8 mai 2013

Oradea-centru cultural şi spiritual european. Cultură şi civilizaţie- „Oamenii de lângă noi












                                                       Şcoala este locul în care nu putem şi nici
                                                         nu trebuie  să învăţăm  totul. Dar  unde  va  trebui   
                                               să  învăţăm,  să  apreciem, să  acceptăm  şi  să  asumăm,    
                                         dacă este cazul,  provocările cu care  ne confruntăm zi de zi.
                                                             
                                                               (Valentin Băluţoiu, Istoria secolului al XX-lea şi educaţia
                                                                                                   pentru cetăţenie democratică)


                        În aceste vremuri în care educaţia reprezintă, mai mult ca oricând, un domeniu neglijat, tinerii, aflaţi într-o permanentă derută, găsindu-şi tot mai greu reperele morale, se impune implicarea tot mai mult a acestora în activităţi cu caracter cultural şi ştiinţific.                    Conştienţi de faptul că educaţia realizată în special în cadrul şcolii, prin activităţile de la clasă, nu oferă posibilitatea valorificării potenţialului de care dispun tinerii, profesorii Livia Ghiurcuţa şi Fetea Violeta, de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, cu sprijinul direcţiunii liceului, reprezentată de director Ioan-Vasile Micu,  în colaborare cu Livia Ivan, profesor la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, reprezentat de directorul Mircea Pop  şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, reprezentată de profesor Ligia-Antonia Mirişan, şi elevii celor două licee, organizează ediţia a IV-a a Simpozionului Naţional Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi Civilizaţie.


                    Tema din acest an a simpozionului, care va avea loc în zilele de 9-10  mai 2013, începând cu ora 11,00, la Liceul Teoretic ”Aurel Lazăr” din Oradea, str. Avram Iancu nr, 10, este  „Oamenii de lângă noi”.
                  În aceste zile pe care le vrem speciale, ne vom considera deosebit de onoraţi dacă veţi fi alături de noi, fie direct, cei care vor dori să se afle pentru câteva ore în acest cuib de cultură situat la graniţa de Vest a ţării, fie doar cu sufletul, cei care vor trimite numai lucrările.        

In cadrul sesiunii de comunicari elevi si profesori din ambele scoli au prezentat  lucrari biografice ale unor persoane - personalitati publice, profesori si invatatori  sau oameni simpli, vecini sau cunoscuti.
Aceste lucrari au  rezultat prin   prelucrarea interviurilor pe care elevii sau profesorii le-au aplicat persoanelor alese.
Dintre personalitatile  intervievate a caror nume se leaga de Oradea si de judetul Bihor mentionam- prof. Ovidiu Drimba , (acum la venerabila varsta de peste 90 de ani, a acordat un interviu telefonic) , dl Ilie Bolojan, primarul Oradiei, dl Craciun Parasca, doamna Miorita Sateanu, presedinte UFB ; doamna Ligia Mirisan  directoare a bibliotecii judetene.
   
 O  alta lucrare interesanta care are ca scop sa trezeasca interesul elevilor pentru lectura a fost cea in care se prezenta romanul lui Dai Sijie, Micuta Croitoreasa chineza . Mesajul cartii este acela de "salvare prin lectura".Nici unul din universurile concentrationare inventate pe pamant nu poate pune stapanire pe sufletul unui om daca acesta nu doreste. Lectura este un mijloc de evadare din aceste zone.

Unul dintre cei mai apreciati romancieri si cineasti francezi contemporani, Dai Sijie s-a nascut in 1954, in provincia Fujian din sudul Chinei. Din cauza originii burgheze, intre anii 1971 si 1974 a fost trimis de guvernul maoist la reeducare intr-un sat de munte din provincia Sichuan. Dupa moartea lui Mao, a urmat studii universitare de istoria artei si, in 1984, a obtinut o bursa in Franta, unde s-a stabilit definitiv, devenind un regizor de marca. Filmele sale – Chine, ma douleur (1989), distins cu Premiul Jean Vigo, Le mangeur de lune (1994), Tang, le onzième (1998), Les filles du botaniste (2006) – au fost apreciate de critica si de publicul cinefil. Romanul sau de debut, Balzac si Micuta Croitoreasa chineza (2000; Polirom, 2002, 2011), a devenit rapid un bestseller international, tradus in peste douazeci de limbi si ecranizat chiar de catre autor. Complexul lui Di (2003; Polirom, 2004), publicat in peste treizeci de tari si pentru care i s-a decernat Premiul Femina, i-a reconfirmat valoarea si talentul literar.



PROGRAMUL ACTIVITĂILOR
Ziua I: 9 mai 2013
 ora 11, 00  Primirea invitaţilor
ora 11, 15  Deschiderea festivă
·        Cuvânt de deschidere al directorului liceului
     Prof. Dr. Ioan-Vasile Micu
·        Prezentarea invitaţilor
·        Cuvânt invitaţi
ora 11, 40 - Prezentarea activităţii
·       Moment artistic: Tradiţii şi obiceiuri din Bihor
·       Poveste şcolii mele
·       Amintiri din ediţiile trecute
·       Semnificaţia zilei de 9 mai în istoria naţională şi europeană

Ziua II: 10 mai 2013
ora 11,00-14,00
Sesiunea de comunicări profesori, elevi, Oamenii de lângă noi
   
      Profesori coordonatori:
 Livia Ghiurcuţa
Violeta Fetea





                                                
                                                                                        

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării