27 iunie 2012

Roland Barthes – Gradul zero al scriiturii


„Literatura (…) este percepută ca un limbaj consistent,
profund, plin de secrete,  oferit dopotrivă ca vis şi ca ameninţare.”
( Roland Barthes, Gradul zero al scriiturii, p. 51.)

       Editura Univers aduce în atenţia publicului francofil (şi nu numai) volumul lui Roland Barthes, Romanul scriiturii. Antologie, colecţia Studii, Bucureşti, 1987, 380 pagini, format duodecimo (20x13 cm), selecţie de texte şi traducere de Adriana Babeţi şi Delia Şepeţean-Vasiliu, Prefaţă de Adriana Babeţi, Postfaţă de Delia Şepeţean-Vasiliu.

          Lucrarea cuprinde paisprezece capitole, reunind cele mai importante studii şi eseuri critice din cele mai cunoscute volume ale scriitorului – printre care regăsim Gradul zero al scriiturii, Eseuri critice, Critică şi adevăr, S⁄Z, Noi eseuri critice, Plăcerea textului, Camera luminoasă ş.a., cu teme diverse: scriitura romanului, limbajul acestuia, mitologie, interpretare de text, ştiinţă, diverşi scriitori francezi şi stilul lor de scriitură, teorie literară, iubirea etc. Acestora li se adaugă o Prefaţă de Adriana Babeţi, un capitol post-prefaţator intitulat Note despre A.Gide şi Jurnalul său – primul text publicat al lui Roland Barthes, încredinţat de autor în ideea realizării prezentei antologii –, Postfaţa Deliei Şepeţean-Vasiliu – Aventura unui cititor fericit, o anexă Opera omnia (până în 1987 – anul apariţiei prezentului volum) şi  Bibliografie, cuprinzând cărţi şi reviste consacrate autorului.

          Roland Barthes, (n. 12 noiembrie 1915, Cherbourg, Manche, Franța - d. 26 martie 1980, Paris, Franța) – eseist, critic, filosof și teoretician al literaturii, semiolog francez. A fost unul dintre principalii animatori ai mișcării structuraliste și ai semioticii franceze.           
          Fiu al lui Louis Barthes și al Henriettei (născută Binger), Roland Barthes s-a născut la Cherbourg, (Manche), la 12 noiembrie 1915. La vârsta de aproape un an, la 26 octombrie 1916, rămâne orfan de război, ca urmare a decesului tatălui său într-o bătălie navală, în Marea Nordului. A fost crescut în familia mamei sale, Henriette Barthes, o familie de burghezi sărăciți din sud-vestul Franței, la Bayonne.

18 iunie 2012

Lecturi de weekend 16




Doream de mult timp sa vorbesc despre cartile care intra in categoria - Dezvoltare personala.




Le cautam si le citim pentru ca uneori avem nevoie sa intelegem de ce ni se intampla anumite lucruri, ce tipuri de mecanisme le declanseaza si mai ales cautam metode care sa atenueze dezastrele din vietile noastre.




Literatura pe acesta tema este foarte vasta studiile psihologilor si sociologilor au dus la definirea si clarificarea unor concepte care descriu si despart in felii foarte mici componentele vietii cotidiene si prezinta detaliat reactiile noastre si spectrul de emotii prin care trecem in situatiile zilnice.




Conceptul de "emotie" este asemanator celui de "timp", aparent stim ce este emotia dar daca suntem intrebati, nu putem formula un raspuns. Emotia este o experientă strict personala, greu de cuantificat in vreun fel. Numitorul comun al definitiilor,afirma că emotia este e reactie mentala constienta insotita de modificari fiziologice si de comportament.

Un concept al ultimilor 10 ani este cel de inteligenta emotionala. Cartile recomandate in prezentarea de mai jos sunt foarte valoroase si e bine sa le avem in biblioteca personala sau sa le citim cu atentie macar odata.


Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării