Gingăşia rostirii eminesciene
Cel mai important moment trăit de bihoreni în cadrul manifestărilor culturale de la Strâmtura, a fost prezentat de profesorul Ilieş Moise:„Am semnat protocolul de înfrăţire dintre Grupul Şcolar Agricol HOREA din Marghita şi Şcoala din Strâmtura, reprezentată de dl. director Dumitru Buga. Realizãm astăzi prima înfrăţire a unei şcoli din judeţul Bihor cu o şcoală din Maramureşul Istoric, neuitând demersurile şcolii din Popeşti iniţiate anul trecut, pentru înfrãţirea cu şcoala din Apşa de Jos! Depăşim moda de înfrăţire a şcolilor româneşti ale Bihorului, către Vest, insula de românism a Maramureşului istoric din dreapta Tisei, leagãnul milenar de istorie şi tradiţionalã trãire româneascã, nu trebuie uitat niciodată, de noi, fraţii din ţara mamã! Mulţumesc Asociaţiei Morãriţa pentru invitaţie şi posibilitatea relaţionãrii cu şcolile româneşti din dreapta Tisei!“
,,Am întâlnit aici în dreapta Tisei, români simpli şi demni, sensibili şi ospitalieri, cu dragoste de Eminescu şi de tricolor. Concursul de interpretare a poeziei eminesciene, organizat în satele româneşti din Maramureşul istoric, mi-a demonstrat încă o dată faptul că fiecare neam în această lume, are o axă spirituală de rezistenţă. Pentru românii din Ucraina, acasă înseamnă limba română, versul eminescian şi ortodoxismul. Şi ce poate fi mai autentic, decât un vers eminescian în graiul unui copil din Maramureşul istoric... “ ne-a spus la întoarcere profesoara Cristina Marian de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea, cu emoţia primei prezenţe în aceste sate româneşti.
Din delegaţia bihoreanã participantã la ediţia a VI-a a concursului literar,,Mihai Eminescu“– au fãcut parte:
Gheorghe CIOBAI - preot paroh Biserica Albă Marghita, Moise ILIEŞ - direc-
torul Grupului Şcolar HOREA - Marghita, Ioan DRUŢÃ – preot Parohia Marginea, Valeriu BABI - doctor radiolog pensionar, Constantin DEMETER - istoric doctorand şi fotograf profesionist, Cristina MARIAN - profesor istorie Colegiul Naţional Mihai Eminescu -Oradea, Ioan BABA - profesor retoricã – pensionar, Tiberiu MORARU – preşedintele Asociaţiei MORĂRIŢA- conducătorul delegaţiei, Viorel POP - profesor şi şoferul mijlocului de transport.
Organizatorii delegaţiei aşteaptã sugestii şi propuneri pentru creşterea implicãrii bihorenilor, în destinul prezent şi viitor al românilor din Maramureşul Istoric, pentru modul în care au păstrat limba română, portul popular, cântecele, dansurile şi obiceiurile străbune, cât şi ospitalitatea deosebită pe care o reconfimã mereu... În primul rând, instituţiile de culturã judeţene, şcolile judeţului nostru, persoane fizice şi juridice. Mulţumim frumos domnului director Radu Pavel de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor pentru donaţia de carte oferitã elevilor concurenţi şi semnarea protocolului de colaborare tripartit prin care se angajazã sã susţinã în acest an tipãrirea unui numãr al ziarului
APŞA, domnului Ioan Sandro de la S.C. Elevator Serv S.R.L. pentru susţinerea unei pãrţi din transport, în mod deosebit preotului Gheorghe CIOBAI, nume şi suflet al maramureşului, pentru diligenţele necesare împlinirii proiectului nostru. Prin aceastã iarnã curatã şi frumoasã, rostirea eminescianã cu gingãşia ei de aici din Maramureşul Istoric, este un omagiu adus limbii române, prin mãrturisirea geniului eminescian. Doamne Ajutã !
Tiberiu MORARU