27 februarie 2012

OFERTA DE FORMARE PROFESIONALĂ A ANBPR în anul 2012



Centrul de Formare şi Dezvoltare Profesională al ANBPR doreşte să creeze o tradiţie în formarea specialiştilor din domeniul infodocumentar, oferind celor interesaţi, bibliotecarilor, precum şi altor participanţi la programe, cursuri de calificare şi dezvoltare profesională în biblioteconomie şi ştiinţele informării, dar şi în domeniile managementului şi tehnologiilor informaţiei, al marketingului serviciilor şi produselor de bibliotecă, workshopuri şi ateliere de lucru.
În anul 2011, CFDP a organizat programe importante la nivel naţional şi local, pentru calificarea şi perfecţionarea personalului, workshopuri destinate actualizării cunoştinţelor şi diseminării bunelor practici pentru 400 de bibliotecari din sistemul bibliotecilor publice, universitare, şcolare şi şomeri.
Formatorii, selectaţi şi evaluaţi de persoane abilitate, cu calificările cerute de cadrul legal în vigoare si cu experienţă, sunt şi ei membri ai ANBPR.

CURSURI ACREDITATE  CNFPA:

A. Pentru Programul Bazele ocupaţiei de bibliotecar, cursurile:

      1. CALIFICARE în ocupaţia  de Bibliotecar (Studii Medii )

      2. PERFECŢIONARE în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Superioare)
           
Ca urmare a acreditării programelor de pregătire profesională pentru ocupaţia de bibliotecar (Autorizaţia Seria B, Nr. 0003289/30.03.2010 – Bibliotecar cu studii medii şi Autorizaţia Seria B, Nr. 0003290/30.03.2010 – Bibliotecar cu studii superioare) în conformitate cu Ordonanţa Guvernului Nr. 129/2000, republicată, Centrul de Formare Profesională al ANBPR a primit dreptul de a livra două tipuri de programe (bazele ocupaţiei de bibliotecar): Curs de calificare Bibliotecar studii medii şi, respectiv, Curs de perfecţionare Bibliotecar studii superioare.

Programele de calificare şi perfecţionare urmăresc dobândirea competenţelor necesare practicării ocupaţiei de bibliotecar şi cuprind două module a câte 90 de ore. Primul modul se încheie printr-o evaluare intermediară. Cel de-al doilea modul se încheie cu o evaluare finală constând într-un test grilă şi susţinerea unui proiect. În perioada cuprinsă între cele două module, cursanţii vor efectua un număr de ore de aplicaţii practice în condiţii reale de muncă (900 de ore pentru calificare şi 220 de ore pentru perfecţionare).
La sfârşitul programului, persoanele cu studii medii vor dobândi o diplomă de calificare, iar cele cu studii superioare o diplomă de absolvire (acreditate de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului).

ANBPR promovează sistemul de formare şi evaluare pe bază de competenţe.
Diplomele sunt valabile în structurile infodocumentare de orice tip.
Ce oferă cursurile:
-          formarea şi îmbunătăţirea abilităţilor şi atitudinilor necesare pentru a găsi, filtra, organiza, stoca, pune în forma potrivită şi livra informaţiile către utilizatori;
-          acumularea de cunoştinţe teoretice şi instruire practică în ceea ce priveşte comunicarea interactivă;
-          utilizarea de tehnici şi procedee moderne în exploatarea eficientă a dotărilor TIC;
-          capacitatea de a aplica teoriile  comunicării diferenţiate;
-          înţelegerea şi aplicarea principiilor învăţării active.

Cursurile au un puternic caracter interactiv, îmbinând elemente de teorie cu activităţi practice. Aceste cursuri îşi propun să sprijine participanţii în dezvoltarea competenţelor specifice ocupaţiei de bibliotecar, o atenţie deosebită acordându-se dezvoltării abilităţilor practice în armonie cu noile cerinţe ale utilizatorilor.   

Cui se  adresează cursurile:
Programele se adresează persoanelor cu studii medii sau superioare angajate ca bibliotecar, fără o calificare în acest domeniu, persoanelor care doresc o viitoare carieră în ocupaţia de bibliotecar; celor interesaţi de tehnica muncii intelectuale, de utilizarea eficientă a dotărilor IT  sau de tehnicile moderne de comunicare interpersonală.

Metoda de instruire:
Programele utilizează tehnici europene de predare şi instruire, dar şi experienţa americană în domeniu, se bazează pe interactivitate, aplicaţii, exerciţii şi oferă participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele specifice bibliotecarului modern.

Structura cursurilor:
Partea teoretica a cursurilor are loc pe durata a douăsprezece zile, cu program între orele  9.00  - 17,00.
Perioada practică a cursurilor se derulează de comun acord cu biblioteca ce oferă condiţiile reale de activitate şi cu mentorul care supraveghează cursantul.

Condiţii de înscriere:
Pentru înscriere vă rugăm să trimiteţi formularul de înscriere la adresa: alinalemnean@yahoo.com , tel. 0751-607134 sau 0262-275583 int. 116, persoana de contact Alina Lemnean.

În prima zi de curs vă rugăm să aduceţi formularul în original semnat şi ştampilat, precum şi o copie a cărţii de identitate şi o copie după ultima diplomă de studii. Plata cursului se face în contul ABPR, sau în prima zi de curs.
                       
Perioada de înscriere: până la 05 martie 2012.

Modulul 1 curs (şi examen de evaluare parţíală) de calificare/perfecţionare, Biblioteca Judeţeană P. Dulfu  Maramureş (Baia Mare)  – 29.05 -  08.06.2012.
Cost/Modul: 700 lei.



8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării