8 februarie 2012

Saptamana Casatoriei- Casatoria merita! Conferinta

Ieri 7 februarie 201 a avut loc la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai "   conferinta de deschidere a campaniei internationale Saptamana casatoriei,  in Romania la a doua editie.


Cuvantul  de deschidere l-au avut reprezentanti ai CJ Bihor si ai primariei Oradea.
Dl Szabó Ődőn consilier al CJ Bihor a vorbit despre valorile casatoriei, despre speranta ca aceasta institutie isi va regasi  valoarea si puterea de a tine familiile unite si despre importanta statului in protejarea acestei institutii care de fapt asigura viitorul oricarei societati.


Miorita Sateanu-presedinte al  Uniunii Femeilor Bihor Oradea manager de proiect a Campaniei ”Saptamana casatoriei”a prezentat   pe scurt agenda evenimetelor din aceasta saptamana si a vorbit despre scopul educativ al campaniei.


Silviu Sana - bibliotecar la sectia de colectii speciale a prezentat  “Casatoria- repere teologice si sociale- comparatie intre casatoria in secolele - XVIII-IX si XXI”

Pr. Iuliu-Vasile Muntean ,vicar judecatoresc la Tribunalul Intereparhial de Primă Instanţă la Episcopia  Greco Catolica Oradea,  ne-a vorbit pe tema  “Divortul : adevar sau provocare”.

Din prezentarea ampla am desprins cateva idei derivate din experienta data de lucrul cu cupluri in  deriva.
" Casatoria ajunge la faliment din mai multe motive.
  • Lipsa de stabilitate din cauza unei slabe cunoasteri a problemei casatoriei.
  • Emiterea de presupuneri cu privire la lucruri care ar trebui sa fie clare; cum ar fi :casatoria nu este un scop- ea este o metoda prin care se ajunge la scop, acesta fiind binele celor doi soti si atunci cand sunt, cresterea si educarea copiilor.
  •  Partenerii nu sunt constienti ca in casatorie  de fapt exista un pachet de motivational initial, si problemele apar cand nu am fost constienti de continutul acestuia.
  • Fericirea este o notiune abstracta si personala, ea tine de ceea ce alege fiecare sa fie- problemele apar cand partenerii incearca sa se schimbe unul pe altul refuzand fiecare autenticitatea celuilalt.
  • Se ajunge la divort atunci cand partenerii nu mai investesc continuu , zilnic in relatia lor, relatiile sunt de fapt energii care se transmit de la inima la inima , intr-un cuplu existand un continuu schimb si transfer de indatoriri intre parteneri.
  • Gresim uitand obiectivul pe care l-am avut cand am incheiat casatoria, nu stim exact ce vrem si mai ales nu definim clar ceea ce vrem sa fim.



Sintetizand la divort se ajunge din cauza a trei mari probleme:
1. Dam definitii gresite .
2. Avem pretentii - apar atunci cand se pun conditi care nu tin cont de libertatea persoanei.
3. Emitem presupuneri- ca va fi bine, orice am face."

Intalnirea  a fost incheiata de  Sabina Maduta poeta cu recitari din sonete de Vasile Voiculescu si din opera proprie.




Delia Pantea

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării