoltării abilităţilor practice în armonie cu noile cerinţe ale utilizatorilor.   

Cui se  adresează cursurile:
Programele se adresează persoanelor cu studii medii sau superioare angajate ca bibliotecar, fără o calificare în acest domeniu, persoanelor care doresc o viitoare carieră în ocupaţia de bibliotecar; celor interesaţi de tehnica muncii intelectuale, de utilizarea eficientă a dotărilor IT  sau de tehnicile moderne de comunicare interpersonală.

Metoda de instruire:
Programele utilizează tehnici europene de predare şi instruire, dar şi experienţa americană în domeniu, se bazează pe interactivitate, aplicaţii, exerciţii şi oferă participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele specifice bibliotecarului modern.

Structura cursurilor:
Partea teoretica a cursurilor are loc pe durata a douăsprezece zile, cu program între orele  9.00  - 17,00.
Perioada practică a cursurilor se derulează de comun acord cu biblioteca ce oferă condiţiile reale de activitate şi cu mentorul care supraveghează cursantul.

Condiţii de înscriere:
Pentru înscriere vă rugăm să trimiteţi formularul de înscriere la adresa: alinalemnean@yahoo.com , tel. 0751-607134 sau 0262-275583 int. 116, persoana de contact Alina Lemnean.

În prima zi de curs vă rugăm să aduceţi formularul în original semnat şi ştampilat, precum şi o copie a cărţii de identitate şi o copie după ultima diplomă de studii. Plata cursului se face în contul ABPR, sau în prima zi de curs.
                       
Perioada de înscriere: până la 05 martie 2012.

Modulul 1 curs (şi examen de evaluare parţíală) de calificare/perfecţionare, Biblioteca Judeţeană P. Dulfu  Maramureş (Baia Mare)  – 29.05 -  08.06.2012.
Cost/Modul: 700 lei.



Ziua Mărţişorului - Ziua Down



Ziua Mărţişorului - Ziua Down
(cea de-a 5-a ediţie)
Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" vă invită să participaţi la vernisarea expoziţiei cu vânzare "Ziua Marţişorului - Ziua Down".
Vernisajul va avea loc luni, 27 februarie 2012, ora 11,00 la sediul central al Bibliotecii.Expoziţia este organizată de Centrul de Informare Comunitară în colaborare cu Asociaţia Down. În cadrul manifestării se vor acorda diplome tinerilor pentru măiestria dovedită în realizarea mărţişoarelor.

Vă aşteptăm!

UPDATE:



Vernisarea expoziției cu vânzare Ziua mărțișorului – Ziua Down” a avut loc luni, 27 februarie 2012, la sediul Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai" Bihor. 

În prezența unui public numeros, au luat cuvântul: d-na Lucia Ciobanu, președintele Asociației Down Oradea, d-na Simona Ardelean, din partea Primăriei Oradea, d-na Ligia Mirișan, director-manager al Bibliotecii Județene Bihor și d-na Luminița Moga, șeful Centrului de Informare Comunitară din cadrul Bibliotecii Județene Bihor.

Cu acest prilej, s-a celebrat împlinirea a 20 de ani de existență a Asociației Down, dar și a 10 ani de parteneriat între Asociație și Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai” .

S-au acordat diplome de merit tinerilor implicați în realizarea mărțișoarelor expuse, precum și colaboratorilor Asociației și ai Bibliotecii, iar produsele expuse pot fi achiziționate în holul de la parterul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai”.

Pentru mai multe imagini, accesați:

20 februarie 2012

Filiala Iosia -De Dragobete


Dragobetele  este  sarbatoarea  dragostei si a primaverii la romani, isi are originile in traditiile dace, in credinta unui zeu al iubirii, marcand totodata si inceputul primaverii.
     

Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei si i se mai spunea si Cap de Primavara sau Cap de Vara fiind identificat astfel cu Cupidon. In vechime 24 februarie era considerat inceputul primaverii. Atunci pasarile nemigratoare se srtrangeau in stoluri, de imperecheau sii incepeau construirea cuiburilor. In acele vremuri fetele si baietii se intalneau sa sarbatoreasca Dragobetele  pentru a ramane impreuna tot anul.  Traditia era , alergatul fetelor ,iar baiatul care o prindea pe aleasa lui trebuia sa o sarute in vazul tututror. 

Satele romanesti in acele zile erau intr-o sarbatoare si de atunci a ramas zicala „Dragobetele saruta fetele”.

Club de lectura


14 februarie 2012

Incheierea Campaniei Marriage Week Oradea-14 februarie




Intalnirea a avut loc in sala de sedinte a CJ Bihor.
Fiecare din membrii grupului de lucru au prezentat activitatile in care au fost implicati.

Din partea CJ Bihor, vicepresedintele Dumitru Voloseniuc a acordat diplomele de onoare tuturor celor implicati in activitati ca organizatori , gazde , moderatori sau actori.

Campania, inchisa oficial astazi, continua cu activitati educationale in scolile care au solicitat acest lucru si cu consiliere la Targul de nunti- Expo marriage din weekend .














Evenimentele Marriage Week Oradea reflectate de presă:

Instruiri APIA pentru bibliotecari bihoreni

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în baza Legii 1/2004 cu modificările şi completările ulterioare.
Instituţia are următoarea organizare: aparat central, 42 de centre judeţene şi 210 centre locale.

Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC). Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură administrează sistemul de certificate de export-import şi garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole, elaborează şi implementează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenţie pentru produsele agricole.


In decembrie 2011 APIA a facut la nivel national un  parteneriat cu IREX Romania prin care
APIA (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura) a decis organizarea unor sesiuni de instruire pentru bibliotecari in perioada 20 Ianuarie – 25 Februarie 2012, si in comunitatile unde este cazul folosirea echipamnetelor din biblioteca (in biblioteca) pentru completarea aplicatiilor.
  Agenda a  fost urmatoarea:
  1. Masurile de suprafata gestionate de APIA – pachetele de programe care pot primi finantare.
  2. Perioada de depunere a cererilor de plata.
  3. Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca fermierul pentru a putea depune cererea la APIA, cu actualizari.
  4. Obligatii generale care trebuie respectate si probleme care apar in caz de nerespectare a indicatiilor.
  5. Documente necesare la depunerea cererii  .
  6. Aplicatia IPA ON LINE – cu exemplu de intrarea intr-un cont si descrierea modului de utilizare a acesteia.
Scopul sesiunii a fost familiarizarea bibliotecarilor cu procesul completarii online a cererilor de subventii.   
In Bihor aceasta instruire a avut loc la sediul APIA Bihor.

Conferinta Casatoria merita - Pr. Iuliu-Vasile Muntean

Primele filmuletze din conferinta dedicata Casatoriei desfasurata la Biblioteca Judeteana "Ghoerghe Sincai" Bihor in data de 7 februarie 2012. Multumim Pr. Iuliu-Vasile Muntean pentru acordul si sprijinul acordat.


partea I


 
partea II

8 februarie 2012

Saptamana Casatoriei- Casatoria merita! Conferinta

Ieri 7 februarie 201 a avut loc la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai "   conferinta de deschidere a campaniei internationale Saptamana casatoriei,  in Romania la a doua editie.


Cuvantul  de deschidere l-au avut reprezentanti ai CJ Bihor si ai primariei Oradea.
Dl Szabó Ődőn consilier al CJ Bihor a vorbit despre valorile casatoriei, despre speranta ca aceasta institutie isi va regasi  valoarea si puterea de a tine familiile unite si despre importanta statului in protejarea acestei institutii care de fapt asigura viitorul oricarei societati.


Miorita Sateanu-presedinte al  Uniunii Femeilor Bihor Oradea manager de proiect a Campaniei ”Saptamana casatoriei”a prezentat   pe scurt agenda evenimetelor din aceasta saptamana si a vorbit despre scopul educativ al campaniei.


Silviu Sana - bibliotecar la sectia de colectii speciale a prezentat  “Casatoria- repere teologice si sociale- comparatie intre casatoria in secolele - XVIII-IX si XXI”

Pr. Iuliu-Vasile Muntean ,vicar judecatoresc la Tribunalul Intereparhial de Primă Instanţă la Episcopia  Greco Catolica Oradea,  ne-a vorbit pe tema  “Divortul : adevar sau provocare”.

Din prezentarea ampla am desprins cateva idei derivate din experienta data de lucrul cu cupluri in  deriva.
" Casatoria ajunge la faliment din mai multe motive.
  • Lipsa de stabilitate din cauza unei slabe cunoasteri a problemei casatoriei.
  • Emiterea de presupuneri cu privire la lucruri care ar trebui sa fie clare; cum ar fi :casatoria nu este un scop- ea este o metoda prin care se ajunge la scop, acesta fiind binele celor doi soti si atunci cand sunt, cresterea si educarea copiilor.
  •  Partenerii nu sunt constienti ca in casatorie  de fapt exista un pachet de motivational initial, si problemele apar cand nu am fost constienti de continutul acestuia.
  • Fericirea este o notiune abstracta si personala, ea tine de ceea ce alege fiecare sa fie- problemele apar cand partenerii incearca sa se schimbe unul pe altul refuzand fiecare autenticitatea celuilalt.
  • Se ajunge la divort atunci cand partenerii nu mai investesc continuu , zilnic in relatia lor, relatiile sunt de fapt energii care se transmit de la inima la inima , intr-un cuplu existand un continuu schimb si transfer de indatoriri intre parteneri.
  • Gresim uitand obiectivul pe care l-am avut cand am incheiat casatoria, nu stim exact ce vrem si mai ales nu definim clar ceea ce vrem sa fim.



Sintetizand la divort se ajunge din cauza a trei mari probleme:
1. Dam definitii gresite .
2. Avem pretentii - apar atunci cand se pun conditi care nu tin cont de libertatea persoanei.
3. Emitem presupuneri- ca va fi bine, orice am face."

Intalnirea  a fost incheiata de  Sabina Maduta poeta cu recitari din sonete de Vasile Voiculescu si din opera proprie.




Delia Pantea

2 februarie 2012

Eminescu in actualitate- biblioteca Capilna

Intre Biblioteca Com.Capilna, si Scoala cu cls.I-VIII Capilna (implicit elevii cls.a VII-a) s-a incheiat un parteneriat educational, lucrandu-se la un proiect numit PROVOCARE cu tema EMINESCU IN ACTUALITATE. Sub indrumarea  d-nei profesoare de romana Madalina Marian si a mea ,eleviii cls.a VII-a din Capilna au reusit sa realizeze acest proiect care sa demonstreze concret legatura intre poeziile Eminesciene, a versurilor din anumite poezii cu caracter de pamflet politic si social, si muzica formatiilor hip-hop din Romania postdecembrista. Activitatea de lucru a fost pe grupe de documentare a elevilor, in cadrul bibliotecii in fiecare zi de vineri dupa cursuri.
Rezultul activitatii de grup este o prezentare in ppt insotita de o selectie de muzica hip hop.
  
Obiectivele acestui proiect au constat in:
- redescoperirea placerii de a citi poezii
- redescoperirea poeziei Eminesciene
- transferarea savorii versurilor Eminesciene in proiecte de grup
- atragerea elevilor spre biblioteca si spre studiul poeziei
- realizarea unui proiect intercultural si interdisciplinar
- descoperirea unor legaturi intre versurile cu caracter de pamflet politic si social si muzica formatiilor hip-hop

Durata proiectului a fost de 3 luni (nov. 2011 - ian. 2012) ,finalizandu-se cu lectie deschisa la Limba Romana pt. gr. II ,d-na inspectoare Porge Adela fiind placut impresionata de ceea ce au reusit sa faca acesti elevi.


Bibliotecar,
Felicia Brinda

La Strâmtura, în Maramureşul Istoric:

              Gingăşia rostirii eminesciene
         O delegaţie bihoreană constituită de Asociaţia Morăriţa, formată din profesori, preoţi şi istorici, au participat sâmbătă 28 Ianuarie la Concursul literar,,Mihai Eminescu“– ediţia a VI-a – eveniment dedicat trecerii a 162 de ani de la naşterea marelui nostru poet naţional, desfăşurat în localitatea Strâmtura, din Maramureşul Istoric – Ucraina. Manifestările au debutat prin depunerea de către organizatori şi invitaţi a buchetelor de flori la statuia lui Mihai Eminescu din Biserica Albă, unica statuie a poetului în aflată astăzi în Maramureşul istoric din dreapta Tisei, apoi la ora 10.00 au continuat printr-un ,,părastas“ după denumirea maramureşană, spre cinstirea poetului, la Biserica ortodoxă Strâmtura. Aici au slujit dimpreună parohul locului, preotul Mihai Marina, cu preoţii Ciobai şi Druţă veniţi din ţara mamă. De la ora 11.00, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia “Dacia”, dr. Ion M. Botoş, a deschis oficial manifestarea culturală, după care a urmat vernisajul expoziţiei de carte Mihai Eminescu în sala festivă a şcolii din Stâmtura, apoi o prezentare generală a creaţiei literare a lui Mihai Eminescu, urmată de cea de-a VI-a ediţie a concursului de recitări Mihai Eminescu, în aceeaşi locaţie. Au participat elevi ai şcolilor din 12 localităţi locuite de românii maramureşeni, respectiv Strâmtura, Dobric, Bouţu Mare, Apşa de Mijloc, Topcino, Biserica Albă, Slatina, Cărbuneşti, Bouţu Mic, Apşa de Jos, Şcoala de Arte din Apşa de Jos şi Plăiuţ. Juriul, format din Evgenia Popovici, Valentina Bora, Ana Pucisca, Dorel Todea, Ioan Petrovai, Tiberiu Moraru, Ion Zmerega şi Natalia Lazăr, a punctat atât calitatea interpretativă a concurenţilor cât şi originalitatea costumelor populare. La finalul concursului, marele premiu al concursului a fost câştigat, la fel ca şi anul trecut, atunci când manifestările au fost organizate în localitatea Cărbuneşti, de către Anghelina Iovdi, elevă în clasa a IV-a a şcolii din Apşa de Jos,pentru recitarea poeziei:„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie !“. Pentru frumuseţea şi originalitatea costumului popular purtat în concurs, acceaşi elevă şi-a adjudecat primul premiu şi la această secţiune. Din partea delegaţiei bihorene a fost prezentat mesajul directorului Radu Pavel de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, care a acordat pentru premiile participanţilor cărţi în valoare de 400 lei, la care s-au adăugat încă două pachete de cărţi cuprinzând ediţii ale publicaţiilor angajaţilor centrului, adăugând şi un exemplar al Diplomelor maramureşene din secolele XIV – XV, care a fost donat bibliotecii şcolii din Strâmtura din partea întregii delegaţii.

1 februarie 2012

“Tolle, lege – Ia şi citeşte”

“Tolle, lege – Ia şi citeşte”
- rubrica cititorului de carte şi presă veche –


6.

Cassiu Maniu „Cultura conştiinţei”, Braşov, Tipografia A. Mureşan: Branisce&Comp. 1914, [VIII], 158 p., 24 cm.În zorii izbucnirii Primului Război Mondial, atunci când tensiunile dintre marile puteri ale lumii se acutizaseră pe fondul unor dispute de ordin naţional şi teritorial, în limitele geografice ale spaţiul locuit de români, maghiari şi germani din Transilvania, vedea lumina tiparului o carte de înaltă ţinută, semnată de profesorul dr. Cassiu Maniu, fratele marelui om politic, Iuliu Maniu. Momentul apariţiei cărţii este unul providenţial, căci din lectura ei răzbesc căutările şi frământările omului la începutul secolului al XX-lea.
Prefaţa cărţii a fost semnată chiar de Iuliu Maniu care, în scurta sa introducere, sublinia nevoia sufletului uman de a se «alimenta» cu gânduri pozitive: „Nimic nu este mai primejdios pentru întregirea sufletească şi trupească şi chiar pentru dezvoltarea fizică a omului, decât gândirea necontrolată şi needucată. Ocupaţiunea nobilă a sufletului şi gândirile frumoase dau o putere osebită de tensiune şi expansiune. Ele înviorează cele mai întunecoase zile şi deschid luminişuri nesperate chiar şi între cele mai negre sbuciumări sufleteşti, arătând, noi orizonturi şi surprinzătoare perspective.”
„Cultura conştiinţei” este o carte de etică şi de filozofie care propune cititorului să ia aminte la marile provocări ale vieţii, cultivându-şi puterile spirituale ale sufletului uman. Discursul este presărat cu mici capitole: Gustul bun, Simţul divin, Sentimentele mari, Concepţiunea de viaţă, Sublimul în bine, adevăr şi frumos, Conştiinţa puternică, Conştiinţa deteriorată, Spiritualizarea conştiinţei, Conştiinţa decăzută, Lumina divină în artă, Conştiinţa omeniei, Conştiinţa naţiunei, ş.a.
Invitaţia la lecturarea ei nu poate trece de îndemnul lui Iuliu Maniu: „Cultivarea şi purificarea conştiinţei – poate întocmai ca şi studierea acestei lucrări – nu va fi uşoară, dar am credinţa, că oricât de grea ar fi, se va renumera prin ea însăşi, tot aşa, precum răsplăteşte culmea dealului osteneala celui ce l-a urcat, prin vederea splendidă, ce oferă.
Iar, mai apoi, în paginile cărţii, autorul ne descoperă pas cu pas, importanţa cultivării propriei conştiinţe în a fi roditori pentru societatea în care trăim:

Principiul de viaţă al spiritului este cunoaşterea, ceea ce dovedit este chiar prin simţiri, cari toate servesc un singur scop: cunoaşterei mediului în care ne mişcăm şi trăim, prin ajutorul vederii, auzului, pipăirei, mirosului, gustului. Tot aşa trebuie înarmată conştiinţa cu simţiri spirituale şi sufleteşti, pentru a cunoaşte mediul spiritual-sufletesc, care îl înconjură în mod vizibil sau în chip nevăzut. Prin urmare, o conştiinţă trebuie să se folosească de mijloacele superioare ale spiritului, precum se foloseşte de simţirile trupului în faţa problemei lumei fizice.
O conştiinţă atunci e luminată, când ea se deprinde neclintit în a-şi fixa munca asupra lucrurilor trebuitoare echilibrului şi înălţării sale spirituale
.”

Text şi fotografie: Silviu Sana
Bibliotecar – Colecţii Speciale

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării