3 iunie 2012

Grupul Impact- intalnire de lucru


In perioada 26-28 mai, a avut loc la Sinaia, instruirea  „Dezvoltarea Bibliotecilor Publice din Romania” organizată de Grupul Impact   și susținută de, David Streatfield, Consultantul Fundației Bill și Melinda Gates, și Marcel Chiranov, Manager pentru Evaluarea Impactului la Biblionet.

Instruirea face parte dintr-o serie de trei seminarii, următoarele două fiind 28 Iunie – 1 iulie și 21 - 23 Octombrie.  
 Temele parcurse au fost
1.    Utilizarea datelor referitoare la impact pentru îmbunătățirea serviciilor de bibliotecă sau pentru crearea unor servicii noi.
2.    Utilizarea datelor referitoare la impact pentru îmbunătățirea colaborării cu administrația publică.
3.    Explorarea modalităților de coordonare și colaborare a grupurilor de voluntari (similar Grupului Impact) la nivel local și național pentru a sprijini dezvoltarea bibliotecilor publice.

Desigur multe lucruri erau cunoscute dar din prezentare și discuții putem desprinde câteva idei :
  • In procesul de evaluare a nevoilor comunității o sursă de informare este monitorizarea mass mediei.
Acest tip de monitorizare poate fi folosită și la raportare și impact, o forma mai puțin obișnuită fiind - lungimea articolelor.

  • Poveștile eșecurilor pot fi surse de informare foarte valoroase pentru înțelegerea și depășirea dificultăților.Împărtășirea lor ține de încredere în mediul în care are loc discuția.  
  • Organizarea de noi activități și servicii a fost o altă temă de discuție . Jocul și teoria s-au completat reciproc , și cu siguranță avem toate elementele teoretice necesare pentru astfel de demersuri.
  • Despre managementul schimbării,  în legătură cu care s-au parcurs princiipiile cheie, sunt interesante comentariile relative la fazele schimării: negare , rezistență ,acceptare, explorare,înțelegere și angajament și locul unde estimam noi participanții că ne găsim.
 Este evident că parcurgem etape de transformări intense, uneori lucrăm haotic  și necoordonat, și nu ne putem evalua poziția sau relevanța a ceea ce facem. 
Teoria parcursă ne-a asigurat că nu ni se întâmplă nimic excețional , suntem în progres.




Intre  29-30 mai a avut loc  workshop-ul coordonatori Biblionet- metodiști ai bibliotecii județene. Existența unei separări în unele județe a activității metodice de activitatea de coordonare a proiectului Biblionet a făcut necesară o astfel de întâlnire.Au participat 45 de bibliotecari, coordonatori si metodisti din 38 de judete.


Temele discutate au fost:

  • De ce culegem date – Marcel Chiranov, Impact Assessment Manager, Biblionet

Open publication - Free publishing

Romania apare cu experienta APIA pe harta mondiala a siteului 
http://www.beyondaccess.net/about/ , care aduna experientele prin care bibliotecile ajuta la dezvoltarea societatii.
  •  Prezentarea sistemului de raportare online – Iulia Beldimanescu, Impact Data        Analyst,  Biblionet
  •  Interacțiunea bibliotecii publice cu Administrația Publică Locală – Constantin Mitucă - Coordonator Județean Gorj
  • Implicarea Bibliotecii Naționale a României ca factor determinant metodologic – Tabita Chiriță – Șef Serviciu Cercetare Dezvoltare - Biblioteca Națională a Româniiei
  •  Standardizarea activităților metodologice în bibliotecile publice – Mihail Grinea - Coordonator Județean Iași

  • Implicarea bibliotecarilor locali în activitatea profesională județeană – Valentin Smedescu - Coordonator Județean Vâlcea și Ștefan Pleșoianu - Coordonator Județean Constanța aplicare chestionar si prezentarea rezultatelor chestionarului.

Au avut loc două cafenele, în care s-a dezbătut totată problematica profesională  în așa fel încât toată lumea a putut să-și spună opinia, să împărtășească experiența proprie.
Concluzii cafeneaua1 
Concluzii cafeneau 2

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării